Når økologi indtager byen – måltidskasser og byhaver

Skrevet af: Martin Jørgensen

Annonce

Den sunde livsstil er noget mange stræber efter. At spise økologisk, bæredygtigt og sundt er blevet en moderne tendens i byen, og man behøver ikke gå særlig langt for at finde lige det man søger. Tusindvis af mennesker er hoppet med på den grønne bølger, og det handler i høj grad om følge med, hvis man vil undgå out-datet information om sundhed.

Takeaway som du selv laver

Lever du et travlt liv i byen med arbejde, hobbyer, familie og venner, så kan det være svært at finde tiden til den sunde livsstil.

Det er ofte nemt at bestille maden lige til døren, så man ikke behøver at sætte tid af til indkøb i myldretiden. Men travlhed er ingen undskyldning for en usund kost.

Tendensen for sundhed og økologi har nemlig også fundet vej til udbringningsmarkedet.

De fleste kender virksomheder som Aarstiderne, hvor man i over et årti har kunne få bragt økologiske og sunde råvarer til døren. Den slags service er ingen nyhed, men disse tiltag har de senere år udviklet sig. I takt med at travlheden har været stigende og at online handel er blevet udbredt, så har mulighederne for sund takeaway med et twist åbnet sig.

Årstiderne måltidskasser er netop et eksempel på dette. Her er der tale om kasser med økologiske råvarer, hvor du som kunde får præcist de produkter det kræver at tilberede en specifik ret udbyderen har sammensat for dig. Dertil får du en opskrift og en krydderiblanding, som samlet set gør madlavningen meget nem i en ellers travl hverdag.

Du ved selv hvad der kommer i maden, og du kan derved undgå usunde tilsætningsstoffer, samtidig med at du kan producere en ret nemt og på kort tid.

Vi dyrker selv vores grøntsager

En hype der virkelig er vokset de seneste år, er byhave-tendensen. Det er nemlig ikke længere nok at spise økologisk, det skal også være bæredygtigt.

At dyrke sine egne afgrøder er den mest bæredygtige løsning for den miljøbevidst bybo, og det er her at byhaverne finder en plads i hjertet.

Det er ikke alle lejligheder der har jord eller have til rådighed, og derfor er byhaver ofte arealer, som en given bydel har fået tildelt af kommunen.

Der findes dog også byhaver som dyrkes i gårde i andelsforeninger eller på tagene i ejerforeninger. Generelt gør det sig gældende at byboerne elsker at kunne dyrke deres egne grøntsager på en økologisk og bæredygtig måde, selvom byens struktur i sig kan være en udfordring.

Mange drømmer om en grønnere by, og flere og flere mennesker forsøger på egen hånd at gøre gader, kvarterer eller bydele mere rige på planter og blomster.

De grønne oaser gør livet i byen mere tåleligt og det sætter os mennesker i bedre kontakt med naturen. Selvom vi stadig er i byen, så kan en byhave give os det frirum som vi eftersøger i en travl og hektisk dag. Byhaven er derfor både et sted for mentalt velvære og et værktøj til en sundere og mere bæredygtig livsstil.