MigogKbh guider: Her får du Københavns 5 bedste fastelavnsboller

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Grannys House Frederiksberg
Foto: Grannys House Frederiksberg

Kær bolle har mange former, og den ikoniske fastelavnsbolle er ingen undtagelse.

Hvad der startede som en kristen højtidsspise som optakt til fasten, har sidenhen udviklet sig i forskellige retninger.

De to mest klassiske stilarter er en lukket hvedebolle pumpet tyk og lykkelig af creme eller syltetøj og så en overskåren wienerbrødsvariant med fyld – første gang spottet i en opskrift fra den legendariske Frk. Jensen.

Selvom den første fastelavnsbolle i Danmark kan spores helt tilbage til et kirkemaleri fra år 1250, er det syndige og traditionsrige stykke bagværk stadig ultramoderne her i 2019.

MigogKbh guider til redaktionens fem favoritter, og hvis du er bekymret for at få strandkroppen i form til sommer, skal du blot huske på: Rund er også en form.

Læs også: Vind billetter til Danmarks største ad-libitum kagebord

Hart Bageri

Det hypede Frederiksbergbageri ledt an af den amerikanske bageekspert Richard Hart har hevet fastelavnsbollen op i gourmetkategorien.

Fyldet varierer ofte fra dag til dag, men du kan altid være en sikker på, at smagsoplevelsen er turen (og ventetiden i køen) værd.

Herunder ser du Harts fastelavnsbolle med 70%-chokoladecreme og hindbærganache. Ja tak!

Placering: Gl. Kongevej 109, 1850 Frederiksberg C
Kontakt: www.hartbageri.com

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Hart Bageri (@hartbageri) den

Granny’s House

Når Katrine Foged Thomsen ikke dømmer ambitiøse amatørbagere i Den Store Bagedyst på DR1, driver hun bageri- og cafékæden Grannys House.

Her følger man traditionelle opskrifter med en høj ”mums”-faktor, og uanset om du fylder tønden for enden af spiserøret med fyldte hvedeboller eller overskårne wienerbrødsfavoritter er du garanteret en omgang vaskeægte mormorlykke.

Placering: Flere steder. Vi har testen fastelavnsboller i Frederiksbergafdelingen: H. C. Ørsteds Vej 23, 1879 Frederiksberg C
Kontakt: www.grannyshouse.dk

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Grannys House Frederiksberg (@grannys_house.frederiksberg) den

Læs også: Interview: Ken bruger 250.000 kr. om året på at spise ude

Bodenhoff

Bagerikæden Bodenhoff har både selvstændige filialer og kagebikse integreret i supermarkeder i København og på Frederiksberg.

Det var hos Bodenhoff i Superbrugsen på Vesterbro, at vi hentede en af vores livs bedste fastelavnsboller, som dermed kunne præsenteres på redaktionen som ”hjemmebragt” i stedet for ”hjemmebagt”.

Prøv  den klassiske med fyld af creme og flødeskum eller varianter med f.eks. hindbær eller mokka.

Placering: Flere steder. Vi har testet fastelavnsboller på Vesterbro: Matthæusgade 50, 1666 København V
Kontakt: www.bodenhoffs.dk

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Bodenhoff Bageri (@bodenhoff_officiel) den

Juno the Bakery

Juno the Bakery på Østerbro er for dig, der går så meget op i dit bagværk, at du gerne står i kø i en halv time for den perfekte gluten-gasme.

Ejeren Emil Glaser har en fortid på legendariske Noma, og tilgangen til bagehåndværket er da også på et himmelhøjt niveau i Århusgade.

Fastelavnsbollen er ingen undtagelse: Inspireret af den svenske ”Semla”-udgave af en fastelavnsbolle med kardemomme, cremet marcipan, ristede mandler og flødeskum. Én bid, og du udbryder et:”Oh Ju-NO they didn’t!” But oh yes they did.

Placering: Århusgade 48, 2100 København Ø
Kontakt: www.instagram.com/juno_the_bakery/

Læs også: Derfor er Juno hovedstadens bedste bager

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Juno the bakery (@juno_the_bakery) den

La Glace

At sige ”Kage i København” uden at sige ”La Glace” er som at råbe ”Mona” på Louvre i Paris, uden at nogen svarer ”Lisa!”.

Den navnkundige konditor-institution i Skoubogade i hjertet af København excellerer selvfølgelig også udi fastelavnsbollegenren, og smagskombinationerne er helt klassiske: Creme og jordbær eller flødeskum med solbær.

La Glace er det perfekte sted for dig, der vil have fastelavnsfråderen på i elegante omgivelser og med strittende lillefinger i kaffekophanken.

Placering: Skoubogade 3, 1158 København K
Kontakt: www.laglace.dk

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Conditori La Glace (@laglacedk) den

Grøn nyhed: Kæmpe ny naturpark på tegnebrættet i Nordhavn

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Smuk udsigt over Nordhavnsindløbet. Foto Rasmus Kramer Schou
Smuk udsigt over Nordhavnsindløbet. Foto Rasmus Kramer Schou

Det buldrer løs ude i Nordhavn.

Den ene vilde bygning skyder op efter den anden. Lokalmiljøet blomstre allerede derude hos de mange nytilflyttere – f.eks. er Sandkaj blevet et af byens mest populære badespots.

Gastronomisk er de også godt med.

Læs også: Nordhavn får ny luksusbrunch der sender dig direkte i himlen

The Silo har byens bedste udsigt (og søndagsbrunch) Bar Uno kaster klasse-pizzaer over desken, Let’s Sushi, Original Coffe står for sushi og kaffe, mens den franske Buvette i lyntempo har fået et trofast stampublikum.

Der mangler dog noget natur.

Læs også: Gratis buketter: Magisk blomstermark er tilbage i fuldt flor

Oversigt over, hvor den nye naturpark skal ligge. PR foto

Der er dog allerede planlagt 28 hektar yderst ude på spidsen af Nordhavn.

“Jeg synes, at området omkring Østerbro og København har brug for en stor naturpark. Vi er glade for, at borgerrepræsentationen faktisk sidste år bevilligede en naturpark i Nordhavn på omkring 28 hektar. Vi vil gå lidt videre med ambitionen, og vi vil gerne have det endnu større, siger Allan Marouf, der er medlem af Nordhavns Naturvenner til TV 2 Lorry.

De ti organisationer som er gået sammen om at udarbejde forslag til en ny naturpark, mener altså, den skal være endnu større.

Nemlig 90 hektar – eller hvad der svarer til halvanden gang større end Fælledparken.

Forslaget skal være klar til august, og så overtager en arbejdsgruppe det videre forløb for at få ført planen ud i livet.

Læs også: Vilde planer: Her får København flydende sauna i havnen

Hvad: Naturpark Nordhavn
Hvor: Yder Nordhavn
Hvornår: Plan klar til august

1-2-3 NU: Nordens bedste til sten-saks-papir vinder 40.000 kr.

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Det er blevet kaldt verdens nemmeste spil.

Og det har afgjort episke dueller igennem historien – som hvem skal hente øl, hvem giver pizza og den vigtigste – hvem tager de to ugers opvask.

Som alt andet godt og billigt, så er spillet Made in China.

Første gang sten-saks-papir er nævnt, er i en bog fra det kinesiske Ming-dynsti, som beskriver, hvordan de tilbage i Han-dynastiet spillede håndspillet, omkring 200 år før vor tidsregning.

Siden blev det ført til Europa via handelsruter, og er nu verdenskendt.

Der er sågar en amerikansk domstol, der i 2006 har afgjort en sag ved hjælp af sten-saks-papir. I Japan har de lært chimpanser at spille det.

Ellers bliver det mest spillet i både skolegården og på bodegaerne rundt omkring.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Vind 40.000,- her i København

Og netop de hyggelige drikkesteder afholder nu Nordens største mesterskab i sten-saks-papir. Det sker på ca. 250 bodegaer, pubber, værtshuse, barer og cafeer i hele Storkøbenhavn

Mesterskabet foregår fra kampagneperiodens start (juni og juli 2019) henover indledende runder på alle respektive værtssteder i august 2019.

I september 2019 afvikles de regionale semifinaler på bl.a. McKluuds, Vesterbro, Nanok Bar i Valby, Copenhagen Pool House Frederiksberg, Frihavnskroen Østerbro og 5-Øren Amagerbrogade

Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Finale og goodiebag

Når de hæsblæsende regionale semifinaler er færdigspillet går turneringen ind i sin endelige afgørelse.

Mandag d. 7. oktober løber den store finale nemlig af staben, hvor de 64 heldigste/dygtigste mødes på The Dubliner, Strøget for at finde den ultimative vinder.

Hun/han kan efter finalen som vinder stikke godt 40.000,- i lommen.

Der er gratis adgang til finalen – og generelt til alle kampe turneringen igennem.

Deltagerprisen er en flad 50,- og hver deltager får udleveret en sponsor goodiebag for anstrengelserne – sponsorer tæller blandt andet TUBORG (Carlsberg Danmark) samt Gammel Dansk og Fishermans Friend.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Sten saks papir
Hvor: På 250 forskellige steder. Finale på The Dubliner, Amagertorv 5
Hvornår: Fra juni 2019 – finalen mandag d. 7. oktober
Hvor meget: 50 kr. for at deltage – der medfølger goodiebag
Hvordan: Læs mere her

Stem og vind fede præmier: Hvilken brunch er bedst i København?

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

MigogKbh kårer den bedste brunch i byen. Nu kan du stemme på din favorit.

Røræg, spejlæg, bacon, champagne, ostemadder, pandekager, chiagrød, vafler, croissanter, smoothies, avokadomadder… Vi kunne blive ved.

Brunch kan bestå af alverdens herligheder, og i København kan du få det meste. Men hvor finder man egentlig den bedste brunch i byen?

Det har vi på MigogKbh sat os for at finde ud af, for vi er ganske enkelt pjattede med brunch.

Men vi har brug for din hjælp til at kåre den bedste i Kbh.

Stem på din favorit og vind fede præmier

Vi har udvalgt ni steder, som er vores brunch-favoritter, og blandt dem skal vi finde en vinder, som kan kalde sig bedst i Kbh.

Du kan hjælpe os med at komme frem til en afgørelse ved at vælge din top 3 her.

Når du har valgt din personlige top 3, trykker du blot på “Stem og få din video”, og herefter har du mulighed for at deltage i konkurrencen om lækker brunch for to på ALLE dine tre favoritsteder.

Alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, er at indtaste din email-adresse og trykke på tilmeldingsknappen.

De ni nominerede er Gaarden & Gaden, The Union Kitchen, Café Livingstone, Nimb, Mad & Kaffe, Sidecar, Møller Kaffe & Køkken, Wulff & Konstali og Café Baryl.

Synes du, vi har glemt nogen på listen? Så har du mulighed for at tippe os om gode steder, som du synes, vi bør tjekke ud.

Stem på den bedste brunch i Kbh her