Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Sikkerhedsdatabladet – Hvad er det?

Af Annoncør

Når man har at gøre med kemikalier eller produkter, som indeholder farlige stoffer, er det vigtigt at vide, hvordan man håndterer brugen af disse. De er her, sikkerhedsdatabladet kommer ind i billedet, men hvad er det?

Helt grundlæggende – hvad er et sikkerhedsdatablad?

Når man arbejder med kemikalier, er det vigtigt at kende til et sikkerhedsdatablad, så hvad er et sikkerhedsdatablad?

Et sikkerhedsdatablad (SDS) er et dokument, der indeholder information om et kemikalie eller et produkt. Sikkerhedsdatabladet skal give brugerne information om produktet, så de kan håndtere det på en sikker måde. Sikkerhedsdatabladet skal også give myndighederne information om produktet, så de kan vurdere risiciene ved brugen af produktet.

Et sikkerhedsdatablad består af en række forskellige sektioner, der giver information om forskellige aspekter af produktet. Sektion 1 indeholder generelle oplysninger om produktet, herunder navn, adresse og telefonnummer til producenten eller importøren. Sektion 2 indeholder oplysninger om faren ved produktet, herunder dens farlige egenskaber og virkning på mennesker og dyr. Sektion 3 indeholder oplysninger om brand- og eksplosionssikkerhed. Sektion 4 indeholder oplysninger om førstehjælp ved kontakt med produktet. Sektion 5 indeholder oplysninger om brandbekæmpelse. Sektion 6 indeholder oplysninger om transport af produktet. Sektion 7 indeholder oplysninger om håndtering og lagring af produktet. Sektion 8 indeholder oplysninger om beskyttelse af miljøet. Sektion 9 indeholder yderligere informationer fra producenten eller importøren, herunder dato for udstedelse af sikkerhedsdatabladet.

Hvem laver sikkerhedsdatablade?

Sikkerhedsdatablade (SDS) er en dokumentation af de farlige stoffer, som kemikalier og andre produkter indeholder. Sikkerhedsdatabladene skal være tilgængelige for medarbejdere og skal indeholde information om farerne ved de pågældende stoffer samt anvisninger til, hvordan man undgår eller minimerer risikoen for ulykker og personskader.

Ifølge bekendtgørelse nr. 1090 af 12. september 2014 om sikkerhedsdatablade og -oplysninger skal virksomheder, der producerer, importerer eller håndterer farlige stoffer, udarbejde sikkerhedsdatablade for disse stoffer. Virksomhederne skal desuden sørge for, at sikkerhedsdatabladene er tilgængelige for medarbejderne på en let tilgængelig måde.

Der findes ikke et krav om, at sikkerhedsdatablade skal være på dansk, men det anbefales dog at have dem på dansk eller et andet sprog, som alle medarbejderne forstår. Hvis der ikke findes en dansk oversættelse af et givent sikkerhedsdatablad, kan man med fordel bruge den originale version fra producenten/importøren. 

Opsummering: hvad er et sikkerhedsdatablad, og hvorfor er det vigtigt?

Et sikkerhedsdatablad informerer om kemikalieholdige produkter og er vigtigt, fordi det giver brugeren information om, hvordan man skal håndtere et produkt på en sikker måde. Dette kan være alt lige fra rengøring og vedligeholdelse af produktet til brugsanvisning og advarsler. Sikkerhedsdatabladet skal derfor altid følge med produktet, så brugeren har adgang til denne information.

Forhåbentligt har du fået svar på spørgsmålet: hvad er et sikkerhedsdatablad? Det er nemlig vigtigt at kende til, hvis man arbejder med eller producerer kemikalier. 

Del artikel

Andre læser også