MigogKbh guider: Her får du Københavns 5 bedste fastelavnsboller

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Grannys House Frederiksberg
Foto: Grannys House Frederiksberg

Kær bolle har mange former, og den ikoniske fastelavnsbolle er ingen undtagelse.

Hvad der startede som en kristen højtidsspise som optakt til fasten, har sidenhen udviklet sig i forskellige retninger.

De to mest klassiske stilarter er en lukket hvedebolle pumpet tyk og lykkelig af creme eller syltetøj og så en overskåren wienerbrødsvariant med fyld – første gang spottet i en opskrift fra den legendariske Frk. Jensen.

Selvom den første fastelavnsbolle i Danmark kan spores helt tilbage til et kirkemaleri fra år 1250, er det syndige og traditionsrige stykke bagværk stadig ultramoderne her i 2019.

MigogKbh guider til redaktionens fem favoritter, og hvis du er bekymret for at få strandkroppen i form til sommer, skal du blot huske på: Rund er også en form.

Læs også: Vind billetter til Danmarks største ad-libitum kagebord

Hart Bageri

Det hypede Frederiksbergbageri ledt an af den amerikanske bageekspert Richard Hart har hevet fastelavnsbollen op i gourmetkategorien.

Fyldet varierer ofte fra dag til dag, men du kan altid være en sikker på, at smagsoplevelsen er turen (og ventetiden i køen) værd.

Herunder ser du Harts fastelavnsbolle med 70%-chokoladecreme og hindbærganache. Ja tak!

Placering: Gl. Kongevej 109, 1850 Frederiksberg C
Kontakt: www.hartbageri.com

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Hart Bageri (@hartbageri) den

Granny’s House

Når Katrine Foged Thomsen ikke dømmer ambitiøse amatørbagere i Den Store Bagedyst på DR1, driver hun bageri- og cafékæden Grannys House.

Her følger man traditionelle opskrifter med en høj ”mums”-faktor, og uanset om du fylder tønden for enden af spiserøret med fyldte hvedeboller eller overskårne wienerbrødsfavoritter er du garanteret en omgang vaskeægte mormorlykke.

Placering: Flere steder. Vi har testen fastelavnsboller i Frederiksbergafdelingen: H. C. Ørsteds Vej 23, 1879 Frederiksberg C
Kontakt: www.grannyshouse.dk

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Grannys House Frederiksberg (@grannys_house.frederiksberg) den

Læs også: Interview: Ken bruger 250.000 kr. om året på at spise ude

Bodenhoff

Bagerikæden Bodenhoff har både selvstændige filialer og kagebikse integreret i supermarkeder i København og på Frederiksberg.

Det var hos Bodenhoff i Superbrugsen på Vesterbro, at vi hentede en af vores livs bedste fastelavnsboller, som dermed kunne præsenteres på redaktionen som ”hjemmebragt” i stedet for ”hjemmebagt”.

Prøv  den klassiske med fyld af creme og flødeskum eller varianter med f.eks. hindbær eller mokka.

Placering: Flere steder. Vi har testet fastelavnsboller på Vesterbro: Matthæusgade 50, 1666 København V
Kontakt: www.bodenhoffs.dk

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Bodenhoff Bageri (@bodenhoff_officiel) den

Juno the Bakery

Juno the Bakery på Østerbro er for dig, der går så meget op i dit bagværk, at du gerne står i kø i en halv time for den perfekte gluten-gasme.

Ejeren Emil Glaser har en fortid på legendariske Noma, og tilgangen til bagehåndværket er da også på et himmelhøjt niveau i Århusgade.

Fastelavnsbollen er ingen undtagelse: Inspireret af den svenske ”Semla”-udgave af en fastelavnsbolle med kardemomme, cremet marcipan, ristede mandler og flødeskum. Én bid, og du udbryder et:”Oh Ju-NO they didn’t!” But oh yes they did.

Placering: Århusgade 48, 2100 København Ø
Kontakt: www.instagram.com/juno_the_bakery/

Læs også: Derfor er Juno hovedstadens bedste bager

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Juno the bakery (@juno_the_bakery) den

La Glace

At sige ”Kage i København” uden at sige ”La Glace” er som at råbe ”Mona” på Louvre i Paris, uden at nogen svarer ”Lisa!”.

Den navnkundige konditor-institution i Skoubogade i hjertet af København excellerer selvfølgelig også udi fastelavnsbollegenren, og smagskombinationerne er helt klassiske: Creme og jordbær eller flødeskum med solbær.

La Glace er det perfekte sted for dig, der vil have fastelavnsfråderen på i elegante omgivelser og med strittende lillefinger i kaffekophanken.

Placering: Skoubogade 3, 1158 København K
Kontakt: www.laglace.dk

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Conditori La Glace (@laglacedk) den

Gratis entré: Tag til kæmpe bogmarked på Vesterbro i weekenden

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Venner kan ikke købes for penge, var der engang en klog mand, der sagde.

Til gengæld sagde den endnu klogere Ernest Hemingway: ”Der findes ingen ven så loyal som en bog.”

Derfor kan vi godt tillade os at sige, at du den 30. marts har mulighed for at møde og købe en masse nye venner til Vesterbro Bogfest i kulturhuset Absalon.

Forlag, butikker og private sælger ud

Vesterbro Bogfest er fortællefest og bogmarked i ét.

Denne dag vil huset summe af gode historier. I salen kan du købe og sælge bøger.

En lang række forlag og bogbutikker har taget alle deres bedste titler med.

Det vil også være muligt for private at købe en stand og sælge ud af bogsamlingen.

Læs også: CPH:DOX bliver kæmpe stort i år

Oplæsning fra scenen

På scenen, som du finder ved sofaerne oppe på balkonen, vil der være oplæsning, præsentation af værker m.m.

Du kan med fordel købe lidt mad og drikke i baren, som du kan snacke løs med, mens ordene flyder frit i det gamle kirkerum, der nu er blivet spiffet op med masser af farver, nips og kulturliv.

Sceneprogrammet lyder som følger:

  • 11.30: Silja E. K. Henderson (forlaget Gladiator) læser op fra egne tekster alene – og i kor med Julie Top-Nørgaard (forlaget Fredag).
  • 12.00: Katrin Ottarsdóttir (forlaget Torgaard) læser op fra bl.a. sin seneste bog, 43 bagateller.
  • 12.30: Line Fjordside (forlaget Damgaard) læser op fra Det jeg mister.
    13:00: Jan Frejlev (Sleeping Beauty) læser op fra Det var mig der slog Tom Jones ihjel.
  • 13.30: Tina Myung Povlsen (BYENS) læser op fra Hun er jo bare 4 og fortæller om bogen.

Læs også: Cool forvandling: Forladt cykelkælder skal være kunsthal

Hvad: Vesterbro Bogfest 2019
Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V
Hvornår: Lørdag den 30. marts 2019 kl. 10-15
Hvor meget: Gratis entré
Hvordan: Læs mere om eventet via dette link

Skifter udtryk om aftenen: Nyt Nørrebro spisested byder på to-i-en koncept

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Café Tilda på Stefansgade PR Foto
Café Tilda på Stefansgade PR Foto

Verden er i dén grad blevet global.

Københavns nok mest globale bydel er nok Nørrebro – og her er selvfølgelig åbnet et helt perfekt sted til den globaliserede tidsalder.

Det er nemlig det schweiziske/sicilianske og tyske par Lisa and Francesco, der har åbnet café Tilda på Stefansgade 47.

De har tidligere stået for et hotel i de schweiziske alper, men er altså nu flyttet til København for at lave autentisk hjemmelavet mad og stemning.

Læs også: Amerikansk medie: Her er Københavns gastro bucket-list

Café Tilda på Stefansgade PR Foto

Familier er velkomne

“Vores største ønske er, at alle – især familier – der kommer ind af døren med det samme føler sig fuldkommen hjemme i den afslappede atmosfære på Tilda,” forklarer Lisa.

“Vi har fokus på lokale og sæsonprægede råvarer fra økologiske leverandører. Og retterne er lavet efter gamle familieopskrifter,” forklarer Francesco.

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Café Tilda på Stefansgade PR Foto

Café Tilda om dagen, Ham’der om aftenen

Faktisk er der dobbelt op på mad i lokalerne på Stefansgade 47.

For Tilda har indgået en joint-venture med deres gode ven Mads.

De synes nemlig det var synd, lokalerne stod tomme om aftenen. Så Mads, som tidligere har været kok på Geist og Il Buco, skifter navnet om aftenen og vupti – så er restauranten Ham’der klar.

Han laver frisk og omhyggelig mad onsdag til søndag aften med en menu der skifter hver uge – og det er både til siddende gæster eller take away.

Læs også: Vores bud på toppen: Her får du Københavns 10 bedste pizza

Ham’der på Stefansgade PR Foto

Hvad: Café Tilda og Ham’der
Hvor: Stefansgade 47
Hvordan: Læs mere om Tilda her og Ham’der her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Klar til ny sæson: Reffen åbner fredag med 9 nyheder og 1000 gratis øl

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Reffen foto Rasmus G. Sejersen
Reffen foto Rasmus G. Sejersen

Reffen havde premiere sidste år og fløj direkte ind i de københavnske gastrohjerter.

Men Reffen er meget mere end ‘bare’ mad. Udover de mange gastronomiske tilbud, er Reffen nemlig også en affyringsrampe for kreative iværksættere.

Når Reffen slår dørene op for den nye sæson fredag 29. marts er der masser af nyt på programmet.

Læs også: Vild nyhed: København får nyt kæmpe madmarked i Boltens Gård

De åbner med 2 nye kreative værksteder, 2 nye madkoncepter med butik, 4 splinternye madboder og 1 ny food truck.

I åbningsweekenden inviterer de udenfor på Reffen med smagsprøver, 1000 gratis øl, DJs bag pulten og premiere på Reffens Public Art Program.

Ranees

Her er nyhederne

Ranee’s er  kendt fra Blågårds Plads, hvor de i 12 år har sendt særdeles lækker thaimad og bordet.

Nu er de også på Reffen, og her serverer de retter fra det nordøstlige Thailand baseret på frisk fisk, bæredygtige, økologiske og lokale råvarer.

I den Mellemøst-inspirerede Malawa Truck finder du sprøde, krydrede madpandekager.

De serverer kun veganske og vegetariske pandekager, der blandt andet foldes om hummus, tahin, friske forårsløg, tomat og masser af friske urter.

Læs også: Overset mexi-perle: Her får du Københavns bedste tacos til prisen

Malawa Truck

På den nye République er der klassiske franske retter – ofte med et kreativt twist – det betyder blandt andet fyldig coq au vin, andefritter og perfekt tilberedt Moules marinière.

Nordic Hotdog har deres prisvindende, sønderjyske pølser med til en gourmet-hotdog – og man kan få hjemmelavet kakaomælk til.

Foodtrucken Everest Nepalese Food har autentisk, velsmagende nepalesiske klassikere. Fra dampede dumplings og Thukpa kylling-nudelsuppe til et Nepali khana set med dampede ris, grøntsager, karrymarineret kylling og linsesuppe.

Læs også: Kåret til Danmarks bedste burger: Burger Shack åbner endelig i København

Everest Nepalese Food

Hos Apartamento 16 byder Gabriele Mellace og Christian Spina  indenfor til italienske specialiteter som saltet tærte, skinker, pesto, oliven og oste. Du finder et hjørne med italienske kvalitetsprodukter, men du finder også vintage Levis jeans og skønne vinyler.

Hos Bad Habits sætter de italienske kvinder Fabiola Mellace og Virginia Griffa smæk på temafarven pink. De skaber et hipt, positivt og sødmefyldt univers med pink interiør, hiphop til øregangen og milkshakes, vafler og is fra det nordøstlige Italien.

Læs også: Endelig: Byens mest hypede bager åbner nyt

Hos 37ºN Gallery & Atelier er der spændende kunst, men også prints, plakater og tegninger. I atelieret vil være mulighed for at designe sin egen tote bag, tegne og deltage i croquis-sessioner.

Møbler og Maling med Mening transformerer Genbrugsforeningen brugte kvalitetsmøbler – og de gør det med miljørigtige materialer og maling.

Reffen åbner fredag 29. marts kl. 16 – og de har noget af et åbningsprogram klar til weekenden. Se hele programmet lige her.

Læs også: Comeback: Festkongerne Simon og Simon genrejser Søpavillionen

Hvad: Reffen åbner
Hvor: Reffen, Refshalevej 167 A
Hvornår: Fredag 29. marts fra kl. 16.00
Hvor meget: Gratis adgang. Masser af smagsprøver og 1000 gratis øl
Hvordan: Se meget mere på deres hjemmeside her eller deres Facebook her