Skål på skotsk: Byens nye ølbar serverer humle fra højlandet

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Kaspar Mørk Arianto

Obelix faldt i gryden med trylledrik som barn.

Janne Shand faldt i øltønden. Eller det gjorde hendes familie ihvertfald.

Den 32-årige skot-indes mor arbejdede for mange år siden på det hæderkronede Belhaven Brewery en times kørsel øst for Edinburgh.

Nu serverer hun selv bryghusets bedste bud på danskernes favoritdrik i sin nye ølbar, TROWS, på Vesterbrogade

Læs også: Danmarks bedste bryghus åbner egen ambitiøs ølbar ved Nørreport

Foto: Kaspar Mørk Arianto

De mødtes på en bar og åbnede en bar

Historien om TROWS handler dog ikke kun om en kvindes livslange kærlighed til humle fra højlandet. Den tager sit udspring i en god, gammeldags kærlighedshistorie.

Janne mødte sin dansk-marokkanske kæreste, Adam Glud, på en lille bar i Frankrig for 8 år siden.

Herefter er det en klassisk fortælling: Pige møder dreng. Pige gifter sig med dreng. Dreng renoverer et fransk slot. Dreng bliver skadet. Pige flytter med dreng til København og åbner en ølbar.

Helt klassisk, se selv.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Fransk snedkerkunst og skotsk øl

TROWS slog dørene op december 2018. Den lille ølbar har plads til max 50 drikkende gæster fordelt på et lille forlokale mod gaden og en hyggelig ’den’ mod baggården komplet med levende lys og masser af brætspil.

Adam har selv bygget meget af møblementet og baren – herunder de store træbænke, der er skabt af egetræ fra det franske slot, parret restaurerede for en årrække tilbage.

Trods de franske elementer er øludvalget dog helt igennem skotsk.

Uden at stilen dermed bliver ’pub’-agtig med tilhørende sækkepibemusik og dansende turister på bordene.

Nej, her er talet om en nørdet, men dog tilgængelig niche-bar, hvor procenterne fra Belhaven kan nydes side om side med øl fra den mere ungdommelige rebel, BrewDog, som åbnede nord for Aberdeen i 2007.

Læs også: Mor ska’ ha’ en øl: Nu er der torsdagsbar for nybagte forældre

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Perfekt til de drilske og generte

Når du indtager en ’Twisted Thistle’ eller en ’Punk IPA’, er Janne og Adams drøm, at du skal tage at løsne lidt op.

Altså smide det stive, danske betræk, møde nye mennesker og få nye smagsoplevelser.

Måske netop derfor er baren opkaldt efter en ’Trow’. Det er en alf fra skotsk folklore, der er lidt af en drillepind, men som også kan lide at gemme sig.

Hos TROWS er missionen derfor at drille folks forståelse af, hvad en ølbar fra de britiske øer formår, samt ikke mindst at udfordre byfolkets generthed og gemme-sig-væk-trang med våde varer og events som ”Live Tinder” og en række af quiz-aftener, der altid går udsolgt.

Cheers mate, og velkommen til Vesterbro siger vi bare.

Læs også: Dimsum-eksperter har åbnet ny midnatsrestaurant

Hvad: TROWS Ølbar
Hvor: Vesterbrogade 125, 1620 København V
Hvornår: Åbent alle ugens dage
Hvor meget: Fra 55 kr.
Hvordan: Læs mere om baren via dette link 

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Overraskelse under jorden: Sjældent fund af menneskeknogler ved museumsbyggeri

Skrevet af: Michael Qureshi

På byggepladsen ved Statens Naturhistoriske Museum arbejder arkæologer side om side med entreprenørens folk, der er i fuld gang med anlægsaktiviteterne.

Arkæologer fra Københavns Museum har ved museumsbyggeriet gjort et uventet fund af menneskeknogler.

Som en del af projektet er arkæologerne med på pladsen for at undersøge jorden for fortidsminder.

Arkæologerne vidste på forhånd, hvad de kunne forvente at finde på pladsen såsom den såkaldte Peymanns Rende, men byggepladsen har vist sig at byde på et fund, de på ingen måde var forberedt på.

De fandt nemlig menneskeknogler fra anslået 15 mennesker.

“Der er tale om et ganske uventet fund. Gravemaskinen var i gang med at fritlægge store vandrør på pladsen, da vi pludselig kunne se knogler.

Jorden gemte på det, der har vist sig at være knogler fra 15 mennesker. Vi har ingen historiske optegnelser af kirkegårde eller andet i byggeområdet, der kunne antyde, at vi ville støde på menneskeknogler her,” siger Sigrid Frances Schmidt, udgravningsleder og arkæolog fra Københavns Museum.

Fra mænd og kvinder i forskellige aldre

Knoglerne, der så ud til at ligge i en tilfældigt anlagt bunke, har tilhørt minimum 12 personer. Knoglerne er identificeret til at stamme fra både kvinder og mænd i forskellige aldre.

Mindst en af knoglerne er afsavet, og på flere af knoglerne er der blevet fundet mærker eller hakker.

“Knoglerne er sendt videre til undersøgelse. Vi overvejer, om det måske kan være ”restmateriale” fra et af byens tidligere hospitaler.

Holmens Kirkegård ligger ikke så langt fra byggepladsen, og her er der tidligere fundet flere koncentrationer af knogler med både snit og savmærker.

Ligresterne fra Holmens Kirkegård stammer fra patologiske undersøgelser foretaget af det Det Kongelige Kirurgiske Akademi, som fungerede fra slut 1700-tallet til midt 1800-tallet,” fortæller Sigrid Frances Schmidt.

Byggeriet gik i jorden i maj 2019

Det Kongelige Kirurgiske Akademi lå dengang i de lokaler på Amaliegade, som i dag huser det lægevidenskabelige museum Medicinsk Museion under Københavns Universitet.

Byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum gik i jorden i maj 2019, og der er fuld gang i aktiviteterne på pladsen.

Vejdirektoratet er bygherre på det nye Statens Naturhistoriske Museum og bygger til Københavns Universitet.

Det nye museum skal samle Københavns Universitets Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have til ét museum.

Tirsdags-testen hos Kokkeriet: Opgrader menuen med fire ekstra testretter

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Hos Michelin-restauranten, Kokkeriet, mener de at tirsdage fortjener lidt ekstra kærlighed.

Og som kærlighed smager bedst, bliver det i form af ekstra testretter fra køkkenet – helt uden du skal skrive det på regningen.

Du får muligheden for at smage nye retter før alle andre og bliver ”testkanin” i allerbedste klasse – så god at Michelinguiden har belønnet Kokkeriet med en stjerne de sidste 10 år.

Læs også Kan Noma lave en snasket burger?: Gastromand har testet Nomas nye vin- og burgerbar

Morten Krogholm køkkenchef Kokkeriet PR Foto

Tirsdagstesten

Tirsdagen har levet en lidt kummerlig tilværelse.

Det er mandagens venligere lillebror, der ikke rigtigt gør noget væsen af sig. Ugen er stadig lige begyndt, og der er langt til fredag. Uge efter uge bliver tirsdagen overset, forbigået i stilhed, glemt og endelig overstået.

Men det skal være slut nu.

De dygtige kokke hos Kokkeriet – med køkkenchef Morten Krogholm i spidsen – har nemlig givet tirsdagen en ordentlig overhaling og en velfortjent forfremmelse, og de giver nu alle tirsdagsgæsterne muligheden for at opgradere den mindre eller den store menu med de fire ekstra testretter – helt uden du skal betale for det.

Til gengæld giver du køkkenet lov til at lege og eksperimentere med råvarer, som de overvejer at sætte fast på kortet. Det er også muligt, at du får muligheden for at prøve nye og lige så spændende vine.

Med Tirsdagstesten hos Kokkeriet bliver du altså ”testkanin” i allerbedste Michelinklasse.

Læs også Rosé-rejer og jomfruhummer: Havnerestauranten Toldboden genåbner med nyheder

Foto PR

Traditionelle danske retter i bedste form

Hos Kokkeriet er de fans af traditionelle danske retter.

De har nemlig taget ejerskab på danske retter – og genopfinder dem i moderne gourmetversioner.

Den øvelse er de så eminente til, at den franske madbibel over dem alle – Michelinguiden – har givet dem en stensikker stjerne over 10 år i træk.

Kokkeriet er derfor for mange blevet kendetegnet ved høj gastronomi i rebelsk fortolkning af klassiske såvel som nye danske retter.

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato

Restaurant Kokkeriet PR Foto

Afslappet luksus for alle

På Kronprinsessegade er der plads til alle, og her er rigtig god plads mellem bordene.

Indretningen er smagfuld og elegant, og du finder strøget dug på bordene, nøje udvalgte blomsterdekorationer og en klassisk uniformeret tjenerstab under ledelse af ejer og vært, Sammy Shafi.

På trods af fuld gastro-gas fra Morten og hans dedikerede hold i køkkenet, og en Michelinstjerne i inderlommen, er der absolut intet stift og formelt ved Kokkeriet. Her er ingen dresscode, og alle gæster opfordres til at sænke skuldrene og bare nyde deres aften.

Hvad: Tirsdagstesten på Restaurant Kokkeriet
Hvor: Kronprinsessegade 64
Hvor meget: Få fire ekstra testretter på enten den store menu for 1.200 kr. eller den mindre menu for 900 kr. helt uden betaling
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

De bedste milkshakes i København: Her er de store favoritter i byen

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen

Snart bliver det sommer og sol, og hvad er så mere lækkert end en overdådig og lækker milkshake?

København bugner af gode steder, og vi guider her til seks, som du simpelthen skal smage.

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato


Desserthuset Foto PR

Desserthuset

Det er ikke for meget at sige, at her er kongen af milkshakes.

Desserthuset åbnede for knap fem år siden på Istedgade, og er siden hen flyttet til større lokaler på Frederiksborggade. De var nogle af de første i Danmark til at afprøve det australske koncept, Freakshakes.

En Freakshake består af en smagfuld milkshakes med de mest overdådige toppings til at matche milkshakens indhold.

Prøv for eksempel en Speculoos lavet på bastogne med lidt karamel, smurt med moccacreme, vendt i knasende chokoperler og toppet med den lækreste hjemmelavet tiramisu eller en Banoffee med banancreme, karamelliseret banan og karamelliseret popcorn – det er bare to blandt de mange, lækre varianter.

Derudover laver de også god kaffe og bager deres egne cheesecakes.

Hvor: Frederiksborggade 50, 1360 København K


Paradis Foto PR

Paradis

Udover deres fantastiske is er Paradis også kendt for deres velsmagende milkshakes.

De laver dem på friskrørt paradis-is shaket med økologisk mælk, pynter med en valgfri sauce og topper dem med økologisk flødeskum.

Al isen laver de desuden på naturlige ingredienser såsom frisk frugt, kakao fra Den Dominikanske Republik, Bourbon vanilje fra Madagaskar, italiensk lakridspulver og italienske pistacie- og hasselnødder.

Kast dig ud i for eksempel en jordbær/vanilje milkshake eller en straciatella/espressofrappe.

Hvor: Flere steder i landet – find din nærmeste her


Ismageriet Foto Ismageriet Facebook

Ismageriet

Ismageriet finder man både ved DR-byen og i Søborg.

De er måske mest kendt for deres is, men det er absolut også værd at prøve en af deres milkshakes – her laver du nemlig din helt egen, personlige drik.

Du vælger selv 2-3 slags is, der blendes med økologisk mælk og toppes ved flødeskum. Vælg mellem 32 velsmagende slags is, og der er mange sjove varianter i blandt.

Hvor: Rued Langgaards Vej nr. 6E, 2300 København S og Søborg Hovedgade 34, 2870 Dyssegård

Læs også Laver vilde donuts: Reality-deltager udvider sin donut-kæde med København


The Mudhoney Foto PR

The Mudhoney

På skønne Guldbergsgade på Nørrebro ligger The Mudhoney.

The Mudhoney har et bredt sortiment og fokusere på mødet mellem kaffe, milkshakes og drinks.

Sloganet er ”COFFEE, SHAKES & BOOZE”.

De byder på lidt mere utraditionelle smagsvarianter som koldskål eller avocado/habanero-shakes, men også nogle alkoholiske af slagsen.

Prøv for eksempel en Irish Coffee-shake, vodka/lakrids-shake, Lumumba-shake eller Bourbon Sour-shake.

Hvor: Guldbergsgade 22, 2200 København N


Shakedown Foto PR

Shakedown

Hos Shakedown på Falkoner Allé kan du også få en overdådig milkshake – ægte ”american style”.

Alle deres shakes er lavet på softice og økologisk mælk. De bruger kun rigtig chokolade og ”ægte” råvarer, så Shakedown bruger rigtig mange Mars barer, Oreos og Kinder Buenos hver eneste uge – ingen sirupper eller andet pulver. Og det er et godt valg for smagen er altid i top.

Kast dig over bestselleren ”Needy Girl” med Ferrero Rocher og Kinder Bueno eller en ”Aces High” med Daim og karamel.

Hvor: Falkoner Alle 12A, 2000 Frederiksberg

Læs også Klar til mere kø: Hart Bageri lancerer Donut Tirsdag


Greasy Spoon Foto Greasy Spoon Facebook

Greasy Spoon

I et af de små stræder i Indre by finder du Greasy Spoon.

De er en typisk amerikansk diner, og her er det et godt valg at supplere din burger med en af deres milkshakes. De er lige som de skal være og kommer i alverdens udgaver.

Prøv for eksempel en med Bounty eller Oreo – vi lover du ikke bliver skuffet.

Hvor: Studiestræde 14, 1455 København K


Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram