Guide: Her er 5 af de bedste takeaway steder på Nørrebro

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Hooked PR Foto
Hooked PR Foto

Takeaway på stenbroen rimer på kebab, kålstrimler og creme fraiche-dressing i friskbagte fladbrød.

Men Nørrebro byder på mange andre kulinariske verdener ”to go” end den arabiske og tyrkiske.

MigogKbh guider til fem favoritter, der ikke er til at komme udenom.

Kösem Café og Restaurant

At udvælge et enkelt kebabsted på Nørrebro til en ”best of”-guide er som at sige, at der kun findes ét godt fodboldhold i verden, eller at det er muligt at nøjes vingummibamser i en bland-selv-slik forretning.

Ikke desto mindre gør vi forsøget med Kösem på Nørrebrogade 186 midt på strækningen mellem Runddelen og Nørrebro Station.

Kösem har vundet Nørrebromesterskaberne i shawarma både i 2015 og 2016, og der er da også tale om en kebabpusher, der gør noget særligt ud af tingene.

Her er der bordbetjening med smilende tjenere, smukke vægmalerier og en snurrende kebabkarrusel så monumental i al sin kødfulde skønhed, at man fysisk kan mærke vejrtrækningsfrekvensen stige.

Kösem er også garant for takeaway i topklassen, og er du ikke til en omgang klassisk shawarma i pita eller dürüm, skal du bestille en af de autentisk, tyrkiske grillretter med kød og grønt fra spyd.

Kontakt: www.kosem.dk
Placering: Nørrebrogade 186, 2200 København N

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Restaurant Kösem (@restaurantkosem) den

Maui Poké

Slå vejen forbi Ravnsborggade og træd ind ad en dør, der fører direkte til Hawaii.

Maui Poké er opkaldt efter den eksotiske ø i den amerikanske stillehavsstat, som har opfundet poké.

Ordet betyder kort og godt ”at skære i stykker” på hawaiiansk, og det er præcis, hvad man gør med frisk og rå fisk af den ypperste kvalitet.

De små kuber af fisk – eller tofu, hvis du hellere spiser helt plantebaseret – vendes i forskellige slags dressinger i selskab med ris, grøntsager, tang, ingefær og andre asiatisk inspirerede følgesvende.

Netop den smagsmæssige profil, der til forveksling minder om sushi, har fået poké-fænomenet til at eksplodere på få år i en by, der elsker rå fisk på japansk manér.

Hos Maui Poké kan du sammensætte din egen ”bowl” frit fra den sultne fantasi, eller i stedet bestille en af husets signaturkombinationer, hvis indhold skifter i takt med sæsonens udbud af friske råvarer.

Kontakt: www.mauicph.com
Placering: Ravnsborggade 14, 2200 København N

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af MAUI (@mauicph) den

Grisen

Vi lever i en tid, hvor den danske sang muligvis ikke længere er en blond pige. Må vi foreslå et alternativ: Den danske sang er en bøfsandwich fanget i et sovseskybrud.

I hvert fald får Grisens bud på guldhornene i madform os til at synge af rendyrket lykke. (Eller også er det bare vores kranspulsårer, der skriger på nåde!?)

Grisen har siden åbningen i 2015 været med til at gøre dansk retromad til en af Københavns hotteste spiser, og det skyldes ikke kun en nostalgisk indretning komplet med mormorplatter og rødternede duge, men også en skamløs søgen efter den hårfine grænse mellem ”uimodståeligt” og ”upassende”.

Den balancerer Grisen ubesværet på med hjemmelavede og sovseindhyllede udgaver af den klassiske bøf-, flæskestegs- og frikadelle-sandwich overhældt med brun sovs, bearnaise eller en kombi af begge.

Er du mere til en bøf-ude-af-bollen-anretning, er husets ”Møllehjul” et must-try: En hakket oksebøf omkranset af sprøde fritter iklædt remoulade, brun sovs, ketchup og løg i rå og ristet form.

Med andre ord: Det danske grillkøkkens svar på en buddhistisk mandala med mindst lige stå stærke, nærreligiøse kræfter.

Kontakt: www.grisengrillbar.dk
Placering: Fredensgade 5, 2200 København N

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Grisen (@grisengrillbar) den

GAO Dumpling Bar

Der er ikke noget, der slår følelsen af at modtage god, gammeldags pakkepost. Men hvem siger, at dejen skal være lavet af pap og papir?

Vores yndlingspakkepost er derimod asiatiske dumplings fra GAO i Blågårdsgade.

De ryger direkte gennem brevsprækken og ned i mavesækken, hvor de får selskab af hvidløgsristet bok choy, spicy agurkesalat, dybstegt tofu og lun grøntsagssuppe.

Hos GAO laver de dumplings efter traditionelle, kinesiske foreskrifter: Foldet, rullet og klemt sammen til perfektion. Du sammensætter selv en menu ud fra sultens styrke, samt hvorvidt du er til dejpakker fyldt med kylling, svin, kød eller grøntsager.

Det koster lidt over en halv hundredemand for seks dumplings, og du kan sagtens spise 12. Tro os, vi taler af erfaring. Dog kan du også snildt nøjes med 6 stk., hvis du upgrader med en eller flere af de delikate side orders.

Indretningsstilen hos GAO er minimalistisk på den skandinaviske måde, og hvis du ikke scorer en af de få pladser i dumplingkælderen eller ved gadens langborde, kan du heldigvis bestille det hele to go.

Kontakt: www.gaodumpling,com
Placering: Blågårdsgade 3, 2200 København N

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af GAO Dumpling Bar (@gaodumpling) den

Hooked

Hooked har sat krogen i københavnerne med deres take på lobster rolls, lakse-burgers, burrito wraps med rejer, hummer grilled cheese og fish and chips.

Den søstærke succeshistorie startede med en food truck, som sidenhen udviklede sig til en fysisk butik på Nørrebrogade tæt ved Assistens Kirkegård.

Siden da er det gået stærkt, og nu er endnu en stor Hooked på vej på Halmtorvet på Vesterbro, ligesom fiskefolkene tog sidste års Roskilde Festival med storm og en hummerhungrende kø af småstøvede koncertgængere til følge.

Bag Hooked står et firkløver af unge mænd, som har spottet et hul i markedet for alle os, der elsker fisk, men hverken vil have friturefingre fra køledisken eller spendere en formue på søtunge walewska på byens finere restauranter.

Hooked er lig med uformel, uprætentiøs og hamrende velsmagende seafood serveret på den helt rigtige måde med gammeldags madpapir og papbakker fyldt med tykskårne, grovsaltede fritter som akkompagnement.

Kontakt: www.gethooked.dk
Placering: Nørrebrogade 59, 2200 København N

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Hooked – Seafood Kitchen (@hookedkbh) den

Endelig: Danmarks bedste bryghus åbner egen ambitiøs ølbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mmmm øl. PR Foto
Mmmm øl. PR Foto

Hvem laver landets bedste øl?

Det er selvfølgelig en individuel sag, men når man sådan kigger i officielle konkurrenceresultater peger svaret i den grad i retning af Amager.

Amager Bryghus blev i december sidste år kåret til Årets Danske Bryggeri af Danske Ølentusiaster.

Titlen kom i kølvandet på Den Danske Ølpris, som også gik til Amager Bryghus sidste år.

Læs også: Stor triumf: Danmarks bedste bryghus ligger på Amager

Nu går de så noget ved det – de åbner deres helt egen bar.

Den kommer til at hedde Amager Bryghus Taproom og er sat til at åbne 29. marts.

Åbner et par slingrende skridt fra Nørreport

Om placeringen er strategisk, så deres gæster kan drikke lidt mere, vides ikke, men adressen for den nye ølbar er Nørre Voldgade 27, bare et par slingrende skridt fra Københavns vigtigste kollektive knudepunkt – Nørreport Station.

Bag Amager Bryghus står de to passionerede ølbryggere Morten Lundsbak og Jacob Storm.

Bryghuset har gennem en årrække været blandt verdens bedste bryggerier og eksporterer op mod 70 procent af øllet til ølkunder i hele verden.

Læs også: Mor ska’ ha’ en øl: Nu er der torsdagsbar for nybagte forældre

15 forskellige fadølshaner

I Amager Bryghus Taproom bliver der indrettet på en hyggelig rustik facon og plads til 70 drikkende gæster.

De kan så vælge imellem 15 fadølshaner – hvoraf omkring 10 er reserveret Danmarks bedste bryghus selv, eller hoppe ombord i et spændende flaskekort, og skulle man – Gud forbyde det – få nok af øl, så er her faktisk også vin.

Hovedfokus er selvfølgelig på kvalitet og ikke kvantitet – og her bliver mulighed for at komme vidt omkring i øllets fantastiske verden.

Hvad: Amager Bryghus Taproom
Hvor: Nørre Voldgade 27
Hvornår: Planlagt åbning 29. marts 2019

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om øl…

Pilsner og perleplader: Perfekt event til tørstige krea-voksne

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hvis du har børn, kender du måske scenariet:

Ungen vil lave perleplader, og selv om du selvfølgelig bakker fuldt op om podens kreative udfoldelser, så kræver det alle de mindfullness-øvelser, du har lært på weekend-retreaten i Sverige ikke at udbryde et ”for helvede Vega My, det der bliver aldrig til en mandala, når du bliver ved med at bruge blå perler, hvor der TYDEligvis skal være grønne!”

Få afløb for din egen perlepladekreativitet

Okay, eksemplet ovenfor er måske tænkt, men ikke desto mindre findes der voksne, som elsker at lave perleplader og godt kunne tænke sig at kombinere det med en kold øl og gode venners selskab.

Undertegnede passer i hvert fald fint på beskrivelsen.

Heldigvis står de krøllede, kærlige og kreative hjerner fra kulturhuset Absalon klar med et event, som kombinerer lige præcis de to ting.

Således er der pilsner, perleplader og popcorn på programmet onsdag den 20. februar fra kl. 20 til 23.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

HAMA og humle til folket

Absalon sørger for perler og plader, og det er ganske gratis at designe farverige, små kunstværker af plastikstykkerne fra nolstagi-producenten HAMA.

I baren køber du flydende fristelser fra fadølshanerne, og forhåbentlig kan den perlende øl være med til at sætte fut i fantasien. Der vanker nemlig hæder og ære til aftenens dygtigste perleplade-poeter.

Som altid hos Absalon er der fællesspisning fra kl. 18, og det koster kun 50 kr. at sætte sig med til bords.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh

Hvad: Pilsner og perleplader
Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V
Hvornår: Onsdag den 20. februar 2019 kl. 20-23
Hvor meget: Gratis perler og plader. Øl købes i baren.
Hvordan: Læs mere om eventet via dette link.

Redningsplan: Ildsjæl samler over 190.000 kr. ind til Fantask på et døgn

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag kom det frem, at en af Københavns mest legendariske butikker er lukningstruet.

Fantask er verdens ældste tegneseriebutik, og den digitale verden har helt sikkert haft en voldsom påvirkning på butikkens kundebesøg og indtægter.

Det er ægte nørdestof at træde ind i specialbutikken i Skt. Peders Stræde midt i København, men dem bør der stadig være rigtig mange af.

Nethandlen har dog taget en stor del af tegneserie-markedet.

Butikken har i første omgang i blandt andet i Ekstra Bladet og på Facebook meldt ud, at de lukker i juni medmindre, der dukker en løsning op på den trængte økonomi.

Har startet fundraiser kampagne

Noget tyder dog på, at der er stor vilje til at bevare den legendariske butik.

Indehaveren af legetøjsbutikken Nordre Frihavnsgade Benjamin Lund Preisler Herbst har i hvert fald startet en fundraiser kampagne, hvor man kan donere et lille eller større beløb til bevarelse af Fantask.

På under et døgn er der indsamlet lørdag aften knap 190.000 kr., hvor målet i første omgang hedder 200.000.

Benjamin håber dog, at det indsamlede beløb overstiger langt over de 200.000, så Fantask kan få en økonomisk håndsrækning.

“Fantask SKAL overleve, men det kommer til at koste nogen penge. For en ting er, at de får dækket det hul de har nu, men så skulle de jo også gerne have en god start, på de næste 50 år. Derfor er beløbet på de 200.000, kun en start. Jeg så gerne at beløbet, endte på det dobbelte,” skriver han på Fundraiser-siden.

Støtter selv personligt og med forretning

Benjamin støtter selv med 20.000 kr. både personligt og fra sin egen butik på Østerbro.

“Derfor starter jeg med at smide 10.000 kr selv, og 10.000 kr fra mit firma.

Men husk, selv om du er på SU, så betyder HVER en krone noget. Så slagt sparegrisen, sælg de tegneserier du ikke læser mere (så du i fremtiden kan købe nogen i overstående), vær lige så god til at dele opslaget som Flash på speed, og gør hele verden den tjeneste, at bibeholde denne klenodie af et eventyr,” lyder det fra Benjamin.

Ildsjælen med egen specialbutik mener, at Fantask har spillet en gigantisk rolle for alle “nørderne” i København og resten af landet.

“Jeg er selv ejer af Superhelten Legetøj, en butik som ikke havde været noget uden Fantask. Jeg vil nærmest gå så langt, og sige at nørdekulturen i Danmark, ikke havde været halvt så stor, hvis det ikke havde været for dem,” skriver Benjamin.

Efter 47 år kan de blive tvunget til at lukke

For dem der ønsker at støtte op omkring Fantask i kampen for at holde forretningen kørende, så er det også betryggende, at det er en indehaver af en kendt specialbutik, som står for selve indsamlingen.

Omkring selve beslutningen om at lukke, meldte Fantask følgende ud fredag.

“Det er med sorg, vi må meddele, at det efter 47 år kan ende med, at Fantask bliver nødt til at lukke. 

Vi har længe kørt med et underskud, og det ser desværre ud som om, vi til trods for adskillelige tiltag, ikke kan vende denne nedadgående spiral selv.

Vi har måttet sande, at konkurrencen fra andre butikker og det store internet, samt en del kunder, der lader til at være vokset fra os, alt i alt betyder, at den mængde vi sælger, ikke længere står mål med, hvad det koster os at ligge her i Skt. Peders Stræde.” 

Der skal laves ændringer for at overleve

Det er dog ikke kun lyserøde roser omkring Fantask. For de er også nødt til at kigge indad på forretningsmodellen og følge med tiden.

På sociale medier deles historien om Fantask i stigende grad, og her skriver den kendte serie iværksætter Martin Thorborg bl.a.

“Det er super prisværdigt, men kommer næppe til at hjælpe mere end tis i et par kolde bukser.

Det de har brug for, er nok at kigge på forretningen og lave de ændringer der skal til, for at fastholde deres publikum. Men flot gestus!”

Man kan selv støtte Fantask med at forblive som specialbutik på fundraiser-siden her