Bliver landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Umut siger hej
Umut siger hej

Den klassiske grillbar – Guldgrillen – havde allerede over 6000 likes på Facebook, før de overhovedet åbnede.

Sådan går det, når det tyrkiske ikon Umut Ra Sakarya og køkkenchef Frank Svärd Pedersen er på spil.

De har nemlig knækket den kulinariske kode og ved, hvad folket vil have.

Folket vil have flæskestegssandwich, frikadellesandwich, burger, bøfsandwich, pølsemix, grillkylling og allervigtigst – brun sovs.

Så det får de – også i dén grad.

Guldgrillen bliver et slaraffenland for alle elskere af klassisk dansk grillmad, her dog bare bygget på kvalitet og lavet helt fra bunden.

“Jeg kommer fra Borup og kom meget på grillen, da jeg var ung,” fortæller køkkenchef Frank Svärd.

“Men dengang var alt jo skod. Det var frostbøf, kinakål, plasticost og den hvideste mayo fra tuben. Her gør vi det ordentligt, for det fortjener de gode retter,” forklarer han.

Flæskestegssandwich på Guldgrillen

Vandt Masterchef med René Dif

Umut Ra Sakarya er – hvis man kender ham – lidt mere bramfri i sin karakteristik:

“Det bliver guld det her. Alt er gennemtestet, gennemkneppet og gennem-tilsmagt. Rent guld.”

Hvis man ikke har mødt den gode Umut før, enten på de sociale medier eller i virkeligheden, så er man gået glip af en fest.

Først vandt han MasterChef, da han førte an med René Dif i køkkenet.

Så vandt han ‘Danmarks bedste bøfsandwich’, inden han sammen med køkkenchef Frank Svärd Pedersen (Kokkeriet, Skovshoved Hotel, Kokkedal Slot) åbnede Guldkroen på Nørrebro.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her er Københavns bedste burgere

En fabelagtig tidslomme med klassiske danske retter, ad libitum øl og rød/hvid dansktop dryppende ud af højttalerne.

To seats hver dag og nærmest fuldt hus hver aften, ofte med lange ventelister.

Så da de to kumpaner meldte ud til deres trofaste fans, at nu åbnede de en grillbar, så var fanden løs i Laksegade.

Frank, Umut og Chiano

To etager i Nansensgade

Planlægningen har stået på i over ét år, og migogkbh.dk har været med på sidelinjen under hele forløbet.

Der blev kigget på lokaler utallige steder, inden det rigtige dukkede op.

Det ligger på Nansensgade 35 og er i to etager med plads til 65 gæster ad gangen.

Alt er, traditionen tro, så kitschet indrettet, at det ligner en god joke.

Kongebilleder, guldvæg og masser af Fernet Branca shots til en 10’er. Nedenunder er køkkenet og på sigt take-away afdelingen.

Ovenpå to værelser. Det ene stort, det andet mindre, og det kan lukkes af og bookes til selskaber.

“Der er vores Jagtstue,” fortæller Frank under rundvisningen.

“Ejerne af bygningen har en jagtklub, og de kommer ind med gevirer, som vi kommer til at hænge op.”

Mannequin pifter lokalerne op

I hjørnet står mannequinen Betina i rød kjole og betuttet udtryk i ansigtet.

“Hende kan man leje for 500 kr. pr. aften,” forklarer Umut og lyser op.

“Så må man også gøre med hende, hvad man vil. Nej, man må ikke bide hende, ellers må man alt. Vi duller hende sygt meget op, og vi sprayer også en god parfume på hende. Hey, Frank, vi skal sgu lige finde en god dameparfume,” siger han henvendt til Frank, der uden betænkningstid tørt svarer ‘Chanel no. 5.’

Hvis man vil se mere af de to sovseriddere, så kan man følge med fra foråret, hvor DR3 sender en dokumentarserie i 4-6 afsnit om gastronomiens Gøg og Gokke.

Læs også: Her er 5 af de bedste caféer i Indre København

Åbningstiderne for Guldgrillen bliver onsdag-søndag kl. 16-21, hvor køkkenet lukker, men man må hjertens gerne blive hængende frem til midnat – og ja, der er selvfølgelig diskokugle og danske hits på Sonos-højtalerne.

Og ølbon.

“Selvfølgelig har vi ølbon! Den tager en halv liter, og man sætter nyt mundstykke på for hver ny gæst. Og hvis man tager 10 på én aften, så får man sit navn på et skilt på stolen,” forklarer Umut, der er kendt for at afholde nogle syge konkurrencer.

Hvem er Danmarks bedste til at drikke brun sovs?

24 november kan man blandt andet melde sig til ‘Det uofficielle Danmarksmesterskab i Brun-sovs-drikning – læs mere om det her’.

Guldgrillen serverer kun guldøl, naturligvis. Og sjusser. Gode klassiske smage som Brandbil, Champagnebrus og Filur.

“Dem kan man sgu også tage i bon’en. Brandbilsbon. Det lyder da for nice.”

Derudover har grillbaren kun en enkelt husets rødvin at vælge imellem, det er Peter Sissecks PSI. Hvis man vil have bobler, er der også kun ét valg – Krug Champagne.

“Ja, ja, nok er vi grillbar, men vi er en ordentlig grillbar,” fortæller Frank og fortsætter.

“Nok også den eneste grillbar i verden, der serverer vores burgere og grillkyllinger på Royal Copenhagen stel, med Laguiole bestik og Spiegelau glas. Medmindre man altså vælger øl-bonnen.”

“Kan man egentlig drikke Krug på ølbon?”

“Selvfølgelig kan man sgu da det. Herinde må folk drikke lige, hvad de vil på ølbon.”

“Kæft jeg glæder mig, til den første gæst tager en halv liter brun sovs på ølbon!”

Migogkbh.dk fortrækker langsomt ud på Nansensgade igen og lader de to sovsetosser drømme videre.

Hvad: Guldgrillen
Hvor: Nansensgade 35
Hvornår: Åbner fredag d. 2. november kl. 16.00
Hvor meget: 500 gratis flæskestegssandwich

Du kan få mere af Umut og Guldgrillen på deres Facebook-side

Tilmeld dig til MigogKbh Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indbakken op til weekenden – tilmeld dig her

Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ leger bytte bytte købmand i verdensomspændende madlotteri

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
René Redzepi Noma PR Foto
René Redzepi Noma PR Foto

Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ er nogle af de mest berømte gouremtrestauranter, vi har i København.

Men derfor kan der jo sagtens være tid til leg og sjov en gang imellem.

Og det er lige præcis, hvad der er på menuen tirsdag 3. december hos de pågældende restauranter.

De er nemlig alle med i årets ‘Grand Gelinaz shuffle stay in tour’.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Foto: Rasmus Kramer Schou

Bytte bytte købmand
138 restauranter i 38 lande har byttet opskrifter i et hemmeligt lotteri, hvor alle restauranter er kommet i en stor hat.

Og man har så trukket en anden restaurants 8 opskrifter, som man skal fortolke til denne ene aftens 8 retters middag.

Det betyder altså f.eks., at René Redzepi måske har trukket opskrifterne fra den kvindelige køkkenchef Selassie Atadika, som normalt laver gourmetmad på restaurant Midunu i Ghanas hovedstad Accra.

Eller måske har Nicolai Nørregaard trukket opskrifterne fra verdensstjernen Alex Atala fra restaurant D.O.M. i Brasilien, som han så skal fortolke.

Og så fremdeles.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Anderledes aften på hjemmebanen
Hver restaurant har sat deres egen pris på denne 8 retters middag og de koster mellem 150 og 400 euro for en aften, eksklusiv drikkevarer.

Nicola Fanetti (Brace), Matt Orlando (Amass), Nicolai Nørregaard (Kadeau), Rene Redzepi (Noma) og Christian Puglisi (Relæ) leger alle sammen med denne aften og byder altså indenfor til en anderledes gourmetmiddag på deres egen hjemmebane.

Læs også: Mads på mission i Nordhavn: Vil lave Europas bedste sushirestaurant

Hvad: Grand Gelinaz shuffle stay in tour
Hvor: Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ
Hvornår: Tirsdag 3. december
Hvor meget: 130-400 Euro pr. person eksklusiv drikkevarer
Hvordan: Læs mere her og book billet

Læs også: En kasse med højtbelagt, tak: Nyt firma sender smørrebrød direkte til døren

Stederne fortæller: Nye guidede ture tager dig med ind i Københavns historie

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

København er en by spækket med historie. Næsten hvert et gadehjørne og hver en baggård gemmer på fortællinger, der fortjener at blive givet videre.

Hvis du har prøvet at være på byvandring i København, har du sikkert også mærket dette på egen krop. Der findes nemlig en række dygtige fortællere, som tager nysgerrige folk med på gåtur i gaderne og kommer med massevis af spændende facts og historier undervejs.

Nogle af byvandringerne handler om mordgåder og kan få hårene til at rejse sig, mens andre guidede gåture fokuserer på eksempelvis arkitektur og musikhistorie.

Læs også: Historier fra København: Klummer fra en af byens skarpe penne ude som bog

Men det er ikke kun i gader og stræder, de gode historier er at finde. Mange af byens gamle bygninger er også fulde af anekdoter fra fortiden og venter blot på at blive fortalt videre. Derfor har den garvede byguide Mads Kristian Mikkelsen, der driver formidlingsvirksomheden Vandrehistorien, skabt et nyt koncept, som bringer byvandringerne indenfor.

377 års historie på halvanden time

Konceptet hedder Stedet Fortæller, og for at kunne give deltagerne endnu flere spændende historier om København, har Mads Kristian Mikkelsen allieret sig med en række kloge hoveder, som kan bidrage med sjov og lærerig viden om byen.

Tidligere på året blev Stedet Fortæller skudt i gang i Helligåndshuset, hvor 120 gæster hørte om Middelalderens overtro og blev klogere på alt fra 1700-tallets parykker til ølbrygning, og nu er turen kommet til en af Københavns mest ikoniske bygninger.

Læs også: Farvel til et stykke historie: Legendarisk Frederiksberg-café skal rives ned efter 2020

Foto: Pxhere

Onsdag 27. november går turen op ad Rundetårns sneglegang og ind i Biblioteksalen over Trinitatis Kirke. Her står Mads Kristian Mikkelsen klar til at fortælle om stedets historie sammen med Torben Frandsen fra Weirdwalks, Erik Nicolaisen Høy, som er afgående bibliotekar ved Hovedbiblioteket, Rasmus Agertoft, som er Rundetårns egen historiske konsulent, samt Poul Duedahl, der er professor ved Aalborg Universitet og forfatter til historiske bøger.

De fem herrer har en god bunke fortællinger med sig, og til sammen giver de dagens gæster 377 års historie på halvanden time.

Fortælleaftenens indslag kommer blandt andet omkring Københavns største offentlige tissehus, Rundetårns unge år og Danmarkshistoriens værste turist.

Læs også: Har jagtet de værste mordere: Drabscheferne holder intenst foredrag i København

Arrangementet begynder klokken 19, men inden da er der mulighed for at besøge observatoriet på toppen af Rundetårn, der er åbent og bemandet fra klokken 18. Mens man lytter til de interessante fortællinger, kan man forsyne sig med drikkevarer i baren, og i pausen er der lidt til den søde tand.

Billetter koster 135 kroner per stk og kan købes her.

Efter nytår vender Stedet Fortæller tilbage til Helligåndshuset og kommer blandt andet også forbi Teatermuseet i Hofteatret.

Hvad: Stedet Fortæller
Hvor: Biblioteksalen over Trinitatis Kirke, Rundetårn, Købmagergade 52 A, København K
Hvornår: Onsdag 27. november 2019 kl. 19

Læs også: Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Har jagtet de værste mordere: Drabscheferne holder intenst foredrag i København

Skrevet af: Michael Qureshi

I løbet af et år ser vi mange spændende mennesker på scenen forskellige steder i København.

Men det er sjældent, at man møder to så fascinerende foredragsholdere på samme scene.

Drabscheferne Kurt Kragh og Ove Dahl holder nemlig et intenst foredrag i København næste år, hvor de fortæller om de mest spektakulære drab i nyere dansk historie.

Kurt Kragh og Ove Dahl er Danmarks mest erfarne og respekterede drabsefterforskere og har indgående kendskab til nogle af de mest gruopvækkende drabssager i Danmark.

På denne aften deler Kragh og Dahl detaljer om sagerne, som du ikke havde mulighed for at læse i aviserne. Der er dog noget tid endnu, men arrangørerne fra Tikko melder, at billetsalget allerede stryger afsted, så man skal nok være hurtigt ude.

Du skal sætte kryds i kalenderen ved den 7. september 2020, hvor du kommer i over to timers selskab med de profilerede drabschefer. Du kan booke billetter her

De syv motiver – unikt indblik i politiets efterforskningsmetoder

De to garvede drabsefterforskere fortæller om de syv motiver, der typisk ligger bag et drab – jalousi, begær, profit, magt, udstødelse, hævn eller fanatisme.

De kommer i foredraget ind på konkrete og store landskendte sager som Amagermanden, Stewardesse-drabet og Sonay-drabet, der i tidens løb trak store overskrifter, og giver et helt unikt indblik i politiets efterforskningsmetoder.

Foredraget gør dig også klogere på, hvorfor nogle mennesker vælger at begå den ultimative og frygtelige forbrydelse – at slå et andet menneske ihjel.

Du kan læse mere om det her.

Har mødt mange mordere

Kurt Kragh og Ove Dahl har været med til at opklare nogle af de mest opsigtsvækkende mord i Danmark og har siddet ansigt til ansigt med både mænd og kvinder, der har taget livet af andre mennesker

Kurt Kragh har været i politiet i 37 år, heraf 27 år som kriminalkommisær og souschef i Rejseholdet. Her var Kurt primært efterforskningsleder af en række af de tungeste drabssager både i Danmark og uden for landets grænser.

Ove Dahl har været ansat 40 år i politikorpset, heraf de sidste otte år som drabschef ved Københavns Politi, hvor han også har været souschef og røverichef.

Både Kurt Kragh og Ove Dahl er kendte ansigter på TV og er forfattere til flere bøger om efterforskningsarbejde og de konkrete sager, de gennem tiden har arbejdet på.

Hvad: Foredrag – Drabscheferne
Hvor: Bremen Teater
Hvornår: Mandag d. 7. september
Billetsalg her