Flere små øer på vej i Københavns Havn: Snart kan du flyde på din egen lille ø

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen

I 2018 så vi den første flydende ø med sit helt eget træ i Københavns Havn.

Øen var et eksperiment og et kunstprojekt udviklet af det danske tegnestue-og produktionsfæleskab, Fokstrot, og den australske arkitekt, Marshall Blecher.

Nu udvider de projektet med tre yderligere øer – der udover at være et nyt og oplevelsesrigt udflugtsmål for det stigende antal sejlere, kajakroere og stand-up paddlers – skal skabe opmærksomhed om udvikling af havnen.

Det fortæller ildsjælene bag projektet Magnus Maarbjerg og Marshall Blecher til MigOgKbh.

Læs også Grøn luft: København har slukket sin sidste kulkedel

Foto PR

En udvidelse af det offentlige rum

Den første ø var egentlig en del af en arkitekturkonkurrence som en prototype, men snart er den ikke alene.

“Projektet handler nemlig om at udvide det offentlige rum, og inddrage havnen som en aktiv del af det,” fortæller Magnus Maarbjerg.

Områderne langs Københavns Havn har været under enorm udvikling de sidste mange år med flere nye boliger og andre private områder.

“Det blev ligesom bare parkeringspladser det hele, og det offentlige rum, hvor man kunne være sammen, blev slet ikke prioriteret.

Derfor tænkte vi at havnen måtte inddrages i den del,” forklarer Magnus Maarbjerg.

På den måde opstod CPH-Ø.

Projektet har fået støtte fra Statens Kunstfond og har vundet flere priser i bl.a. USA og Taiwan og senest nomineret til Danish Design Awards for deres banebrydende måde tænke havnen ind i det offentlige rum.

Læs også Kortfilm om mennesketomt København: Vild video går viralt

Vokset op til søs

Danske Magnus Maarbjerg, som er en af partnerne i tegnestue-og produktionsfæleskabet Fokstrot, er vokset op til søs, og har brugt en stor del af sit liv på at sejle verden rundt – både som barn men også i sit voksne liv.

“Jeg har bare altid sejlet meget og haft en helt naturlig interesse i maritim arkitektur,” fortæller Magnus Maarbjerg.

På Arkitektskolen mødte han australske Marshall Blecher, og de var begge klar på at skabe nyt liv i havnebilledet.

“Formålet er at inddrage vandet endnu mere, og gøre det en del af den måde vi er sammen på.”

Læs også Fra fisk til kulturmagnet: Ikonisk bygning genopstår som nyt trækplaster

Foto PR

Til offentlig benyttelse

Snart er CPH-Ø1 ikke alene i havnen mere, og efter planen bliver projektet udvidet med tre yderligere øer i 2020 – det kan dog godt blive udskudt til foråret 2021.

Alle øerne bliver offentlige tilgængelige og åbne for alle – der kan tilgå dem til søs naturligvis.

“Det er meningen, at de skal blive en permanent del af havnebilledet og kunne fungere som en alternativ og dansk udgave af det populære ø-hop,” forklarer Magnus Maarbjerg.

Læs også Håber på mange københavnere i år: Kanalrundfarterne sejler snart igen

Alle øer er bygget i Sydhavn, og projektet er støttet af Københavns Kommune, By og Havn samt Statens Kunstfond.

Hvad: Copenhagen Islands – Flydende øer i Københavns Havn
Hvor: Flydende i havnen og flyttes regelmæssigt
Hvordan: Læs meget mere lige her

Kan se frem til stor bøde: Politiet lukkede Michelin-restaurant i aftes

Skrevet af: Michael Qureshi
PR Foto
PR Foto

Det var første gang i går, at restauranter og øvrige serveringssteder skulle lukke senest klokken 22.00 i København.

Det var også første gang, at man skulle bære mundbind på serveringssteder. Københavns Politi melder om, at der blev respekteret de nye regler.

Men en enkelt toprestaurant i København endte med at blive lukket af politiet, og er nu blevet sigtet for overtrædelse af de nye påbud.

Der er tale om Michelin-restauranten Kokkeriet, som TV 2 har talt med. De bekræfter episoden, og forklarer, at de simpelthen er presset i knæ.

Kan ikke lave Michelin-mad i rekordtempo

En tjener meldte sig syg på aftenen, og det pressede hele serverings-flowet, så klokken 22.30 havde de stadig ikke fået serveret alt og afregnet med gæsterne.

“Folk står og afregner, da de fortæller, at jeg bliver sigtet. Det kan jeg jo hverken sige det ene eller andet til. Sådan er reglerne. Men jeg synes, situationen er helt forfærdelig og helt forrykt. Vi er i knæ i forvejen,” fortæller Sammy Shafi, indehaver af Kokkeriet, til TV 2.

Han fortæller, at det er svært at levere Michelin-mad i et rekordtempo, og at Kokkeriet generelt har fået hundredevis af aflysninger af bookede borde efter de nye restriktioner trådte i kraft.

Ifølge TV 2 kan bødens størrelse løbe op i 40.000 kr.

Restaurationsbranchen kalder på hjælp: Sådan støtter du dem bedst

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto: Formel B facebookside
Foto: Formel B facebookside

Danske restauratører og barejere fik i går en kæmpe lussing.

Der blev det nemlig påbudt at bære mundbind på alle serveringssteder og åbningstiden blev begrænset til kl. 22.

Det er ikke længe siden, at restauranterne rakte ud efter befolkningens hjælp – nu gør de det igen, og Migogkbh har snakket med en række københavnske restauratører, om hvordan du bedst kan hjælpe dem.

Læs også Nye Corona-restriktioner: Opholdsforbud i Kødbyen og advarselszoner i Indre By

Madklubben Østerbro. Foto: Yu Zhao / PR

Inviterer til maskebal

Hos Madklubben tager de ”ja-hatten” på og inviterer til maskebal, hvor de på deres Instagram opfordrer deres gæster til at finde deres mest farverige mundbind frem de næste 14 dage.

”Selvom vi selvfølgelig helst vil tage imod vores gæster med et synligt smil, så må vi få det bedste ud af det. Og jeg tror faktisk, at det bliver meget sjovt at lege grimasse-gætte-leg med gæsterne,” forklarer Kommunikation og PR Manager hos Madklubben, Stephen Haar.

”Egentlig er der ikke den store forskel på at gå ud at spise i dag modsat igår – oplevelsen er den samme, vi ligner bare nogle svejsere eller sygeplejersker, der har glemt at tage arbejdsuniformen af.

Og så er det altså kun cirka halvandet minut, at vores gæster skal have en maske på.”

Beskeden lyder i samme stil fra Morten Pedersen fra Diningsix, der bl.a. står bag Köd, Basso og Keyser Social.

”Lige nu handler det bare om, at vi skal have hverdagen til at fungere. Masker er blevet en del af virkeligheden.

Det fungerer i andre lande, så det skal det nok også gøre her uden problemer,” fortæller Morten.

Læs også Masser af øl og hotdogs: Bryghus holder Oktoberfest i Corona-klæder

Morten Pedersen, partner og direktør i DiningSix.

Rammer Michelin særligt hårdt

Det største problem i de nye restriktioner ligger i den begrænsede åbningstid til kl. 22, og det har de mærket hårdt hos den 1-stjernede Michelin-restaurant, Formel B, på Frederiksberg:

”Vi har måtte annullere alle reservationer efter kl. 19.30. Indtil videre har vi mistet 250 gæster,” fortæller medejer og chefkok, Kristian Arpe-Møller.

Formel B er klart én af de restauranter, som hører til i den bedre ende, og der er det simpelthen ikke muligt, at nå den fulde menu og den gode oplevelse på kortere tid.

For mange restauranter er det normalt at køre to ”seats”, hvor det samme bord bliver benyttet af flere hold gæster på én aften, men den nye 22-regel gør det umuligt for Michelin-restauranterne.

”Jeg tror simpelthen ikke på, at det her er vedtaget for ramme de bedre restauranter. Det er jo ikke her, at smitten spredes.

Selvfølgelig skal vi gøre noget, men 22-reglen ødelægger grundlaget for at drive en sund forretning,” lyder det fra Kristian Arpe-Møller fra Formel B.

Læs også Restaurant lancerer nyt koncept: Kom med til Burger & Banko

Formel B Foto Formel B Facebook

Spis tidligere end du plejer

Budskabet fra både Madklubben, Diningsix og Formel B er klart:

Brug byen. Gå ud at spise som du plejer – og kom gerne lidt før.

”Vi er fleksible. Men kommer du 1,5 tidligere end du plejer, så vil det gøre en kæmpe forskel for os,” fortæller Stephen Haar fra Madklubben.

Besøg stadig alle dine yndlings caféer, barer og restauranter, men husk masken og drik gerne en ekstra kop kaffe eller et glas vin.

Kristian fra Formel B er positivt stemt, og mener at det nok skal gå – så længe gæsterne husker stadig at komme forbi:

”Selvfølgelig skal vi tage det alvorligt og stoppe smitten. Lige nu handler det om at bruge byen inden for rammerne.”

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Europas 9. bedste pizza rykker ind på Østerbro

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Man siger; mad lavet med kærlighed, smager bedre.

Ofte dækker ordet kærlighed over god tid.

Og lige præcis tid er noget, de går op i på et af Københavns nyeste pizza-joints – Luca. Mere præcist 72 timer.

”Det er vigtigt for os at blive de bedst indenfor vores felt, og derfor har vi benyttet os af den prisvindende italienske pizzaiolo Luca Platanias ekspertise,” fortæller Lasse Wiwe partner i Pizzeria Luca.

“Det krævede en 3-4 våde aftener i Rom og en masse overtalelse, før vi fik ham med, men det har så til gengæld givet os opskriften på hans 72-timer koldhævede pizzadej, som jeg godt tør kalde en af Europas bedste.”

Læs også: Vores bud på toppen: Her får du Københavns 12 bedste pizza

Østerbro
Kort efter Pizzeria Luca åbnede på Gammel Strand i Indre By røg de ind som nummer 5 over Europas bedste pizzeriaer. Og i år blev de placeret som nr. 9.

Successen er selvfølgelig blomstret op med diverse Luca’er i byen, og nu får Østerbro også deres Luca.

Det sker på Rosenvængets Allé 6, hvor Luca Piccolo slår dørene op for sprød pizza og afslappet vin fredag 18. september.

Læs også: København er Europas pizza-paradis: To Kbh-steder stryger ind på Top 5

Hvad: Luca Piccolo
Hvor: Rosenvængets Allé 6
Hvornår: Åbner fredag 18. september
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram