Gemt i en kælder: Tidligere Michelin-kokke laver geniale pastaretter ’to go’

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Trøffelfest i Ny Østergade. Foto: Kaspar Mørk Arianto
Trøffelfest i Ny Østergade. Foto: Kaspar Mørk Arianto

”Har du prøvet Pasta La Pasta”, spurgte en god bekendt mig på Facebook, efter jeg for nylig hyldede en lille flok italieneres rendyrkede pastamagi i Lyngby Storcenter.

”Nej?!” måtte jeg svare undrende og næsten ængstelig.

For hvordan pokker var det dog lykkedes mig at gå glip af – hvad jeg allerede nu godt kan afsløre er – Københavns vel nok bedste takeaway-pasta-oplevelse?

En royal verdensmester, en restaurantekspert og to italienere fra Era Ora

Pasta la Pasta åbnede i starten af september 2018, og bag konceptet står de to hovedkræfter, Martin Bøie Ipsen og Morten Paaske Christensen.

Martin har tidligere drevet den hedengangne Restaurant Ergo i Gothersgade, og har sidenhen været et velkendt ansigt i det københavnske natte- og restaurationsliv.

Morten har et gastronomisk CV af den mildest talt imponerende slags: Udlært fra Michelin-restauranten Formel B på Frederiksberg, vinder af VM for unge kokke med U25-landsholdet for en håndfuld år tilbage og kok på 3-stjernede Alinea i Chicago.

Nåh ja, så har Morten også lavet italiensk mad ved en vulkan på Sicilien OG været kok for Kronprins Frederik.

Læs også: De 10 bedste italienske restauranter i København

Morten Paaske Christensen (tv) og Martin Bøie Ipsen står bag Pasta La Pasta. Foto: Kaspar Mørk Arianto

Resten af teamet består af Domenico og Giulia, som har arbejdet henholdsvis syv og tre år på Michelin-klassikeren Era Ora på Christianshavn, som sidste år blevet kåret til verdens bedste italienske restaurant uden for Italien af magasinet Gambero Rosso.

Så er kvalitetsniveauet ligesom lagt.

Et højteknologisk miniaturekøkken

Det har taget over to år at udvikle konceptet til Pasta La Pasta, som har til huse i et lille, hengemt kælderlokale i Ny Østergade lige over for Café Victor.

Stilen er ’italiensk isbil anno 1950’ med grønne pastelfarver, glødepærer, farvestrålende Campari- og Parmigiano-plakater fra Støvlelandet og ikke mindst masser af italiensk marmor.

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Læs også: Du får den vildeste pastaoplevelse i… Lyngby Storcenter?!

Og så er der køkkenet. Det lille bitte og åbne køkken ligner snarere noget fra en gourmetrestaurant end en gå-hjem-og-spis-biks.

(Ret skal være ret: Du kan faktisk også indtage din mad ved et af højbordene i pastakælderen.)

I køkkenet hersker skarpe linjer, pletfri orden og masser af fintunet teknologi.

Specielle pastagrave fyldt med boblende vand er indstillet til at koge forskellige typer pasta på et præcist antal sekunder. I et køleskab står alle takeaway-drikkevarer i farveorden og med etiketterne vendt samme vej.

Intet er overladt til tilfældighederne.

Parmesancreme, trøffel og dehydrerede tomater

Pyha, det var alligevel meget, man kunne skrive, før man overhovedet nåede til det, det hele drejer sig om: Pastaen.

Den er håndlavet af en lille, lokal familie i Piemonte, som Pasta La Pasta har et tæt samarbejde med. Den laves frisk på bestilling og sendes med ekspresfart til København.

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Det lyder måske ikke som det mest bæredygtige udgangspunkt i disse transportbevidste klimatider, men til gengæld smager det helt i gennem guddommeligt, og så prøver Pasta La Pasta at kompensere med emballage, der er biobrydeligt uden at gå på kompromis med den visuelle lækkerhedsfaktor.

Læs også: De 10 bedste gourmetrestauranter i København

Kokketeamet har – med Morten i spidsen – forsøgt at inddrage teknikker og viden fra Michelin-universet for at hæve den klassiske og simple, italienske pasta til nye luftlag.

Det resulterer bl.a. i små, takkede pastapuder kaldet ’plin’ med cremet parmesansauce og sort trøffel, samt ’fagottini’-miniature-pastapakker fyldt med rosmarinkrydret ’lardo’-svinefedt.

For ikke at nævne en bolognese, som du aldrig har fået den før.

Det langtidstilberedte oksekød toppes med dadeltomater dehydreret ved 65 grader i 5-6 timer for at opnå den perfekte karamelliseringsgrad. Naturligvis!

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Store ambitioner og fair priser

”Pasta med Michelin-drys lyder fænomenalt, men er det så ikke også stjernedyrt?” tænker du måske.

Nej, faktisk ikke. Alle pastaretterne hos Pasta La Pasta ligger lige omkring en hundredelap.

Herudover kan du få en række små småretter kaldet ‘piccola’ i prislejet 30 til 55 kr.

Af dem kan især en sublim, lufttørret trøffelskinke i papirtynde skiver og de håndrullede, piemontesiske grissini-stænger med rosmarin varmt anbefales.

Forskellige slags ‘piccola’ fra Pasta La Pasta. Foto: Kaspar Mørk Arianto

Alt i alt virker det hele uhyre gennemtænkt og nøje velovervejet hos Pasta La Pasta.

Det er der ikke noget at sige til, for ambitionerne hedder kort og godt ’verdensherredømmet’.

Først tager de København, dernæst resten af Danmark og så vil de kigge ud over landets grænser.

Én ting er sikkert: Vi hepper på Pasta La Pasta hele vejen.

Hvad: Pasta La Pasta
Hvor: Ny Østergade 5, 1101 København K
Hvornår: Mandag til lørdag kl. 11-21. Lukket søndag.
Hvor meget: 100 kr. plus/minus for en hovedret
Hvordan: www.pastalapasta.com

Torsdag genåbner Østerport: København får landets smukkeste station tilbage

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

I 1897 byggede den danske jernbanearkitekt Heinrich Wenck Østerport Station.

Egentlig skulle den bare have været en midlertidig løsning, men sådan gik det heldigvis ikke.

Læs også: Ugens tip: Fantastisk smørrebrødsoase ligger i smuk stationsbygning

Østerport Station Foto: Sine Fiig/DSB

Her, 122 år senere, står den stadigvæk.

Dog havde de mange år slidt på bygningen.

Derfor har DSB de seneste to år gået totalt make-over på den, og i morgen torsdag 19. september kl. 11:15 laver de en moderne ‘move that bus’, når DSB slår dørene op og er klar til at tage imod de mange tusinde daglige passagerer på Danmarks fjerde største togstation.

Læs også: Choko-himlen: Dansk verdensmester vil bygge verdens bedste chokoladefabrik

Østerport Station Foto: Sine Fiig/DSB

Alt er ført tilbage til fordums tid:

Nyt skifertag.
Reetablering af træværk, som det var oprindeligt.
Opbygning af vægge efter den gamle metode med træ, strå og puds.
Farvearkæologer, der har sikret, at farverne står som i 1897.
Nyt terrazzogulv.
Ny belysning.
Bredere adgangsveje.
Al teknik og installationer er udskiftet og gemt af vejen, så bygningens fysiske rammer næsten står som oprindeligt.
DSB´s tunnel under stationsbygningen er totalt istandsat.

Læs også: Endelig: Københavns mest romantiske te-hus er genåbnet

Østerport Station Foto: Sine Fiig/DSB

Og så er der også kommet lidt moderne tider ind.

Nemlig indretning af butikker, der opfylder de behov, som kunder i dag har ved en togrejse

Hvad: Genåbning af Østerport Station
Hvor: Østerport Station
Hvornår: Torsdag 19. september kl. 11:15

Kom så København: Lørdag samler vi skrald i vores smukke by

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
World Clean Up Day PR Foto
World Clean Up Day PR Foto

Man møder det over det hele.

Ispapir, cigaretskod, plastikposer, sugerør, vatpinde, skruelåg fra en flaske og meget andet.

Selvom Københavns Kommune gør en ihærdig indsats for at opsætte skraldespande og få dem tømt, så går det jo galt nogle gange.

Et vindpust kan tage papiret, eller de sultne måger og krager kan splitte en ellers pænt pakket skraldespand ud over det hele i løbet af 5 minutter.

Læs også: Bæredygtigt og lækkert koncept: Rooty forkæler med velsmagende salater

World Clean Up Day PR Foto

Vi samler skrald

World Cleanup Day (WCUD) en global oprydningsdag, hvor vi hjælper hinanden og giver en hånd med.

WCUD startede i Estland tilbage i 2008, hvor 50.000 mennesker deltog.

I 2018 deltog 18 millioner mennesker i 157 lande verden over i den største indsamlingsdag i historien.

I år afholdes WCUD på lørdag d. 21. september og på dagen vil frivillige over hele kloden igen mødes for at rydde naturen for skrald. Læs mere her og se de forskellige events i København

Læs også: Endelig: Københavns mest romantiske te-hus er genåbnet

Kæmpe boom

Sidste år var også første gang, at dagen blev afholdt i Danmark, og trods konceptet var helt nyt og ukendt for de fleste, blev der registreret omtrent 20-25 begivenheder rundt i landet.

I år ser det helt anderledes ud. Allerede nu er der knap 100 åbne events rundt om i Danmark, arrangeret af både privatpersoner, foreninger og virksomheder – vi vil nemlig gerne hjælpe.

Der er over 10 events bare i København.

Alle kan deltage, uden at det kræver registrering eller tilladelse. Læs mere her og se de forskellige events i København

Læs også: Arkitekturbibel med ny liste: 10 Kbh-projekter blandt verdens bedste

World Clean Up Day PR Foto

Netto giver forfriskninger

Blandt andet inviterer Netto i København de lokale til at møde op ved bl.a. Søerne i København, Fæstningskanalen i Brønshøj, Amager Fælled og Amagerstrandpark samt Voldene ved Christianshavn.

Medarbejdere fra de lokale Netto-butikker vil stå klar med affaldssække, redskaber og forfriskninger og vil derudover selvfølgelig også hjælpe med at samle skrald sammen i området.

Læs også: Bagel-himlen: Amerikansk bagel-bager tryller luksus bagels frem i København

Reffen har Miljø- og markedsdag

På Reffen udlånerde  handsker, grabber og sorteringsposer (tag gerne selv et par handsker med, hvis muligt, så der er til flest muligt.)

Man mødes ved scenen på Reffens street food marked kl. 12.00, og når man kommer retur, samler de alt det opsamlede skrald og genanvender i samarbejde med Københavns Kommunes testanlæg så meget af skraldet som overhovedet muligt.

Der vil være live DJ fra kl. 12-15 og livekoncert med “Melissa Inya Quartet” kl. 15.00.

Læs også: Kåret til Danmarks bedste burger: Burger Shack åbner endelig i København

Hvad: World Cleanup Day
Hvor: Mere end 10 forskellige steder i byen
Hvornår: Lørdag d. 21. september kl. 10-15
Hvor meget: Gratis at være med
Hvordan: Læs mere her og se de forskellige events i København

Speciel koncert-oplevelse: Whitney Houstons verdensturné kommer til Danmark

Skrevet af: Redaktionen

Vi kan hurtigt blive enige om, at verden mistede en af de største sangstemmer, da Whitney Houston døde for otte år siden.

Men i marts 2020 kommer Whitney Houston til at stå på scenen i Forum til en koncert. Det vil sige, at det bliver et hologram af den afdøde verdensstjerne.

Det skriver dr.dk onsdag.

Ved siden af det digitale hologram vil der så være et Live-band, der spiller musikken.

En ny type koncertoplevelser

Så på den måde drager Whitney Houston faktisk på verdensturné, og rammer København d. 25. marts 2020.

“Det, vi skaber her, er en ny type koncertoplevelse designet til at genskabe den magi. Når Whitney Houston optrådte, så var det med en uforlignelig karisma og indlevelse.

“Det er, hvad vi vil give publikum, og det er en ære at føje yderligere til hendes kunstneriske arv,” siger direktør og formand i Base Hologram Brian Becker til Billboard.com.

Spørgsmålet er så, om man synes det er skønt at få muligheden for at genopleve Whitney Houston på toppen med bl.a. I Will Always Love You kendt fra filmen Bodyguard.

Eller om man synes, det er lidt for særpræget at skulle gå ind og opleve en afdød musiker på et hologram.