Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tidligere tour-vinder storroser København: “Jeg vil klart give 5 stjerner”

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Jonathan Sten Drivsholm

I morgen går det løs.

Danmark lægger for første gang nogensinde asfalt og brosten til Tour de France, når rytterne fredag eftermiddag ruller ud på enkeltstarten i hjertet af København.

I den anledning har MigogKbh talt med en tidligere vinder af verdens største cykelløb.

Torsdag eftermiddag mødte vi Andy Schleck, der tog den samlede sejr i 2010, efter Alberto Contador blev frakendt selvsamme, til en snak om, hvad det er, der rammer byen om under 24 timer.

Og det er altså verdens tredjestørste sports-event kun overgået af OL og VM i fodbold – modsat de to nævnte finder Touren sted hvert år.

”Hvis vi taler årligt tilbagevendende sports-events, er det her absolut det største,” fortæller Andy Schleck, der peger på en særlig detalje som ”det smukke ved sporten”:

”Du er virkelig tæt på og kan næsten røre ved rytterne. I morges så jeg mange af rytterne træne side om side med folk ude på cykelstierne. Verdens bedste ryttere. Det ser man altså ikke i fodbold.”

“Jeg græd næsten med ham”

Andy Schleck har været i København siden mandag og har i den tid kunnet se, hvordan cykelfeberen langsomt er steget dag for dag.

Den tidligere toprytter har været fast gæst i hovedsponsoren SKODAs Tour Studio ved målstregen på Rådhuspladsen, hvor han har underholdt med historier fra Touren – bl.a. i selskab med Bjarne Riis.

Den 37-årige stjerne har indtil videre kun rosende ord tilovers for årets værtsby.

”Ud fra hvad jeg har set, er København den bedste indtil nu. Der er virkelig fantastiske mennesker her. Ingen er i dårligt humør, og alle elsker løbet,” siger Andy Schleck, der var til stede under den danske Tour-febers foreløbige kulmination – gårsdagens holdpræsentation.

Her var Tivoli tætpakket, og tusindvis var mødt op for at hylde rytterne.

MigogKbh mødte Andy Schleck til en snak om Tour de France i København. Foto: Foto: Jonathan Sten Drivsholm

”Præsentationen i går var en af de bedste, jeg har set, og som værtsby vil jeg klart give København fem stjerner.”

Under netop holdpræsentationen blev luxembourgeren, der i mange år var under Bjarnes Riis’ vinger, især påvirket af at se det store danske Tour-håb Jonas Vingegaard modtage folkets hyldest.

”Han vandt mit hjerte, da jeg så ham på scenen, hvor tårerne fik frit løb. Jeg græd næsten med ham,” indrømmer Schleck, der har store forventninger til netop Vingegaard:

”Jeg mener, Jonas er en bedre klatrer end Primoz Roglic, og at han kan gøre forskellen. Han er virkelig, virkelig fit, kunne jeg se.”

Et vildt rekord-event

I morgen kommer så den længe ventede festdag, hvor Tour de France 2022 skydes i gang midt i København.

Det sker med en lidt over 13 kilometer lang enkeltstart, der starter på Nørre Farimagsgade og slutter på H. C. Andersens Boulevard ud for Rådhuspladsen.

Allerede dagen før dagen er netop dét område spækket med sendevogne, lastbiler, hegn og tribuner som et forvarsel om, hvad der rammer.

”Jeg ved ikke, hvor mange mennesker, der kommer i morgen, men jeg tror, det bliver et rekordevent for København. Der bliver virkelig vildt, men jeg kan også se, at alt er virkelig godt forberedt,” siger Andy Schleck, der dog har en bøn til tilskuerne langs vejene.

For otte år siden under Tour-starten i britiske Yorkshire satte et sammenstød med en tilskuer, der havde vovet sig ud på vejen under 3. etape, nemlig en stopper for hans cykelkarriere.

”Jeg håber, folk forstår, at hvis du kommer for tæt på, bringer du ikke bare rytterne i fare for at måtte trække sig fra løbet – det kan i værste tilfælde koste dem deres karriere,” lyder det.

Dansker i gult?

For rytterne er der ekstremt meget på spil fredag eftermiddag.

Den rytter, der tilbagelægger distancen i København som hurtigste mand, sikrer sig nemlig ikke kun etapesejren, men også den gule førertrøje, som har decideret mytisk status i sporten.

”Den første enkeltstart i Tour de France er lige så vigtig som verdensmesterskabet. Den gule trøje er næsten mere værd end verdensmestertrøjen,” forklarer Andy Schleck.

Store dele af København er klædt i gult i anledning af Tour de France. Foto: Jonathan Sten Drivsholm

Schleck, der selv bar den gule trøje i sin tid på Bjarne Riis’ cykelhold Saxo Bank, peger på netop den italienske verdensmester i disciplinen, Filippo Ganna, som den altoverskyggende favorit til 1. etape.

Men han vil ikke udelukke, at en dansk rytter kan udfordre storfavoritten.

”Mads Pedersen, håber jeg, kommer til at være med helt i toppen. Det er en etape for ham, og det ville være fantastisk, hvis han tager den gule trøje i København,” fastslår Andy Schleck.

“Det hører sig til i Danmark”

Og nu vi er ved Andy Schlecks forhåbninger til enkeltstarten, bærer han også rundt på en lidt mere spøjs en af slagsen.

”Jeg bliver nødt til at være ærlig og sige, at jeg håber, det kommer til at regne. Vi er i København, ikke i Nice. For mig at se er København smukkere i regnen.

Jeg har været her mange gange, og jeg elsker København – især når det er koldt og regner. Det hører sig til i Danmark. Så regnen ville være perfekt for byens image, men for rytterne vil det ikke være godt,” lyder det med et smil fra Schleck.

Regn eller ej, er det bare om at møde op i god tid inden morgendagens enkeltstart. Både så du kan få en god plads og deltage i folkefesten, inden rytterne kommer, men også så du kan opleve Tourens berømte reklamekaravane, der efter planen kører på ruten fra kl. 14.30 til 14.50.

Den første rytter bliver sendt ned ad enkeltstartsrampen på Nørre Farimagsgade ved Rådhuspladsen præcis kl. 16.00.

Herefter bliver de øvrige ryttere sendt afsted med et minuts mellemrum. Spanske Marc Soler fra Movistar er den sidste på rampen – han kører afsted 18.55. Du kan se samtlige starttider her

Vi tør godt love, at der er en kæmpe festdag i vente, som bare skal opleves. Vive le tour og ses på ruten!

Del artikel

Andre læser også