MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Regnbuekage, fester og festivaler: Den store LGBT+guide til København

Af Henrik Thierlein
Foto: @world_mappers
Foto: @world_mappers

Københavns LGBT+miljø er farverigt som regnbuen, og hen over året er der mange spændende events, festivaler og gå-ud-steder, som kan besøges for en hyggelig bytur med venner, familie og kollegaer – stay gay!

Hos MigogKbh er vi igen teamet op med vores faste gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavnerkender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af Henrik Thierleins guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, guider han dig til byens hyggelige LGBT+steder, og ikke mindst kommer han med historiske facts om et miljø, der har kæmpet for helt almindelige rettigheder op gennem tiden.

Og så har København en regnbuepalette af begivenheder hen over året, som spænder fra den årlige Winter Pride i februar over Gaystortion, Skt. Hans-bål med LGBT+ Danmark på Amager Strand begge i juni, MIX CPH Filmfesival i oktober til årets brag af Copenhagen Pride Week i august. 

Der er meget at være stolt af i Danmark i dag og meget, der stadig skal kæmpes for. Derfor er Copenhagen Pride stadig aktuel. Happy Pride til alle – året rundt!

Foto: Copenhagen Pride, Facebook

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til årets Pride Week, guider dig til byens hyggelige LGBT+steder, og ikke mindst fortæller historiske facts om et miljø, der har kæmpet for helt almindelige rettigheder op gennem tiden.

Der er meget at være stolt af i Danmark i dag og meget, der stadig skal kæmpes for. Derfor er Copenhagen Pride stadig aktuel. Happy Pride til alle!

Lad os begynde med lidt historie…

Hvor i verden har man en officiel Regnbueplads med et regnbueflag vajende 24-7?

Ja, det har vi i Danmark, og så er pladsen sågar en del af hovedstadens rådhusplads, lige præcis der, hvor verdens første homopar, kunne indgå registreret partnerskab for over 30 år siden. Det er verdenshistorie.

Først i 1980 blev homoseksualitet fjernet fra sundhedsstyrelsens liste over sygdomme, og derefter er det gået slag i slag med nye rettigheder.

I 2006 fik lesbiske ret til kunstig befrugtning. Stedbørnsadoption kom i 2009 og adoption i 2010.

I 2012 bliver det muligt at gifte sig i folkekirken og endelig i 2017, som første land i verden, fjerner Danmark trans-diagnosen fra sygdomslisten.

LGBT+ Danmark, som blev grundlagt tilbage i 1948, som en af de første organisationer af sin slags i verden, kan du læse hele den danske homo-historie, og den er både undertrykkende og ubegribelig, men de senere år også lykkelig og med tro på fremtiden.

Love is love 

I 1996 starter Priden for første gang, da København tildeles EuroPride under Europæisk Kulturby, og siden er Pride Week i august, med de mange kulturelle begivenheder og debatter, lørdagens pride-parade og synligheden i bybilledet, kun vokset til nye højder. Det er fest, farver og fejring af forskelligheden uanset, hvem du er, og hvem du elsker. Love is love.

Københavns Rådhusplads er traditionen tro epicenter og omdrejningspunkt for Pride Week, også kaldet Pride Square, og har åbent i hele perioden. Her kan du besøge spændende talks i det nærliggende debattelt, madboder og barer samt hænge ud med vennerne eller møde nye. Drag Night og Pride Night-arrangementerne, som afslutter Pride Week på selve Rådhuspladsen er hight lights og tiltrækker LGBT+turister fra hele Skandinavien og Nordtyskland. 

Foto: Henrik Thierlein

Københavns Museum lige bag Rådhuspladsen lægger altid etager til flere spændende og ikke mindst historiske Pride-programpunkter hele ugen. Du kan opleve podcast med 1000 års københavnsk queer-historier hele året, queer-byvandring og et sted at hænge ud i museets skønne gård og café.  

Der er kunstudstillinger rundt om i byen, rådhushaven er tilegnet Børnepride, og trænger du til at forsvinde ned i de bløde sæder i mørket og se en film, så er biograferne Gloria, Cinemateket og Grand Teatret klar med queer-film, hvis du ikke kan vente helt til oktober til LGBT+filmfestivalen MIX Copenhagen. Alt kan ske i mørket!

Oplev også Copenhagen Pride Youth Day, hvor unge er dj’s spiller live-musik på scenen, og i løbet af dagen vil der være workshops og debatter. Det er Ungdommens dag, hvor ungdommen hylder… sig selv, med alle os andre.

Fredagen før Pride Paraden er Drag Night – et af verdens største udendørs drag shows fra Pride Stage. Forvent diskokugler, der flyver om ørerne, og løjerne fortsætter til 04 til The Official Drag Night Afterparty ude i byen. 

Foto: PR

Gå ikke glip af paraden, festerne og Pride-gudstjenesten i august 

Selve Copenhagen Pride Parade starter fra Frederiksberg Rådhusplads lørdag klokken 13.00 og slanger sig frem til klokken 17.00 gennem Frederiksberg og Vesterbro til Købehavns Rådhusplads.

Pride-showet på Københavns Rådhusplads varer indtil 23.45, hvorefter The Official Copenhagen Pride Closing Party foregår fra klokken 23-05 til solen står op over byens tage og vajende regnbueflag. Og har du ikke fået nok, så er der Officielt Afterparty hele natten, hvor artister fra bl.a. RuPaul’s Drag Race kan finde på at møde op. Intet mindre!

Er du til en mindre lokation midt i byen, så  kan du være sikker på, at der er flere mindre steder med underholdning på programmet, og hvor disko-bølgen ruller. Ren homo-nostalgi.

Slut af med en tur i folkekirken om søndagen, hvor der både er Jazz Pride Gudstjenste og den traditionelle Pride Gudstjenste i to af byens kirker. Læs hele pride programmet her.

Pineapple Pride. Foto: La Glace, Facebook

Her kan du spise, feste og tage ud året rundt 

Er du i København for at gå ud, så får du her den store liste over Københavns LGBT+spots: 

Bøssehuset på Christiania
– Københavns queer kultursted.

Her er alt fra kabaret, drag-bingo og Schwanzen Sänger Knaben til Bøssehusets legendariske udendørs sommerfest. Med Bøssehusets egne ord velkommen til regnbuefamilier af alle slags fra fisseletter, bøsserøve, lædertanter, lebber, transer og faghags.

Oscar Bar & Café
– Byens epicenter for kaffedates, dagens ret, drinks og dj-musik inde og ude på Regnbuepladsen.

Red Shoe København
– Svensk koncept i red light district – den nye dreng i klassen!

Centralhjørnet
– Verdens ældste bøssebar. Bom! Birthe Kjær- og Eurovison-hits all night long.

SLM Copenhagen
– Største fetish-venue i Skandinavien fra kælder til kvist.

Jailhouse CPH Bar
– Event-bar med betjeningen i uniform.

G*A*Y Copenhagen
– Natklub med dj og lille dansegulv. (Midlertidig lukket pga. renovering) 

Mens Bar
– Byens eneste men-only bar.

Cosy Bar
– Legendarisk mixed late night disco bar.

Kiss Kiss Bar
– Lille bar i to etager i latinerkvarteret.

Masken Bar
– Gaybourhood-bar i to etager.

Never Mind
– Late night disco bar over for Ørstedparken.

Restaurant 1733
– Danske klassikere ved kanalen.

Conditori La Glace
– Savner du WorldPride, WorldOutGames, Pride og EuroGames, så kan du stadig få Pineapple Pride Cake.

Vela
– Lesbisk bar i gammelt Vesterbro-bordel.

Café Intime
– Danmarks eneste pianobar, ved Frederiksberg Rådhus.

Homoware
– Nordens største gayshop i Pisserenden, om du mangler regnbue-merchandise.

Restaurant Kronborg
– Smørrebrødssted grundlagt af drengene, der gav LGBT+miljøet den første LGBT+café.

Copenhagen LGBT+ Historical Walking Tours
– Oplev Københavns homo-historie med guide.

Københavns Museum
– Podcast hele året med 1000 års københavnsk queer-historier fortalt, mens du går rundt på museet    

LGBT+events resten af året

Når Pride-ugen er ved at være færdig, tænker du måske, om du skal vente helt til næste Copenhagen Pride i august for LGBT+events i byen.

Nej da, i oktober ruller MIX Copenhagen – LesbianGayBiTransQueer+ Film Festival, en af verdens ældste af slagsen, hen over det store lærred hele otte steder i byen, med Cinemateket og Empire som hotspots. 

Og så byder byen på både Winter Pride Week i februar, Gaystortion og Pride Skt. Hans i juni og Pride Christmas. Læs mere her, når tiden sig nærmer. 

Der er vist kun én ting tilbage at sige. Happy Pride – Stay gay! Byen summer af liv året rundt.

Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration.

 Læs mere på Copenhagenpride.dkXQ28 og Out&About samt hos  LGBT+ Danmark

Del artikel

Andre læser også