Kæmpe kendis-tag-selv bord: Maden får sit helt eget folkemøde

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Madens Folkemøde PR Foto
Madens Folkemøde PR Foto

Vi kender Folkemødet på Bornholm.

Nu er det tid til et meget vigtigere – og sjovere møde – nemlig Madens Folkemøde.

Der er spritnyt og sættes i søen for første gang i år fredag 10. og lørdag 11. maj.

Og lad det være sagt med det samme – det bliver altså et gastro-brag af dimensioner.

For lige at starte med rammerne: Madens Folkemøde bliver holdt på det virkelig smukke Engestofte Gods fra 1457, som ligger idyllisk ved bredden af Maribosøerne.

Ja, det er på Lolland, men så er det altså heller ikke længere væk for en københavner. Nogle ting er værd at tage på roadtrip for, og der er under 150 km.

Læs også: Unikt skovtårn: Her får du vild udsigt 140 meter over jordens overflade

Engestofte Gods PR Foto

På Madens Folkemøde kan man blive klog på fremtidens mad  gennem debatter, talks, workshops og et stort madmarked. Der er faktisk mere end 200 i alt. Plus og et område for børn og unge.

Det koster en sølle 50’er i entré for at deltage i Madens Folkemøde. Børn til og med 12 år kommer gratis ind.

Læs også: Fra København til Helsingør: Skal du med på årets mest hypede gåtur?

Lidt udpluk af de mange highlights:

Adam Price underholder med “gastropolitisk vandvidsteater” i to akter – om vores religiøse forhold til kost og gastronomi.

Michelinkøkkenchefen Jonas Mikkelsen fra Hotel Frederiksminde vil lære folk at elske kål.

Smørrebrødskongen par excellence og tv-kokken Adam Aamann vil vise kunsten at modne sild.

Timm Vladimir, Louisa Lorang, Camilla Plum, Bo Jacobsen, Lars Bjerregaard, Nicolai Tram, Ole Troelsø, Bente Svane, Tobias Musaeus, Selina Juul, Judith Kyst og Søren Ejlersen går amok i madsnak.

Matt Orlando (ejer og køkkenchef på Amass, tidl. Nomas køkkenchef) tager en snak om, hvorfor kaffegrums er kokkens kaviar.

Christian F. Puglisi og Kasper Fogh går Michelin efter i sømmene.

Madens minister, Jakob Ellemann-Jensen, og Danmarks kagedronning, Mette Blomsterberg snakker madvaner, mens de laver morgenmad til folkemødegæsterne.

Der er masser af camembert fra Møn, sukkerroe-spiritus og rosévin fra Lolland-Falster, masterclass i taskekrabbe, dansk cider, naturvin, hjemmerøget charcuterie, langbordsmiddag, flæskestegssandwich fra Meyers og masser af  food trucks. Samt bagere, bryggere, fiskere, slagtere, kokke og bønder.

Læs også: 13 etager med penthouse-restaurant: Her kommer Kbhs nye vilde iværksætterby

Engestofte Gods PR Foto

På Madens Folkemøde mener de også, at samtalen om vores mad er vigtigere end nogensinde af kulturelle, økonomiske og klimamæssige grunde.

Så Masterchef-dommer Thomas Castberg, sociolog Henrik Dahl og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen diskuterer, hvad dagsordenen er for fremtidens madkultur.

Professor Katherine Richardson, som er en af arkitekterne bag FN’s klimamål styrer den store klimakrise-debat med Pernille Skipper (EL), Jeppe Kofod (S), Søren Ejlersen (Aarstiderne) og Anne Arhnung (Landbrug & Fødevarer).

Altid nyt på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Madens Folkemøde 2019
Hvor: Engestofte Gods på Lolland-Falster
Hvornår: Fredag 10. og lørdag 11. Maj 2019
Hvor meget: 50 kr., som sikrer dig adgang både fredag 10. maj og lørdag 11. maj 2019
Hvordan: Læs mere her 

Lidt at varme sig på: Få en gratis Irish Coffe flere steder i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Gratis Irish Coffee PR Foto
Gratis Irish Coffee PR Foto

En kop kaffe med lidt flødeskum, brun farin og et skvæt irsk whiskey – og bum, så har man et ægte verdenshit.

Lørdag 25. januar er det National Irish Coffee Day, og du kan smage en gratis Irish Coffee mellem 15.00 og 16.00 flere steder i København – se listen i bunden af artiklen.

På Buena Vista Cafe i San Fransisco serverer de endda op til 2.000 Irish Coffees – om dagen.

Det var nemlig her, den kendte drik blev rigtig kendt.

Èt hurtigt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Den første sending irsk whiskey til Buena Vista PR Foto

Kolde passagerer

Historien er, at helt frem til 1950’erne foregik transatlantiske flyvninger med store vandflyvere.

Og de havde ikke benzin nok til at krydse Atlanterhavet med mindre de mellemlandede for at tanke i henholdsvis New Foundland og Irland.

I vinteren 1943 landede en vandflyver ved den irske by Shannon. Den havde været undervejs i 18 timer fra New York, og passagererne blev sejlet det sidste stykke ind til lufthavnen i åbne joller.

Her stod kokken Joseph Sheridan klar i den lille lufthavnsrestaurant med en god kop varm kaffe til de forfrosne gæster. Og han skulle vise sig at være et geni, for han havde spædet kaffen op med den irske whiskey Tullamore D.E.W.

Læs også: Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Gratis Irish Coffee PR Foto

Markedsfødt i USA

Én af passagerne takkede kokken for den stærke kaffe og spurgte, om den måske var lavet på brasiliansk kaffe, men den gode Joseph svarede: “Nej, det er irsk kaffe.”

Og så var idéen ligesom født – og Irish Coffee blev den traditionelle velkomstdrink i lufthavnen.

Men det var først 10 år senere, at den irske kaffe fik sit helt store markedsførings-gennembrud.

Det skete selvfølgelig i reklamens eget land, USA, hvor en af passagerne fra vandflyveren prøvede at genskabe den irske kaffe til sin ven, som ejede Buena Vista Cafe i San Fransisco.

Og så er resten vist historie.

Læs også:Guide: Her får du den gode stegt flæsk med persillesovs i København

Her kan du få én gratis Irish Coffee:

The Dubliner, Amagertorv 5, 1160 København

The Dubliner, Ny Østergade 14, 1101 København

Sørens Værtshus, Vandkunsten 6, 1467 København

The Globe Irish Pub, Nørregade 43-45, 1165 København

Drop Inn, Kompagnistræde 34, 1208 København

Café Halvvejen, Krystalgade 11, 1172 København

The Shamrock Inn, Jernbanegade 7, 1631 København

Natcafeen, Gothersgade 13, 1306 København K

Den Glade Gris, Lille Kannikestræde 3, 1170 København K

Rabalder Bar Kbh, Gothersgade 33B, 1123 København

Kennedy’s Irish Bar, Gl. Kongevej 23, 1610 København

Hvide Lam, Kultorvet 5, 1175 København

Cafe Guldhornene, Vestergade 20A, 1456 København K

Café Svejk, Smallegade 31, 2000 Frederiksberg.

Læs også: Du kan få 1 meter lang Durum: Umut udvider med vild kebabshop

Hvad: National Irish Coffee Day
Hvor: Flere steder i København
Hvornår: Lørdag 25. januar kl. 15-16
Hvor meget: 1 gratis Irish Coffee så længe lager haves
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Vil minimere madspild: Vesterbro har fået ny spisebar med særligt koncept

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Minimer Madspild på Vesterbro PR Foto
Minimer Madspild på Vesterbro PR Foto

Parret Maria Charlotte Larsen og Olivier Geppel fik en aha-oplevelse i 2017:

”Vi kiggede i vores grøntsagsskuffe, der bød på – i vores optik – enormt kedelige grøntsager, der havde fået pletter eller mistet sin sprød- eller friskhed, siden vi købte dem, som da vi købte dem.”

“Men nu inspirerer grøntsagerne os, og vores kreative sans kommer virkelig i spil, da vi ikke kasserer dem længere men finder i stedet finder på nye, spændende måder at tilberede dem på”.

Læs også: Bæredygtigt og lækkert koncept: Rooty forkæler med velsmagende salater

Minimer Madspild på Vesterbro PR Foto

Minimer er navnet

Og nu har de så taget skridtet fuldt ud og åbnet en salat- og spisebar på Vesterbro, hvor kort holdbarhedsdato og grimme grøntsager er konger.

Stedet hedder Minimer, ligger på Dybbølsgade 55 og har fokus på at minimere madspild.

“Vi vil ganske simpelt skabe velsmagende og bæredygtige måltider med fokus på at minimere spild af råvarer, uden at gå på kompromis med det gode veltillavede måltid”.

Læs også: Nyt på Østerbro: Håndboldspiller og veganer-stjerne åbner street food joint

Minimer Madspild på Vesterbro PR Foto

Tre knapper at skrue på

Minimer fokuserer altid på minimum én af deres tre definitioner; Råvarer der er ved at nå sidste holdbarhedsdato, råvarer som er blevet kasseret på grund af skønhedsmæssige årsager samt fuld udnyttelse af råvaren – nogle gange alle tre.

”Klassiske dyder som råvarekvalitet, velsmag og fødevaresikkerhed bliver dog aldrig kropmisser,” fortæller Olivier Geppel.

Ligesom han nævner, at der vil selvfølgelig også blive brugt en masse lækre “almindelige” råvarer – økologiske og sæsonbaserede -, der ikke er madspildsrelaterede.

”Hvis vi mener, at vores salater og serveringer måske mangler lidt fylde eller lidt mere smag, og fordi vi godt ved, at vi ikke kan stoppe madspild med alle vores råvarer”.

Der kan sidde ca. 12 gæster på Minimer, som ikke har en decideret menu, fordi køkkenet ikke er på forkant med hvilke råvarer, der lander på dagen.

Læs også: Nyt på Østerbro: Håndboldspiller og veganer-stjerne åbner street food joint

Minimer Madspild på Vesterbro PR Foto

Hvad: Minimer
Hvor: Dybbølsgade 55, lige ved Enghave Plads
Hvornår: Åbnede 14. januar
Hvor meget: 69-140 kr.
Hvordan: Læs mere lige her 

Læs også: Nørrebro har fået 100 procent vegansk pizzeria

Genial vinterferie: Send børnene på Verdens Sjoveste Madskole hos Timm Vladimir

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Når Timm Vladimir ikke står og siger 3,2,1 – bag i den Store Bagedyst, så arbejder han i byens fedeste køkken.

Nemlig Timm Vladimirs Køkken, nærmest beliggende på Valby Station.

Herinde kan alle lære at lave, ikke bare mad, men god mad og have det seriøst sjovt samtidigt. Også børn – eller måske ISÆR børn mellem 10-15 år.

Alt det kedelige er nemlig klaret i forvejen, og der bliver også både ryddet og vasket op af assistenter, så man kan koncentrere sig om selve madlavningen og lege, man er en af byens kendte kokke.

I uge 7 kører Timm Vladimirs Køkken tre forskellige udgaver af Verdens Sjoveste Madskole, som børn vil huske resten af livet.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Timm Vladimirs Køkken PR Foto

Mandag d. 10. februar  – Fars dag

Det kommer ikke til at handle om fædre, fodbold eller dåseøl.

Men i stedet skal det handle om fars. Grundstoffet som mange hverdagsmåltider er lavet af. Men der er intet galt med fars, og børnene skal igennem dem alle – også det nye plantefars.

Dagen begynder i mormorkøkkenet, men ender sprødt, godt og gumset i en blød briochebolle.

Læs også: Guide: Her er 7 nye restauranter du skal kende – januar 2020

Timm Vladimirs Køkken PR Foto

Tirsdag d. 11. februar – Smørrebrød

Hvis smørrebrødet er lavet med de bedste råvarer og man tænker over hvordan stykket er komponeret, så kan det være store kokkekunst.

Vi ser om vi kan gøre Aamanns, Palægade, Kronborg stykket efter, når vi kaster os ud i smørrebrødets finurlige verden  – ja, måske laver vi også en dessert som et stykke smørrebrød.

Læs også: Ny skøjtebane åbner i hjertet af København

Timm Vladimirs Køkken PR Foto

Onsdag d. 12. februar – “Der er så koldt derude”

Til efterår og vinter skal der sylte, braisere, koges og steges. Der skal snakkes årstider og sæson, og hvorfor vi spiser, som vi gør. Der skal arbejdes med gråænder, kalvehaler og lave en af bedste efterårsdesserter, som der findes.

Læs også: Sindssygt gys: Kom i Escape Room med pigen fra The Ring

Også i Århus

Timm Vladimirs Madskole for børn foregår i skolerne vinterferie i uge 7 i Valby og Aarhus – mandag-onsdag fra 9.00 – 15.00.

Vinterferiens sjoveste madskole koster 995 kroner pr. barn – og alle børn der tilmelder sig modtager desuden en velkomstpakke med forklæde og et flot diplom på den sidste dag.

Læs også: I kort afstand fra København: Her åbner verdens største indendørs gokartbane

Hvad: Verdens Sjoveste Madskole
Hvor: Timm Vladimirs Køkken, Skolegade 19, Valby
Hvornår: Mandag 10, tirsdag 11 og onsdag 12 februar kl. 9-15
Hvor meget: 995,-
Hvordan: Læs mere lige her

Læs også: Drop den dyre skiferie næste år: Skiløbere har netop testet CopenHill