Halifax har lige lanceret en juleburger: Vi har testet den

Skrevet af: Mads Schytte

Gastromand.dk er en af Danmarks største madblogs. Gastromand er medejer af MigogKbh og tester mad i København

Burgerkæden Halifax har lavet det, vi kalder en genistreg.

De har skabt en juleburger bestående af økologisk gris, sur-søde agurker, dijonnaise, rødkål og masser af sprød svær. Vi har selvfølgelig allerede haft fingrene i den.

Læs også: Michelin-kok i delikatessen: Her åbner Københavns sprødeste supermarked

Historien om Halifax

Inden vi starter på at holde “Jul på Vesterbro”, så lad os lige skrue tiden tilbage til 2007, hvor vennerne Ulrich og Peter åbnede deres første burger­restaurant på Frederiksborggade på Nørrebro.

Omdrejningspunktet var lækre burgere på gode råvarer i forskellige versioner – serveret i rare og uformelle omgivelser.

Og det er det sådan set fortsat. Ingen dikkedarer, men masser af ambitioner – og det holder vi sgu af her på redaktionen.

Læs også: Vores bud på Københavns bedste burgersteder

Ulrich serverede burgerne, og Peter tilberedte dem.

Det er stadig de to makkere og deres familier, der sidder ved roret på Halifax Burgers.

Menu med kartoffelmos og ris ala mande

Nu er der 11 restauranter i København, Lyngby, Hillerød, Køge og Roskilde. Og navnet? Det kommer af, at Peter og Ulrich mødte hinanden som studerende i byen Halifax i Canada.

Dybest set er burgeren en god flæskestegssandwich med surt, sødt og sprødt – kort sagt alt, hvad du skal have i en god burger.

Læs også: Bliver landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag

Prisen for burgeren alene er 100 kr., hvis du smider 70 kr., ekstra får du også kartoffelmos og en god sovs on the side.

Til sidst følger der en god risalamande med amarene kirsebærsauce og salte vaniljemandler.

Det bedste er klart burgeren og ris ala mande i denne menu.

Bollen er blød og smurt med dijonnaise – der dog godt kunne være lidt mere smæk på dijonen – men det er en detalje.

Sværen er sprød, og så tror jeg faktisk, at den er lavet i ovnen og ikke frituren, hvilket er et stort plus.

Læs også: Stime af nye steder: Kbh’s thai-konge åbner tre nye klasse-restauranter

Den har varme krydderier i rødkålen, og agurker er sprøde. For mig var kartoffelmosen ikke helt optimal – den virkede lidt for grov og opvarmet, men heldigvis var sovsen god, hvilket hjalp en del.

Kort sagt har Halifax fat i den tunge ende her.

Flere burgere til folket – mere kreativitet ind i køkkenet og mere jul. Det kan kun blive en succes.

Kommer vi til at se flere juleburgere i Kbh

Afslutningen var ris ala mande, som faktisk var overraskende god.

Nu kommer jeg fra et hjem, hvor min Mor lavede (uden sammenligning) verdens bedste risalamande – hvordan pokker hun har fået den så cremet, glat og lækker er mig den dag forsat en gåde.

Læs også: Kbhs nye hotte sted: Sexet Penthouserestaurant med view ud over byen

Nu ved jeg godt, du sikkert tænker, at din Mor, Far eller Mormor laver det samme – bare hold den tanke. Denne her var naturligvis ikke helt så god – men det var tæt på.

Kommer vi til at se flere juleburgere i KBH – det er jeg overbevidst om.

På Gastromand er vi naturligvis foran på denne front og lavede for to år siden denne juleburger med confiteret and og rødkål tilberedt i champagne – yes extravagant skal det være, det er nemlig kun jul én gang om året.

Du kan tjekke ud, hvor Halifax holder til i Kbh lige her i vores store Spiseguide

Københavnsk michelinkok om Michelins grønne kløver: ‘Pinligt og fordummende’

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
PR Foto
PR Foto

Sidste uge blev årets Michelin-stjerner uddelt.

I samme ombæring præsenterede Michelinguiden et nyt symbol.

Læs også: København mister 2 Michelinstjerner – men får 3 nye

Nemlig Det Grønne Kløver, som ifølge guiden betyder, at restauranten gør noget særligt ud af bæredygtighed.

Det var derfor også helt naturligt, at Christians Puglisis restaurant Relæ fik Det Grønne Kløver – eftersom Puglisi regulært er en foregangsmand udi den grønne omstilling.

De var blandt andet den første Michelinrestaurant i verden, der fik det økologiske spisemærke i guld.

Det var helt tilbage i 2013 – langt tid før resten af verdenen overhovedet havde fået øjnene op for nødvendigheden af at tage et ansvar.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Christian Puglisi Restaurant Relæ Nørrebro. Her fanget på hans Farm of Ideas PR Foto

To document or to not document
Det økologiske guldmærke bliver først udløst, når man fuldt ud kan dokumentere, at 90-100 procent af alt hvad der serveres er økologisk.

Samme krav om dokumentation var ikke noget Michelinguiden tilsyneladende var interesserede i.

“De ringede bare, bad om at tale med vores køkkenchef Jonathan Tam og spurgte ham: ’Er I bæredygtige?’”

“John nævnte det godt dengang, men da tænkte jeg ikke mere over det, indtil vi fik kløveret i mandags. Så ringede jeg til ham og spurgte: ’Sig mig, skulle man søge om det, skulle du udfylde noget?’ Men nej, Michelin havde bare valgt den nemmeste løsning: et telefonopkald,” fortæller Christian Puglisi til Mit Nørrebro.

Han har også publiceret et yderst interessant blogindlæg omkring hans tanker omkring Michelin og bæredygtighed – det kan findes lige her og er meget læseværdigt.

Læs også:  Snup en solskins-bid af Sydfrankrig når prisvindende kok popper op i Kødbyen

Den grønne kage
At vise grøn omtanke er blevet eksplosivt hipt de seneste år. Det betyder også, at mange firmaer kan se en fidus i at få grøn omtanke med i deres brand og kommunikation. Eller tage en gratis bid af den grønne kage, så at sige.

Det kaldes greenwashing. Noget Michelin med deres Grønne Kløver hopper i med begge ben i et forsøg på at brande sig til et grønt og bæredygtigt image, der ikke har hold i virkeligheden

“Det er en pinlig måde at behandle bæredygtighed på her i 2020 og fordummende at bringe det ned på det niveau. Man kan ikke bare sjoske ind og lade, som om man gør noget – så tager man ikke de restauranter seriøst, der bruger meget energi på det her,” forklarer han.

“Det er noget reelt at arbejde med bæredygtighed – det er noget, der koster dig noget. Vi må og skal tage bæredygtighed alvorligt i vores branche, og mange ser jo mod toppen for eksempler, de kan følge.”

“Så er det for let for toprestauranter at kunne slippe af sted med at sige ’vi bruger gode råvarer’ – for hvad fanden betyder det? Michelin deler på den måde fripas ud på må og få i en branche, der i forvejen tager lidt for løst på bæredygtighed.”

Læs hele Puglisis blogindlæg lige her – det er meget læseværdigt.

Læs også: Årets lakridsfestival vokser og rykker til luksusrammer

Hvad: Restaurant Relæ
Hvor: Jægersborggade 41
Hvordan: Læs mere lige her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Kendt kunstner med ny PR-fidus: Få 100 kr. for at se billeder som det her på galleri

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Sander Dekker PR Foto
Sander Dekker PR Foto

“Vi har fået nok af Mark Zuckerberg og hans sociale medier,” fortæller Kristian von Hornsleth.

“Så vi tager de cirka 10.000 kroner, vi ville bruge på at booste opslag om udstillingen, og deler dem i stedet ud til 100 heldige mennesker, der har lyst til en sjov eftermiddag sammen med mig og noget sindssygt spændende fotokunst”

Det er rigtigt nok.

Strayfield gallery giver simpelthen 100 kroner til 100 første tilmeldte til udstillingen ‘MY NAME IS SANDER DEKKER’, som han har arrangeret med den hollandske billedkunstner Sander Dekker for Strayfield Gallery i Hellerup.

Læs også: Luksus over det hele: Bendtner sætter københavner-lejlighed til salg for 24 mio. kr.

Sander Dekker PR Foto

Instagram-kunst
Lørdag den 29. februar klokken 13.00 inviterer Kristian von Hornsleth indenfor i galleriet på Strandvejen, hvor han som kulturguide underholder og gerne debatterer med sin fortolkning af Sander Dekkers værker.

Den hollandske fotokunstner Sander Dekker er kendt for finde og opsøge spændende og outrerede personligheder på sociale medier og med sine impulsive og rå billeder viser menneskene bag de glittede facader.

Normalt er billederne fra sociale medier nøje udvalgte ud fra den perfekte komposition, hår og makeup. Men når Sander Dekker opsøger excentriske personligheder på Instagram, gør han alt for at få personen foran kameraet ud af deres vante selviscenesættelse.

Man melder sig til ved linket nederst i artiklen.

Alle får direkte besked på email om de er kommet på “100kr.gæstelisten”.

For at sikre den gode stemning, byder Strayfield Gallery på både vådt og tørt.

Læs også: Luksusbiograf: Røde velourlænestole, lysekroner, champagne og havudsigt

Hvad: MY NAME IS SANDER DEKKER
Hvor: Strayfield Gallery, Strandvejen 149
Hvornår: Lørdag den 29. februar klokken 13.00
Hvor meget: Gratis – du får faktisk 100 kr. for at komme
Hvordan: Læs mere lige her og tilmeld dig

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Anbefaling: Er det her byens bedste tatar?

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Tatar fra Den Røde Cottage
Tatar fra Den Røde Cottage

Midt ude i skoven ligger TATAR-paradiset.

Tatar….mmmmm.

Retten er i princippet ‘bare’ råt oksekød.

Men kendere ved, at det er SÅ meget mere.

Tataren kan også være en god lakmustest af et køkken, for hvis de kan kombinere råvarerne lige i skabet, så ved man, at hér er en kok, som har styr på tilsmagning.

Tatar kan være alt fra en halvlunken kvabset omgang daggammelt oksekød af tvivlsom kvalitet til en decideret himmerigemundfuld, hvor man mister tid og sted.

Nu skal vi en tur helt op i øverste liga.

Læs også: Stjerneregn: Sådan ville MigOgKbh strø Michelin-stjernerne i København

Røde Cottage PR Foto

Morten Korch burde skrive om den her tatar

Vi skal en tur i skoven nord for København. Her ligger Den Røde Cottage nemlig så idyllisk, at det ligner en Morten Korch film.

Maden er helt overordnet vanvittig god, men det er en anden historie – i dag handler det om tataren – som fuldkommen slog benene væk under mig.

Den skiller sig lidt ud fra andre tatar-serveringer, idet den er skåret i tynde skiver.

Altså ikke hakket, ikke rørt – nej, i skiver.

Læs også: Overblik: De her vilde restauranter åbnede i København 2019

Anton Ego
Min mistænksomhed forsvandt dog med at brag, da første bid ramte mundhulen. Ren Anton Ego scene fra Ratatouille filmen, for dem der kan huske den.

Tataren bliver serveret med en krydret og fed estragonemulsion med salt og dyb parmesan, knasende syltet glaskål, sprøde grillet grønkål og røget marv der ligger og spiller andenviolin i smagskompasset.

Ikke noget fikumdik. Faktisk ret enkelt, og dog så hamrende indviklet.

Knivskarpt adskilte, fuldkommen rene smage, der upåklageligt finder hinanden i et gastro-nirvana.

Mesterligt – og den bedste jeg kan mindes at have fået.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Udvalgt af mester selv
En tatar er sjældent bedre end det kød, den laves af.

Den Røde Cottage får deres kviekød fra Mogens Nielsens fritgående nede fra Herlufmagle.

Her er det mester selv (Erik Christensen, tidl. Grambogaard),der udvælger de særlige stykker, som får lov til at ryge på Cottagens tatar.

Læs også: Guide: Her er 4 perfekte romantiske get-aways tæt på København

Hvad: Tatar
Hvor: Den Røde Cottage, Strandvejen 550
Hvor meget: 3 snacks, 3 retter og petit four koster 575,-
Hvordan: Læs mere lige her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om tatar…