MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Kør med i tourbussen: Stort museum åbner udstilling med D-A-D

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: Nationalmuseet, PR
Foto: Nationalmuseet, PR

På Nationalmuseet i København kan du møde alt fra mosefund til vikinger.

Og snart kan du også støde på et af Danmarks største rockbands.

Når en ny udstilling ved navn “Danmark After Dark” åbner 3. marts, tager D-A-D museets gæster med på tur gennem danmarkshistorien.

Det oplyser Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

En tourbus tager dig med fra fattigfirserne til i dag, mens du lytter til D-A-D, og undervejs vil der være en række nedslag i historien.

Du kommer blandt andet forbi en ungdomslejlighed, en lufthavn, et øvelokale, et studie, og til sidst mærker du suset på scenen sammen med D-A-D en sommeraften i 2023. 

Åbner på særlig dato

Her er altså tale om en slags turné i danmarkshistorien, og når datoen for udstillingens åbning er 3. marts, er det alt andet end tilfældigt.

Netop denne dag fejrer D-A-D nemlig 40-årsfødselsdag.

I “Danmark After Dark” ser du spor efter begivenheder, som ændrede verdens gang og vores hverdag, og du får både mulighed for at mærke lykkerusen i de sorgløse 90’ere, traumet efter 11. september og chokket efter finanskrisen.

“D-A-D passer godt til den historie, vi vil fortælle i udstillingen. Vi ser på, hvordan reklamebranchen, musikken, USA og populærkulturen formede en hel generation og vores kulturgods,” fortæller museumsinspektør Ulla Hahn Ranmar, der er instruktør på udstillingen, og tilføjer:

“Bandet er på en måde værter i en tidsrejse, hvor vi tager gæsten tilbage til sin egen ungdom og følger gæsten langt ind i voksenlivet. Der er musik, tidens elektronik, flimmer og mode at gå på opdagelse i.”

Se kostumer og instrumenter

Bandets instrumenter, kostumer og personlige genstande er også en del af udstillingen side om side med andre ting fra danmarkshistorien.

Det gælder ting som tidstypiske telefoner, musikafspillere og forbrugsgoder, som formede bandet og generation X; alle dem der blev født i årene 1965-1979.

Om udstillingen fortæller D-A-D:

“Gæsten kommer tilbage til vores ungdom. Vi kørte på skateboard, øvede og gik til punkkoncerter.  Selvom det var 1980’erne, der var lidt triste, var vi heldige. Vi voksede op i halvakademiske middelklassehjem, hvor der var lidt højt til loftet.”

“Man behøvede ikke at få et kæmpe snit i gymnasiet og læse jura med det samme, og man behøvede heller ikke at gå ud og tjene eller stå i lære som snedker eller brolægger. Vi fik lov til at lege, og det var først, da vi selv drejede op for gashåndtaget, at der kom ambitioner og retning på. D-A-D er født ud af tilfældigheder og spas og løjer. Vi er opdraget af Anders And og Poul Nesgaard.”

Udstillingen indeholder blandt andet:

  • Besøg bandets ungdomshybel i 1980’erne. 
  • Se D-A-D’s ikoniske genstande – et udvalg af Stigs kostumer og basser, Jacobs guitar hvor riffet til “Sleeping my day away” blev til og kohovedet Molly. 
  • Se udpluk af de seneste 40 års populærkultur og elektroniske udvikling. 
  • Gå i bandets øvelokale, hvor du selv kan spille musik og mikse et nummer. 
  • Få bandets egne historier fra 40 år i musikbranchen. 
  • Se tidens telefoner, musikafspillere, reklamer og forbrugsgenstande. 
  • Få suset på scenen sammen med D-A-D på Smukfest i 2023.

“Danmark After Dark” åbner 3. marts 2024 og kan besøges i Nationalmuseets almindelige åbningstid frem til 1. september 2024.

På udvalgte datoer kan du desuden opleve udstillingen efter lukketid, når Nationalmuseet inviterer til After Dark.

Ved det særlige fyraftenstilbud, som foregår i tidsrummet kl. 18-21, skrues der lidt højere op for musikken og for hyggen, og fadølsanlægget åbnes.

Til After Dark-arrangementerne skal der købes billet i forsalg her.

Del artikel

Andre læser også