Hemmelig pakistaner nær Vanløse: Laver “wauw”-brunch til ingen penge

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: PR
Foto: PR

Hvornår har du sidst været forbi Ålholm Plads?

Måske på vej mod Rødovre med linje 6A?

Måske kørte du for langt med bus 26 og strandede på endestationen? Måske har du aldrig været der?

En tilfældig nytårsopdagelse

Indrømmet, der er ikke det helt store at komme efter på den vindblæste busholdeplads lige på kanten mellem Vanløse og Valby.

Her ligger en kebabsnedker i den pæne ende, en kiosk med to-for-en-tilbud på Twix og et Garant gulvtæppetempel.

Men så ligger der også Chai Shai: En indisk/pakistansk restaurant, som åbnede i sommeren 2017.

Ved første øjekast ligner Chai Shai enhver anden takeaway-baseret restaurant med eksotisk ophav. Facaden er anonym, og i vinduet sidder klistermærker fra Just Eat og Hungry.dk.

Læs også: Vores bud på toppen: Her får du Københavns 10 bedste pizza

Men indenfor gemmer sig en madoplevelse og et kvalitetskøkken af en helt anden verden.

Det opdagede jeg på egen hånd, da jeg sidste nytår – på selveste 1. januar – var på jagt efter tømmermandsmad.

”Det første og bedste sted der har åbent, bliver det!” sagde jeg til min bedre halvdel, mens vi vraltede længere og længere ud ad Valby Langgade.

Synet var halvsløret, hovedet værkende og sulten monumental.

Se videoen længere nede i artiklen. Foto: PR/Facebook

Skulle det være en gang ‘Halwe Channe’ eller ‘Nehari’?

Det sidste jeg havde regnet med at finde, var en ny favoritrestaurant til samlingen i samme kaliber som de italienske pastamagikere i Lyngby Storcenter og den New Zealandske pie-triot på Toftegårds Allé.

Men pludselig lå den der: Chai Shai. Med duggede ruder, velduft ud gennem en utæt hoveddør og en ejer, der smilende tog imod os.

”Vi har to retter til vores ’nashta’.

I kan vælge mellem ’Halwa Channe’ og ’Nehari’”, sagde indehaveren, Ijaz, med et smil fra øre til øre, mens vi glanende sad tilbage i al vores uvidende danskhed kombineret med prosecco-inducerede tømmermænd (der var ikke råd til ægte champagne det år) og et udtryk, der uden tvivl har brølet ”A hva’?” lige tilbage.

Læs også: Vores bud på toppen: Her får du Københavns 10 bedste pizza

Foto: PR

Pakistansk madlykke til 69 kroner

En solid forklaring senere fandt vi ud af, at ’Halwe Channe’ dækker over en vegetarisk ret, der måske er den bedste, jeg har smagt i København de senere år.

Channe er en kikærtebaseret, pakistansk gryderet med masser af krydderier og kartofler. Definitionen af mumsemad, der skal spises med ske.

På siden får man traditionelle, stegte fladbrød kaldet ’puri’, der næsten er helt transparente, og som kan hives fra hinanden i seje brudstykker på meditativ vis.

Læs også: Populær pie-pusher åbner ny shop på Vesterbro

Sidste indslag i retten er ’Halwa’: En slags sød og porøs madkage lavet på kardemomme, sukker, smør og semolina-durumhvedemel. Prisen? 69 sølle kroner.

69 kroner koster også den anden ’Nashta’-option, ‘Nehari’: Langtidstilberedt oksekød og marv i en krydret og cremet sauce med små, tynde stave af frisk og opkvikkende ingefær.

Som tilbehør til en omgang ‘Nehari’ får man sprøde og skoldhede naanbrød direkte fra Tandor-ovnen.

Se morgenmadsretterne blive til i Chai Shai’s video herunder:

En blegfis med verden i sin favn

Siden det øjenåbnende nytårsbesøg for snart et år siden har jeg gæstet Chai Shai måske ti gange, og de skuffer aldrig.

Selv om deres frokost- og aftenretter også er gode, så kan deres morgenmad/brunch om lørdagen og søndagen bare noget helt, HELT særligt.

Så sidder man der, midt på Ålholm Plads i en restaurant, hvor man kan mærke, at ejeren forsøger at gøre noget ud af indretningen med moderne designerstole, spraglede puder og rå plankeborde i træ.

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Foto: PR

Her sidder ofte herboende pakistanere og indere, der for længst har opsporet, at man får autentisk mad til mere end rørende priser.

Og så er der en blegfis eller to som mig, der allernådigst og på heldigste vis har opdaget et sted, hvor brunchen får en til udbryde et indre ”wauw”.

Et sted, hvor man næsten kan gå hen og blive rørt helt ind i sjælen, når maden smager igennem af en madkultur med tusinde år på bagen og man husker på, at København også er en by med hele verden i sin favn.

Og det er alligevel lidt af et scoop for 69 kr.

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr.

Hvad: ”Nashta” Pakistansk morgenmad/brunch
Hvor: Chai Shai, Ålholmvej 17, 2500 Valby
Hvornår: Lørdag og søndag kl. 10-14 – herudover også almindeligt frokost- og aftenåbent
Hvor meget: 69 kr. for hver af de to menuer
Hvordan: www.chaishai.dk

Overraskelse under jorden: Sjældent fund af menneskeknogler ved museumsbyggeri

Skrevet af: Michael Qureshi

På byggepladsen ved Statens Naturhistoriske Museum arbejder arkæologer side om side med entreprenørens folk, der er i fuld gang med anlægsaktiviteterne.

Arkæologer fra Københavns Museum har ved museumsbyggeriet gjort et uventet fund af menneskeknogler.

Som en del af projektet er arkæologerne med på pladsen for at undersøge jorden for fortidsminder.

Arkæologerne vidste på forhånd, hvad de kunne forvente at finde på pladsen såsom den såkaldte Peymanns Rende, men byggepladsen har vist sig at byde på et fund, de på ingen måde var forberedt på.

De fandt nemlig menneskeknogler fra anslået 15 mennesker.

“Der er tale om et ganske uventet fund. Gravemaskinen var i gang med at fritlægge store vandrør på pladsen, da vi pludselig kunne se knogler.

Jorden gemte på det, der har vist sig at være knogler fra 15 mennesker. Vi har ingen historiske optegnelser af kirkegårde eller andet i byggeområdet, der kunne antyde, at vi ville støde på menneskeknogler her,” siger Sigrid Frances Schmidt, udgravningsleder og arkæolog fra Københavns Museum.

Fra mænd og kvinder i forskellige aldre

Knoglerne, der så ud til at ligge i en tilfældigt anlagt bunke, har tilhørt minimum 12 personer. Knoglerne er identificeret til at stamme fra både kvinder og mænd i forskellige aldre.

Mindst en af knoglerne er afsavet, og på flere af knoglerne er der blevet fundet mærker eller hakker.

“Knoglerne er sendt videre til undersøgelse. Vi overvejer, om det måske kan være ”restmateriale” fra et af byens tidligere hospitaler.

Holmens Kirkegård ligger ikke så langt fra byggepladsen, og her er der tidligere fundet flere koncentrationer af knogler med både snit og savmærker.

Ligresterne fra Holmens Kirkegård stammer fra patologiske undersøgelser foretaget af det Det Kongelige Kirurgiske Akademi, som fungerede fra slut 1700-tallet til midt 1800-tallet,” fortæller Sigrid Frances Schmidt.

Byggeriet gik i jorden i maj 2019

Det Kongelige Kirurgiske Akademi lå dengang i de lokaler på Amaliegade, som i dag huser det lægevidenskabelige museum Medicinsk Museion under Københavns Universitet.

Byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum gik i jorden i maj 2019, og der er fuld gang i aktiviteterne på pladsen.

Vejdirektoratet er bygherre på det nye Statens Naturhistoriske Museum og bygger til Københavns Universitet.

Det nye museum skal samle Københavns Universitets Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have til ét museum.

Tirsdags-testen hos Kokkeriet: Opgrader menuen med fire ekstra testretter

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Hos Michelin-restauranten, Kokkeriet, mener de at tirsdage fortjener lidt ekstra kærlighed.

Og som kærlighed smager bedst, bliver det i form af ekstra testretter fra køkkenet – helt uden du skal skrive det på regningen.

Du får muligheden for at smage nye retter før alle andre og bliver ”testkanin” i allerbedste klasse – så god at Michelinguiden har belønnet Kokkeriet med en stjerne de sidste 10 år.

Læs også Kan Noma lave en snasket burger?: Gastromand har testet Nomas nye vin- og burgerbar

Morten Krogholm køkkenchef Kokkeriet PR Foto

Tirsdagstesten

Tirsdagen har levet en lidt kummerlig tilværelse.

Det er mandagens venligere lillebror, der ikke rigtigt gør noget væsen af sig. Ugen er stadig lige begyndt, og der er langt til fredag. Uge efter uge bliver tirsdagen overset, forbigået i stilhed, glemt og endelig overstået.

Men det skal være slut nu.

De dygtige kokke hos Kokkeriet – med køkkenchef Morten Krogholm i spidsen – har nemlig givet tirsdagen en ordentlig overhaling og en velfortjent forfremmelse, og de giver nu alle tirsdagsgæsterne muligheden for at opgradere den mindre eller den store menu med de fire ekstra testretter – helt uden du skal betale for det.

Til gengæld giver du køkkenet lov til at lege og eksperimentere med råvarer, som de overvejer at sætte fast på kortet. Det er også muligt, at du får muligheden for at prøve nye og lige så spændende vine.

Med Tirsdagstesten hos Kokkeriet bliver du altså ”testkanin” i allerbedste Michelinklasse.

Læs også Rosé-rejer og jomfruhummer: Havnerestauranten Toldboden genåbner med nyheder

Foto PR

Traditionelle danske retter i bedste form

Hos Kokkeriet er de fans af traditionelle danske retter.

De har nemlig taget ejerskab på danske retter – og genopfinder dem i moderne gourmetversioner.

Den øvelse er de så eminente til, at den franske madbibel over dem alle – Michelinguiden – har givet dem en stensikker stjerne over 10 år i træk.

Kokkeriet er derfor for mange blevet kendetegnet ved høj gastronomi i rebelsk fortolkning af klassiske såvel som nye danske retter.

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato

Restaurant Kokkeriet PR Foto

Afslappet luksus for alle

På Kronprinsessegade er der plads til alle, og her er rigtig god plads mellem bordene.

Indretningen er smagfuld og elegant, og du finder strøget dug på bordene, nøje udvalgte blomsterdekorationer og en klassisk uniformeret tjenerstab under ledelse af ejer og vært, Sammy Shafi.

På trods af fuld gastro-gas fra Morten og hans dedikerede hold i køkkenet, og en Michelinstjerne i inderlommen, er der absolut intet stift og formelt ved Kokkeriet. Her er ingen dresscode, og alle gæster opfordres til at sænke skuldrene og bare nyde deres aften.

Hvad: Tirsdagstesten på Restaurant Kokkeriet
Hvor: Kronprinsessegade 64
Hvor meget: Få fire ekstra testretter på enten den store menu for 1.200 kr. eller den mindre menu for 900 kr. helt uden betaling
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

De bedste milkshakes i København: Her er de store favoritter i byen

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen

Snart bliver det sommer og sol, og hvad er så mere lækkert end en overdådig og lækker milkshake?

København bugner af gode steder, og vi guider her til seks, som du simpelthen skal smage.

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato


Desserthuset Foto PR

Desserthuset

Det er ikke for meget at sige, at her er kongen af milkshakes.

Desserthuset åbnede for knap fem år siden på Istedgade, og er siden hen flyttet til større lokaler på Frederiksborggade. De var nogle af de første i Danmark til at afprøve det australske koncept, Freakshakes.

En Freakshake består af en smagfuld milkshakes med de mest overdådige toppings til at matche milkshakens indhold.

Prøv for eksempel en Speculoos lavet på bastogne med lidt karamel, smurt med moccacreme, vendt i knasende chokoperler og toppet med den lækreste hjemmelavet tiramisu eller en Banoffee med banancreme, karamelliseret banan og karamelliseret popcorn – det er bare to blandt de mange, lækre varianter.

Derudover laver de også god kaffe og bager deres egne cheesecakes.

Hvor: Frederiksborggade 50, 1360 København K


Paradis Foto PR

Paradis

Udover deres fantastiske is er Paradis også kendt for deres velsmagende milkshakes.

De laver dem på friskrørt paradis-is shaket med økologisk mælk, pynter med en valgfri sauce og topper dem med økologisk flødeskum.

Al isen laver de desuden på naturlige ingredienser såsom frisk frugt, kakao fra Den Dominikanske Republik, Bourbon vanilje fra Madagaskar, italiensk lakridspulver og italienske pistacie- og hasselnødder.

Kast dig ud i for eksempel en jordbær/vanilje milkshake eller en straciatella/espressofrappe.

Hvor: Flere steder i landet – find din nærmeste her


Ismageriet Foto Ismageriet Facebook

Ismageriet

Ismageriet finder man både ved DR-byen og i Søborg.

De er måske mest kendt for deres is, men det er absolut også værd at prøve en af deres milkshakes – her laver du nemlig din helt egen, personlige drik.

Du vælger selv 2-3 slags is, der blendes med økologisk mælk og toppes ved flødeskum. Vælg mellem 32 velsmagende slags is, og der er mange sjove varianter i blandt.

Hvor: Rued Langgaards Vej nr. 6E, 2300 København S og Søborg Hovedgade 34, 2870 Dyssegård

Læs også Laver vilde donuts: Reality-deltager udvider sin donut-kæde med København


The Mudhoney Foto PR

The Mudhoney

På skønne Guldbergsgade på Nørrebro ligger The Mudhoney.

The Mudhoney har et bredt sortiment og fokusere på mødet mellem kaffe, milkshakes og drinks.

Sloganet er ”COFFEE, SHAKES & BOOZE”.

De byder på lidt mere utraditionelle smagsvarianter som koldskål eller avocado/habanero-shakes, men også nogle alkoholiske af slagsen.

Prøv for eksempel en Irish Coffee-shake, vodka/lakrids-shake, Lumumba-shake eller Bourbon Sour-shake.

Hvor: Guldbergsgade 22, 2200 København N


Shakedown Foto PR

Shakedown

Hos Shakedown på Falkoner Allé kan du også få en overdådig milkshake – ægte ”american style”.

Alle deres shakes er lavet på softice og økologisk mælk. De bruger kun rigtig chokolade og ”ægte” råvarer, så Shakedown bruger rigtig mange Mars barer, Oreos og Kinder Buenos hver eneste uge – ingen sirupper eller andet pulver. Og det er et godt valg for smagen er altid i top.

Kast dig over bestselleren ”Needy Girl” med Ferrero Rocher og Kinder Bueno eller en ”Aces High” med Daim og karamel.

Hvor: Falkoner Alle 12A, 2000 Frederiksberg

Læs også Klar til mere kø: Hart Bageri lancerer Donut Tirsdag


Greasy Spoon Foto Greasy Spoon Facebook

Greasy Spoon

I et af de små stræder i Indre by finder du Greasy Spoon.

De er en typisk amerikansk diner, og her er det et godt valg at supplere din burger med en af deres milkshakes. De er lige som de skal være og kommer i alverdens udgaver.

Prøv for eksempel en med Bounty eller Oreo – vi lover du ikke bliver skuffet.

Hvor: Studiestræde 14, 1455 København K


Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram