Vores bud på de 10 i toppen: Københavns bedste gourmetrestauranter

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: AOC hjemmeside
Foto: AOC hjemmeside

København er fyldt med verdensklasse gourmetrestauranter.

Faktisk så mange gode, at turister fra nær og fjern valfarter til vores hovedstad for at opleve det tårnhøje niveau.

At skulle udvælge blot 10 gourmetrestauranter i København er en gordisk knude.

For ud over de 10 vi nævner på listen herunder, så får man også helt fantastiske måltider på Nærvær, Formel B, Relæ, Clou, 108, Era Ora, Jordnær, Kokkeriet og VeVe.

Hvis den virkelig skal have gastronomisk gas, og du virkelig skal spise på de bedste gourmetrestauranter i København, så vover vi pelsen og udpeger vores bud på de 10 bedste.

Noma

Noma behøver vel egentlig ingen introduktion.

Det var nemlig lige her, René Redzepi for år tilbage satte lille Danmark solidt på det kulinariske verdenskort.

Tre gange i streg udnævnt som verdens bedste restaurant af The World’s 50 Best Restaurants, blandt en mindre kaskade af andre hædrende titler.

Siden har de flyttet adresse og bygget deres urbane farm, hvor de over 50 kokke tryller frokost og middag frem.

Det er stadigvæk et lykketræf, hvis man får bord herude, men skulle det lykkedes, så forvent et overdådighedshorn af nye smage, teksturer og avantgarde og eksperimentelle serveringer lavet af fortrinsvis nordiske råvarer.

Her er kun én menu med omkring 20 retter, og prisen ligger på ca. 2200 kr.

Find Noma her.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

From the summer vegetable menu – a grilled flatbread with radishes, rhubarb, sunflower seed paste and Morita chilli (photo by @ditteisager)

Et opslag delt af noma (@nomacph) den

Geranium

Danmarks første restaurant med 3 stjerner i Michelin-guiden.

Selvfølgelig var det køkkenchef Rasmus Kofoed, der skulle lykkedes med den bedrift.

Det kan måske også lige nævnes, at han som den eneste kok i verden har vundet både guld, sølv og bronze til det uofficielle VM for kokke, Bocuse d’Or.

Restaurant Geranium ligger på 8. etage i Parken, men er faktisk den diametrale modsætning til pølser, bajere og fodbold. Rasmus Kofoeds mad – nej, kulinariske kunst – er let, svævende og usandsynligt elegant – og med fokus på grøntsager og forfinede tilsmagninger.

Med imponerende udsigt over Fælledparken og snorlige designede lyse lokaler er Geranium selve indbegrebet af gourmet.

Her er en set-meu med et bombardement af retter til både frokost og aften, og den står i 2500 kr.

Find Geranium her.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Langoustine, Beach Plants & Dried Oyster Juice infused with Seaweed, one of the new dishes on our Summer Universe Menu.

Et opslag delt af Restaurant Geranium (@restaurant_geranium) den

Kadeau

Kadeau er ejet af Bornholmer-banden med Nicolai Nørregaard og Rasmus Kofoed i spidsen – og ligger i nogle absurd smukke, næsten asiatisk inspirerede lokaler på Christianshavn.

Maden er dog nordisk i sit udtryk og gør brug af alskens råvarer indsamlet hovedsagligt fra Bornholm.

Også meget gerne hensyltet, tørret eller på anden måde hengemt i unikke smagssammensætninger.

Kadeau har to stjerner i Michelin-guiden, menuen på over 15 retter koster her omkring 2000 kr. og byder ofte på gran, glaskål og østers.

Find Kadeau her.

AOC

AOC byder på gourmet i højeste klasse nede fra den hvælvede kælder under Moltkes Palæ.

Søren Selin er køkkenchef og har med sine 2 Michelin-stjerner bevist, han er en af landets dygtigste kokke.

Her er højtideligt, men på en intim og inkluderende måde, og man føler sig hurtigt som stjernen i aftenens forestilling, hvor tjenerne svæver omkring de kridhvide duge.

Maden på tallerknen har fokus på rene smage med en god bund af den særegne yummie-effekt, som får en til at skrabe tallerknen.

Den store menu på over 10 retter koster omkring 2000 kr., den lidt mindre 1700 kr.

Find AOC her.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

: Having enjoyed the annual holidays then AOC, No.2 and TRIO opened their doors this week, greeting all hungry bellies and wine lovers to join our establishments; ・ AOC for modern gastronomy and wine with origins in carefully selected local produce served at our high vaulted mansion cellar from the 17th century. ・ No.2 (@restaurantno.2) with uncompromising approach to raw materials, served in a contemporary and stylish setting on the quayside with wonderful views to the Black Diamond and the Copenhagen towers. ・ TRIO (@restauranttriocph) with one of Copenhagen’s best panorama views and the same uncompromising approach to ingredients combination of flavours, and a wine list composed with the same attention to detail as the one that has won AOC several awards, including 2 Michelin stars. ・ Welcome!👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳 ・ 📸@nodestinations

Et opslag delt af Restaurant AOC (@restaurant_aoc) den

Mielcke & Hurtigkarl

Mielcke & Hurtigkarl er en af byens mest romantiske restauranter.

Beliggende i den utroligt smukke, og ofte oversete Kongelige Haveselskabs Have har naturen sat et solidt aftryk på restauranten, som bliver styret af mesterkokken Jakob Mielcke.

Hans legesyge køkken låser sig aldrig fast i noget dogme, og kan stikke i alle mulige retninger – både klassisk og avantgarde – dog med en forkærlighed for de asiatiske smage.

Det højloftede lokale er en kunstinstallation i sig selv, og på tallerknen følger maden selvfølgelig trop.

En aften hos Mielcke er en gastronomisk rutsjebanetur, der både kilder i maven og giver barnlig glæde.

Menuen består af 5-7 retter og koster ca. 1100 kr.

Find Mielcke & Hurtigkarl her.

Marchal

Der er altså bare noget specielt over Hotel d’Angleterre.

Måske er det fordi, det er grundlagt i 1755, måske fordi det er her, alverdens superstjerner residerer, når de er i byen, måske er det bare den udefinér følelse af luksus.

Sådan forholder det sig også med deres Michelin-restaurant, som hedder Marchal.

Med store panoramavinduer ud til Kongens Nytorv kan man læne sig tilbage i de elegante lokaler, og lade sig forkæle af de knivskarpe tjenere.

I køkkenet styrer køkkenchef Andreas Bagh, og han har en forkærlighed for klassisk fransk mad med små frække moderne indslag.

Forvent masser af caviar, hummer, trøffel og andre sublime råvarer behandlet med kærlighed.

Find Marchal her.

Søllerød Kro

At tage på Søllerød Kro er som at blive pakket ind i et varmt uldent tæppe efter at have ligget en halv time i en frossen skovsø.

Smagsløgene bliver virkelig strøget med hårene, her bliver du opvartet, forkælet og mæt – ligemeget om man kigger forbi til en sommerfrokost eller tager den store menu i de kolde vintermåneder.

Dybt siddende i polstrede stole skyller den ene yummie-ret efter den anden ind på bordet, altsammen nøje overvåget af en af branchens skarpeste mad- og vinformidlere, Jan Restorff.

Glæd dig til masser af klassisk fransk kogekunst med brunet smør, hasselnødder, jomfruhummer og pigvar.

Find Søllerød Kro her.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Kokketræf på kroen 4. marts 2018 – Brian Mark Hansen serverede citron, hvid chokolade & ingefærsorbet😀😀😀

Et opslag delt af Søllerød Kro (@soelleroed_kro) den

Kiin Kiin

Engang var hjørnet på Guldbergsgade 21 en hashhule, men så kom den sommelier-uddannede Henrik Yde forbi.

Han satte stedet fornemt i stand, brugte sin thailandske mad-ekspertise og vupti – en af verdens eneste thai-restaurant med Michelinstjerne.

Herinde bliver de thailandske klassikere pimpet op til seriøst gourmetniveau og i køkkenet står Dak, når hun altså ikke lige er med i ‘Vild med dans’. Kiin Kiin er intim og meget romantisk belyst, og man starter med snacks i kælderen, inden man bliver ført ovenpå til deres syv-retters menu.

Find Kiin Kiin her.

Kong Hans Kælder

Kælderen er et ikon i dansk gastronomisk historie.

Åbnet helt tilbage i 1976, dengang ingen rigtig vidste hvad hverken gourmet eller sommelier betød.

I dag står Mark Lundgaard som køkkenchef for de helt traditionelle franske mesterværker, der bliver sendt ud til gæsterne, som kan sidde under de oldgamle hvide hvælvede lofter.

Her er gourmetpriser, men også et køkken der ikke springer over nogle lave gærder.

Menuen kredser lokkende om hummer, kammusling, søtunge og pigvar og andet luksusspise.

Find Kong Hans Kælder her.

Studio

Studio har måske et af byens smukkeste spiselokaler.

Placeret på førstesalen i The Standard med fri udsigt over havnen, mens der indenfor er casual og afslappet elegant.

Her er både borde i normal højde, men også højere, hvilket giver en god dynamik i Michelin-restauranten.

Også det åbne køkken bidrager til en livlig stemning. Stilen er hentet fra det nordiske køkken med en strejf af Damian Quintanas sydamerikanske påfund.

Studio har også et af byens bedste gourmettilbud, hvor man kan sidde i køkkenbaren og spise 6 retter for 800 kr., mens man ivrigt kan følge med i kokkenes arbejde og få sig en snak.

Find Studio her.

 

Vækker opsigt: Gastromand og Mads Cortsen leverer vild nytårsmenu til døren

Skrevet af: Michael Qureshi

Mads Cortsen og Gastromand går sammen om at levere den ultimative nytårsmenu – til døren

Er du typen der ikke kan få det vildt nok på årets sidste aften, ja så er det måske nu du skal spidse ører.

For hvordan lyder kaviar, trøffel, hummer og bladguld måske?

Det er det unge stjernefrø Mads Cortsen, der dagligt lever af at servere menuer i 3-4000 kroners klassen, der er gået sammen med folkene bag Danmarks måske mest populære madblog Gastromand.dk, om at lave vores svar på den ultimative nytårsmenu.

Menuen indeholder 3 snacks og 4 retter.

Med andre ord: Alt hvad man behøver for en nytårsaften i særklasse!

Læs også: Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København

Ingen detalje er for lille

Ifølge de ambitiøse herrer er intet overladt til tilfældighederne.

“Det er bare ikke nytårsaften, du ønsker at stå med en overtilberedt mørbrad eller en skilt sauce!” 

Derfor kommer menuen i 3 kasser – 1 til fryseren, 1 til køleskabet og 1 til køkkenbordet.

Samtlige råvarer er pakket i passende bøtter, poser og flasker, mærket med en farvekode for henholdsvis snacks, forret osv.

En farvekode der går igen i opskrifterne, så det er nemt at afkode og finde de rigtige råvarer – også når alkoholen går ind.

Sidst men ikke mindst er tilberedningen minimal og vejledningerne er overskuelige og nemt forståelige.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Leverer til døren

Som de eneste i landet leveres menuen til døren af professionelle kokke, som personligt gennemgår menuen, så alle forudsætninger er på plads for en perfekt aften.

“For os er det rigtig vigtigt, at alt står helt skarpt og lever fuldt ud op til jeres forventinger.

Derfor kører vores kokke selv ud og leverer alle nytårmenuerne personligt og gennemgår ved leveringen menuen med gæsterne,” forklarer Mads Cortsen til MigogKbh.

Omkring samarbejdet mellem en af Danmarks største madblogs og et uovertruffent kokke-talent lyder det;

“Mads er kompromisløs og det vildeste kokketalent.

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Hans nytårsmenu anno 2017 var med afstand den bedste jeg har prøvet.

Menuen er skræddersyet til den kræsne nytårsvært/gæst, der vil have det bedste af det bedste på årets sidste dag! Hvor mange andre nytårsmenuer får du eksempelvis en hel dåse luksuskaviar pr. mand?,” spørger Anders Damm fra Gastromand retorisk.

Omkring menuen tilføjer;

“Der er lagt så mange timer og så meget energi i at levere det ultimative produkt. Vi kan stå inde for hvert et gram,” afslutter Mads Cortsen.

Menuen kommer i stærkt begrænset antal, koster 995,- pr. kuvert og kan bestilles på cortsendining.dk og der leveres direkte til hoveddøren i hele Danmark (brofaste øer).

Godt nytår – når vi kommer så langt…

 

Global Top 10 fra Forbes: Denne Kbh-restaurant SKAL du spise på i 2019

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto fra Facebook © Sanchez
Foto fra Facebook © Sanchez

”Restaurantverdenen er mættet med lister,” skriver amerikanske Forbes Magazine i en spritny artikel og uddyber:

”Det er subjektivt, hvad der udgør et fantastisk måltid, så det er pudsigt, at vi i fællesskab går amok over den ene restaurant (eller halvtreds) der er blevet udråbt til verdens bedste i et givent år.”

En liste med ‘oversete’ anbefalinger

Derfor har magasinets senior-biddragsyder, Ann Abel, sat sig for at guide på en ny måde til ti af klodens restauranter, der er et besøg værd i 2019. (Og vel også andre år, hvis man skal tro ordene citeret ovenfor).

For at kunne løse den opgave, har hun spurgt en lang række restauranteksperter til råds. For som hun skriver:

”Jeg spurgte en del af dem, hvilke restauranter de finder mest interessante – og oversete – lige nu. Ingen af dem er voldsomt berømte, men det er der måske en af dem, der bliver.”

Læs også: De 10 bedste prisvenlige restauranter i København

Anbefalinger lige fra Dubai til Vesterbro

I Forbes’ anbefaling er ti restauranter på tværs af klodens længde- og breddegrader nævnt i alfabetisk (og altså ikke kvalitetsmæssig) rækkefølge.

Turen går lige fra Dubai og Oslo over Mexico og Rusland til Tokyo og Danmark.

Nærmere bestemt København. Endnu nærmere bestemt Istedgade.

Det er nemlig den tidligere Noma-dessertdronning, Rosio Sanchez, der brager ind i Forbes-artiklen med sin Restaurant Sanchez.

Den åbnede i slutningen af 2017 på hjørnet af Istedgade og Absalonsgade som tredje knopskud på den amerikansk-mexicanske tacoeksperts mini-imperium, som også tæller to uformelle taqueriaer i henholdsvis Kødbyen og Torvehallerne ved Nørreport.

Læs også: De 5 bedste caféer på Vesterbro

Foto fra Facebook © Sanchez

Sjælen af det mexicanske køkken

Sanchez byder på en mere gennemført, men stadig helt og aldeles afslappet restaurantoplevelse, og det er den prisvindende, amerikanske journalist samt koge- og rejsebogsforfatter, Matt Goulding, der har anbefalet Forbes at sætte Sanchez på listen:

”Østers med habanero og havtorn, et ’killer’ udvalg af mezcal og en hip placering på Vesterbro er alt sammen med til at gøre det til et sjovt sted at spise,” skriver Forbes blandt andet og fortsætter:

”Men i virkeligheden kommer du for majsen, for sjælen af det mexicanske køkken og nøglen til de mest delikate kreationer fra Sanchez’ køkken. Hvis det kommer på en tortilla, bliver du uden tvivl glad.”

Som stolte københavnere har vi kun én ting at sige til Forbes Magazine for de flotte ord om en af byens uden tvivl bedste restauranter: Tusind tacos!

Hvad: Sanchez
Hvor: Istedgade 60, 1650 Køvenhavn V
Hvornår: Alle ugens dage kl. 17-00, lørdag og søndag også brunch kl. 11-14
Hvor meget: Enkeltretter fra 60 til 150 kr. 5-retters menu 375 kr. pr. person
Hvordan: www.lovesanchez.com

Brunch på mexicansk. Foto fra Facebook © Sanchez

Gemt i en kælder: Tidligere Michelin-kokke laver geniale pastaretter ’to go’

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Trøffelfest i Ny Østergade. Foto: Kaspar Mørk Arianto
Trøffelfest i Ny Østergade. Foto: Kaspar Mørk Arianto

”Har du prøvet Pasta La Pasta”, spurgte en god bekendt mig på Facebook, efter jeg for nylig hyldede en lille flok italieneres rendyrkede pastamagi i Lyngby Storcenter.

”Nej?!” måtte jeg svare undrende og næsten ængstelig.

For hvordan pokker var det dog lykkedes mig at gå glip af – hvad jeg allerede nu godt kan afsløre er – Københavns vel nok bedste takeaway-pasta-oplevelse?

En royal verdensmester, en restaurantekspert og to italienere fra Era Ora

Pasta la Pasta åbnede i starten af september 2018, og bag konceptet står de to hovedkræfter, Martin Bøie Ipsen og Morten Paaske Christensen.

Martin har tidligere drevet den hedengangne Restaurant Ergo i Gothersgade, og har sidenhen været et velkendt ansigt i det københavnske natte- og restaurationsliv.

Morten har et gastronomisk CV af den mildest talt imponerende slags: Udlært fra Michelin-restauranten Formel B på Frederiksberg, vinder af VM for unge kokke med U25-landsholdet for en håndfuld år tilbage og kok på 3-stjernede Alinea i Chicago.

Nåh ja, så har Morten også lavet italiensk mad ved en vulkan på Sicilien OG været kok for Kronprins Frederik.

Læs også: De 10 bedste italienske restauranter i København

Morten Paaske Christensen (tv) og Martin Bøie Ipsen står bag Pasta La Pasta. Foto: Kaspar Mørk Arianto

Resten af teamet består af Domenico og Giulia, som har arbejdet henholdsvis syv og tre år på Michelin-klassikeren Era Ora på Christianshavn, som sidste år blevet kåret til verdens bedste italienske restaurant uden for Italien af magasinet Gambero Rosso.

Så er kvalitetsniveauet ligesom lagt.

Et højteknologisk miniaturekøkken

Det har taget over to år at udvikle konceptet til Pasta La Pasta, som har til huse i et lille, hengemt kælderlokale i Ny Østergade lige over for Café Victor.

Stilen er ’italiensk isbil anno 1950’ med grønne pastelfarver, glødepærer, farvestrålende Campari- og Parmigiano-plakater fra Støvlelandet og ikke mindst masser af italiensk marmor.

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Læs også: Du får den vildeste pastaoplevelse i… Lyngby Storcenter?!

Og så er der køkkenet. Det lille bitte og åbne køkken ligner snarere noget fra en gourmetrestaurant end en gå-hjem-og-spis-biks.

(Ret skal være ret: Du kan faktisk også indtage din mad ved et af højbordene i pastakælderen.)

I køkkenet hersker skarpe linjer, pletfri orden og masser af fintunet teknologi.

Specielle pastagrave fyldt med boblende vand er indstillet til at koge forskellige typer pasta på et præcist antal sekunder. I et køleskab står alle takeaway-drikkevarer i farveorden og med etiketterne vendt samme vej.

Intet er overladt til tilfældighederne.

Parmesancreme, trøffel og dehydrerede tomater

Pyha, det var alligevel meget, man kunne skrive, før man overhovedet nåede til det, det hele drejer sig om: Pastaen.

Den er håndlavet af en lille, lokal familie i Piemonte, som Pasta La Pasta har et tæt samarbejde med. Den laves frisk på bestilling og sendes med ekspresfart til København.

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Det lyder måske ikke som det mest bæredygtige udgangspunkt i disse transportbevidste klimatider, men til gengæld smager det helt i gennem guddommeligt, og så prøver Pasta La Pasta at kompensere med emballage, der er biobrydeligt uden at gå på kompromis med den visuelle lækkerhedsfaktor.

Læs også: De 10 bedste gourmetrestauranter i København

Kokketeamet har – med Morten i spidsen – forsøgt at inddrage teknikker og viden fra Michelin-universet for at hæve den klassiske og simple, italienske pasta til nye luftlag.

Det resulterer bl.a. i små, takkede pastapuder kaldet ’plin’ med cremet parmesansauce og sort trøffel, samt ’fagottini’-miniature-pastapakker fyldt med rosmarinkrydret ’lardo’-svinefedt.

For ikke at nævne en bolognese, som du aldrig har fået den før.

Det langtidstilberedte oksekød toppes med dadeltomater dehydreret ved 65 grader i 5-6 timer for at opnå den perfekte karamelliseringsgrad. Naturligvis!

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Store ambitioner og fair priser

”Pasta med Michelin-drys lyder fænomenalt, men er det så ikke også stjernedyrt?” tænker du måske.

Nej, faktisk ikke. Alle pastaretterne hos Pasta La Pasta ligger lige omkring en hundredelap.

Herudover kan du få en række små småretter kaldet ‘piccola’ i prislejet 30 til 55 kr.

Af dem kan især en sublim, lufttørret trøffelskinke i papirtynde skiver og de håndrullede, piemontesiske grissini-stænger med rosmarin varmt anbefales.

Forskellige slags ‘piccola’ fra Pasta La Pasta. Foto: Kaspar Mørk Arianto

Alt i alt virker det hele uhyre gennemtænkt og nøje velovervejet hos Pasta La Pasta.

Det er der ikke noget at sige til, for ambitionerne hedder kort og godt ’verdensherredømmet’.

Først tager de København, dernæst resten af Danmark og så vil de kigge ud over landets grænser.

Én ting er sikkert: Vi hepper på Pasta La Pasta hele vejen.

Hvad: Pasta La Pasta
Hvor: Ny Østergade 5, 1101 København K
Hvornår: Mandag til lørdag kl. 11-21. Lukket søndag.
Hvor meget: 100 kr. plus/minus for en hovedret
Hvordan: www.pastalapasta.com

80 designere i Axel Towers: FindersKeepers holder sprødt 3 dages julemarked

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Liv Kastrup Møller
Foto: Liv Kastrup Møller

Det populære designmarked FindersKeepers er kendt for at forbinde elskere af kreativt kunsthåndværk med inspirerende skabere og designere.

Nu vender de tilbage med en storstilet juleudgave.

Indtager Axel Towers med papirpynt og julestemning

I hele tre dage – fra fredag den 14. til og med søndag den 16. december – popper FindersKeepers op i Axel Towers’ kobberbeklædte, sodavandsdåseformede tårne lige over for Tivolis hovedindgang.

Her har de fået lov at overtage tre af de smukke, rå lokaler på 1. og 2. sal i det midterste tårn.

Indgangen til markedet vil blive festligt pyntet af papirkunstneren Emilie Stanton, som kan ses med sine produkter på billedet øverst i artiklen.

80 små designeriværksættere sælger ud

Intet mindre end 80 designere og kreative iværksættere vil have stande på markedet.

Det betyder, at du kan juleshoppe amok i unikke gaver indenfor genrer som keramik, planter, interiør, billedkunst, mode, smykker og andre fine sager.

Der er julegaveidéer til familiens store såvel som små, og med fokus på sidstnævnte er der værd at bemærke, at barnevogne også er velkomne.

Der er elevator fra gadeplan, hvis du har den firhjulede babytank med.

Billetter til markedet koster mellem 40 og 80 kr. alt efter, om du køber i forsalg eller i døren og om du vil shoppe en enkelt dag eller hele weekenden.

I boderne kan der som regel betales med MobilePay eller kolde kontanter.

NB! FindersKeepers havde tidligere meldt ud, at der ville være 120 designerboder på markedet. Det er blevet nedjusteret til 80 grundet pladsudfordringer efter artiklens udgivelse.

Hvad: FindersKeepers Christmas x Axel Towers 2018
Hvor: Axel Towers, Axel Torv 2, 1609 København V
Hvornår: Fredag d. 14/12 kl. 12-18, lørdag d. 15/12 kl. 11-17 og søndag d. 16/12 kl. 11-16
Hvor meget: Dagsbillet 40-50 kr. Weekendpas 70-80 kr.
Hvordan: Billetter via dette link.