Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Rasmus Botoft: “København skal ikke rense sig selv for alt det grimme og vilde”

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Rasmus Botoft kan om lidt opleves i Tivolis Juleshow. Foto: Rasmus Helt
Rasmus Botoft kan om lidt opleves i Tivolis Juleshow. Foto: Rasmus Helt

Rasmus Botoft går all in på jul i år.

Tirsdag 5. december er den danske skuespiller vært, når Tivolis Juleshow 2023 løber af stablen i Tivolis Koncertsal, og lørdag 9. december indtager han igen værtsrollen – denne gang sammen med Tine Gøtzsche i DR’s Store Juleshow i DR Koncerthuset.

MigogKbh har mødt Rasmus Botoft til en snak om København som juleby, hans forhold til byen og ikke mindst fødeøen Amager.

Hvad kan man forvente af Tivolis Juleshow?

”Det er en ny tradition, som Tivoli vil gøre fast. Jeg var også vært på showet sidste år, og det er i Tivolis Koncertsal med Tivolis Bigband og en masse solister.

Jeg er vært og kæder tingene sammen. Jeg har jo tidligere været med til at prøve at genoplive Tivoli Varietéen, så i juleshowet har vi prøvet at få lidt af det med, som også var i varietéen.

Det er ikke kun sang, men også nogle artister, der er med. I år har vi en bugtaler med og en flamencodanser, og så har vi Rasmus Bjerg, Oh Land, Alice Carreri og Miriam Mandipira, som jo alle er sangsolister. Rasmus er selvfølgelig også komiker.

Der bliver virkelig gang i den og kommer til at ske meget.”

Jeg er vokset op på…

”Amager, hvor der er det store juleoptog. En kæmpe tradition på Amagerbrogade, når udsmykningen tændes. Mine forældre havde en antikvitetsbutik på Amagerbrogade, så vi var også en del af den der juleudsmykning.

Det er en ret hyggelig tradition at tage ud at se det og stå nede ved Ingolfs Kaffebar, drikke varm kakao og se det her show komme forbi.”

Juleoptog på Amagerbrogade. Foto: PR

Jeg kan ret godt lide…

”Gløgg, og så bliver jeg rigtig træt af det, når jeg har drukket gløgg tre dage i træk. Det er en tradition, at jeg skal ud at drikke gløgg med nogle venner.”

Et af mine stamsteder er…

”Et sted, der hedder Enghave Plads 9, som ligger lige, hvor jeg bor på Vesterbro. De har en virkelig stærk gløgg, som vi drak meget af under corona, for de måtte godt sælge den ud gennem vinduet.

Så jeg har siddet meget på Enghave Plads i de vintre, hvor der var corona, og drukket den gløgg. Men den er farlig, for den er stærkt.”

Ved juletid i København bryder jeg mig ikke om…

”At folk begynder at pynte for tidligt. Jeg synes, det er voldsomt, når der fra slutningen af oktober er så meget jul i supermarkeder og butikker.”

Jeg kommer oprindelig fra…

”Sundby på Amager, hvor jeg voksede op. På Amagerbrogade har jeg boet hele min barndom, så jeg er et rigtigt københavnerbarn, men på amagersiden.

Så jeg har altid brugt byen meget, og mine forældre var meget kulturelt aktive, så jeg er helt fra jeg var barn altid kommet meget på byens museer og teatrene.

Jeg har et meget tæt forhold til Kunsthal Charlottenborg og Den Frie Udstillingsbygning, Statens Museum for Kunst og Glyptoteket.

Jeg synes, vi har nogle superfede museer i København, og der sker meget på kunstscenen – også med små gallerier, blandt andet Nicolai Wallner i Nordvest. Kunstscenen i København er ret levende.”

Rasmus Botoft er igen i år vært på Tivolis Juleshow. Foto: Joachim Helt

Nu hvor jeg bor midt i byen…

”På Enghave Plads, bor jeg i hjertet af København. Jeg synes faktisk, at det er Københavns smukkeste og mest levende plads efter, at metroen er åbnet.

Den bliver brugt af byens borgere. Da jeg boede ved Sundbyvester Plads i 70’erne, var der mange busser, og den var en meget livlig plads.

Så jeg er helt tryg ved det her med at bo ud til en stor plads, hvor der er lys og meget liv. Jeg kan enormt god lide at kigge på alt det liv, der er, så det generer mig ikke, at der er larm i byen. Der er også noget trygt i, at der altid er nogen, og der hele tiden sker noget.”

Jeg bruger byen meget, fordi…

”Mit arbejde er så forskelligt. Jeg er jo freelancer, så nogle gange er jeg i den bydel og nogle gange i en anden. Jeg cykler meget rundt i København og bruger også Cityringen meget.

Jeg elsker også at gå. Jeg genoplivede det her med bare at gå under corona. Jeg synes, det er enormt dejligt at gå i København, for det er en nem by at komme rundt i, og den er overskuelig.

Det er fedt det her med at være ansat så forskellige steder, så i perioder kommer jeg meget i et område. Jeg var på det Kongelige Teater i foråret og lavede noget i Skuespilhuset, og så kom jeg pludselig meget i Indre By.

Skuespilhuset. Foto: PR

Jeg tog metroen og gik gennem Nyhavn hver dag. Det er en helt anden stemning og et helt andet liv, der er der, så jeg nyder meget det her med i perioder at være meget der og så komme tilbage til Vesterbro, som faktisk er en meget rolig bydel.

Vesterbro er jo en ret lille bydel i forhold til Nørrebro og Østerbro. Det er ret trygt. Jeg kan blive helt forvirret på Nørrebro nogle gange, for der er så mange mennesker og gang i den.”

I mit arbejde bruger jeg byen til…

”Inspiration. Det her med at gå uden nogen bestemt endestation. Og så er det jo nemt med metroen, at man altid kan komme tilbage.

Men jeg bruger generelt også Amager meget. Jeg vinterbader ude på Helgoland, så jeg kommer rigtig meget på min fødeø, som jeg jo kalder Ønskeøen Amager.

København skal passe på, at…

”Den ikke bliver for pæn og ny med alt det, der bliver bygget. På Amager var der utroligt mange industrigrunde og nedlagte fabriksområder i 70’erne og 80’erne. Blandt andet på Islands Brygge.

Selvfølgelig skulle der ske alt muligt med de områder, men jeg synes også, at det er lidt ærgerligt, hvis man støvsuger byen for alt det gamle industri og fabriksområder, hvor der kan opstå sådan noget som Papirøen og hele madmarkedet, der var der.

Jeg tror, byen har brug for de her lidt skæve områder, hvor nogen, der kan tænke nye tanker, har råd til at være. Byen skal passe på ikke at blive for effektiv og pæn og lækker. Den må godt være lidt trashet.

Der er godt nok pænt i København. Man kan frygte, at det nu også sker med Refshaleøen, hvor der stadig er nogle fede, gamle bygninger, hvor der popper mærkelige steder op. Det er ærgerligt, hvis det hele bliver til Teglholmen og Nordhavn.”

Knippelsbrotårnet. Foto: Rasmus Kramer Schou

Hvis jeg helt frit kunne vælge…

”Skulle jeg bo på Vesterbro. Jeg er virkelig glad for at bo på Enghave Plads, men nogle gange kunne det være meget rart at have et lille byhus med en have.

Der er ikke så mange af dem, og de koster mange penge. Måske på toppen af Valby Bakke, nede ad en sidevej. Der er hyggeligt… Og dyrt.”

Det smukkeste sted i København er…

”De gamle broer. Jeg synes, det er utroligt smukt at stå på Knippelsbro og Langebro. At se solnedgang derfra ind over byen er virkelig flot.”

Jeg kan blive uvenner med København, hvis…

”Byen renser sig selv for alt det grimme og vilde. Der var jo simpelthen så mange nedlagte fabriksområder i min barndom – specielt på Amager, men også alle mulige steder inde i byen og ved havnen.

Jeg har roet rigtig meget i København i min ungdom, både kajak og inrigger, og der badede vi jo i havnen, selv om den ikke var ren, så jeg kom jo op af vandet med benzinpletter på huden.

Der var jo noget over det, og det kan blive helt uvirkeligt, hvor meget der er sket på Islands Brygge og Havnefronten. Der kan jeg godt blive sur på København, hvis dem, der bestemmer over byen, renser den for alt det der underlige og skæve.

Amager Fælled er også et helt fantastisk område, som jeg også kan blive bekymret for, hvis man bygger for meget. Jeg synes, det er ærgerligt, for stedet er ret unikt for byen.

København har brug for de der store åndehuller. Jeg kommer ret meget i Berlin, og der er det ret fantastisk, at man i den gamle Tempelhof Flughaven bare har lavet en park.

Der kunne man jo nærmest have bygget en hel by eller lavet en helt ny bydel, men man har lige som bare besluttet, at det er folkets park. Man har brug for de der steder.”

Jeg har det allerbedst med København, når…

”Det er sommer. København om sommeren er helt unik. Det er helt fantastisk, at vandet er rent i havnen, og at man kan bade. Hele det liv, der er i Københavns havn om sommeren.

Sådan en sommeraften, hvor man lige cykler ned og hopper i havnen og lige har taget en madpakke med eller en termokande med kaffe eller te. Eller man drikker et glas vin ved havnen. Det elsker jeg virkelig.”

Jeg holder meget af at komme i…

”Skuespilhuset. Jeg synes, det er en virkelig vellykket ny kulturinstitution. Den har sin helt egen stemning. Der er så mørkt. Det er lykkedes ret godt, og salen er utroligt smuk.

Men jeg holder også virkelig meget af Gamle Scene på Kongens Nytorv. Det er et fantastisk sted. Og så savner jeg Caféteatret, som var sådan et lille storbyteater. Der kom jeg virkelig meget. Der er lejligheder nu.

Af biografer er der Grand og Vester Vov Vov, der også virkelig er nogle fede steder. Koncerter går jeg også rimeligt ofte til.


Jeg var til Madonna-koncert i Royal Arena på min gamle fødeø. Det var sgu lidt blandet. Det var helt klart en stor visuel oplevelse, men det var ikke en fed koncertoplevelse, for det hele var backtrack, så der var ikke noget orkester. Men det var et flot show, lidt sådan Las Vegas. Lige som at se en musical.

Vega kan jeg rigtig godt lide, og der kommer jeg tit, fordi jeg bor på Vesterbro. Det er meget forskelligt, hvad jeg hører der. Både dansk og udenlandsk. Det er nok mest pop og rock.”

Jeg går meget ud og spiser…

”Og bruger København meget. Jeg kan godt lide at prøve nye steder. Der sker så meget på den københavnske restaurantscene og åbner så mange nye steder, at man jo dårligt kan følge med.

Jeg prøver mange af de nye steder, der åbner, men jeg er ikke så meget til Michelin og det der alt for dyre. Jeg synes, det er lidt perverst på en eller anden måde.

Det er jo flot håndværk, de praktiserer, men jeg er mere til en bistro eller en lille restaurant, der bare er hyggelig, end jeg er til det der meget hypede.”

Café Patina. Foto: PR

Jeg kommer meget på…

”En hyggelig restaurant, vi har på Vesterbro, som hedder Café Patina, men det er ikke en café. Det er en græsk restaurant. Der er jeg blevet stamgæst, for der er bare dejligt og helt nede på jorden med god mad og hyggelig atmosfære.”

Næste gang jeg skal ud at spise…

”Skal jeg på Baka d’Busk. Det er også et af mine yndlingssteder. Det er en vegetarrestaurant i Rantzausgade. Det kan jeg anbefale, for det er virkelig et fedt sted. Altid sjovt, for der er gang i den.

Jeg bliver altid selv inspireret til at lave noget mad, jeg ikke plejer at lave, og det er sjov betjening. Det er fedt, at de bare er gået all in og kun er en vegetarrestaurant.”

Hvis jeg skulle på date i København…

”Med min kone, som jeg jo har været gift med i mange år, ville jeg finde en restaurant, som ingen af os har prøvet før. Jeg er blevet meget glad for italiensk mad de seneste år. Det her meget lækre og simple. Lige som på Pirlo ude på Amager.

Eller også ville jeg tage ud at bade. Enten på Helgoland eller i Københavns havn – ligegyldigt hvad årstid det er. Og så skulle vi ud på en skøn, italiensk restaurant og så gå en lang tur gennem København.”

I København ville jeg vise en turist…

”Havnen og nogle af havneområderne. Jeg ville også vise brokvartererne Nørrebro og Vesterbro. Måske ville jeg tage helt ud i Nordvest.

Der er ret fedt ude på Rentemestervej med alt det der Demokrati Garage. Hele det område er lidt berlineragtigt. Så dels ville jeg vise sådan nogle steder, men jeg ville også vise Indre By, fordi det gamle København er utroligt smukt, velbevaret og uberørt af krige.

Der er noget af det gamle København, jeg holder meget af. Der er noget storslået over Kongens Nytorv og hele det område, og jeg kan godt lide at være der, selv om det er meget turistet.

Måske ville jeg også tage en fodbold med og tage ud på Vestias baner ude bag Vestre Fængsel, så vi også lige fik noget motion, og så kunne jeg vise sådan en rigtig storbyfodboldklub.

Der har jeg selv været træner i syv år, fordi min søn har spillet der. Jeg har et særligt forhold til det her foreningsliv, der er i København, og det liv ville en turist nok ikke lige opdage. Vestre Kirkegård ville jeg også vise en turist og gå en tur der.

BaneGaarden. Foto: PR

Mit hemmelige sted er…

”Den katolske kirkegård bag Vestias baner. Der kommer ikke så mange mennesker, og det er et meget roligt sted at gå tur, og så kan man komme gennem hegnet ind til fodboldbanerne. Og man kan gå under banelegemet hen på Otto Busses Vej, og så kan man tage en kop kaffe på BaneGaarden.

Jeg kan også enormt godt lide Solbjerg Kirkegård på Frederiksberg. Der går jeg tit og lærer udenad, hvis jeg skal lære en sang eller en tekst udenad.

Det er et utroligt dejligt og roligt område, som jeg først har lært at kende inden for de sidste 10 år. Mine hemmelige steder på Amager holder jeg for mig selv.”

Min næste store oplevelse i København bliver…

”Koncerten med Rod Stewart i Royal Arena. Det er lidt corny, men jeg var meget stor fan af ham, da jeg var barn.

Det er lidt sjovt med Ørestad og hele det område ved Royal Arena. Det var jo bare Amager Fælled. Nogle gange forstår man det nærmest ikke, når man er vokset op der.

Alle de år, jeg roede ved Islands Brygge, cyklede jeg fra Sundbyvester Plads, gennem fælleden og ud til bryggen, og det er jo absurd, så anderledes det er i dag.

Jeg kan huske, at da jeg var barn, viste min mor og far nogle billeder af, hvordan der havde ligget bondegårde på Amager Landevej i deres barndom. Det ligger der selvfølgelig stadig langt ude på Amager, men dengang lå de langt ind mod byen.

Jeg tænkte, at jeg ikke ville komme til at opleve lige så stor en forandring, men det gjorde jeg jo i den grad.”

Læs flere interview i serien MigogKbh Møder lige her.

Del artikel

Andre læser også