Hvad laver en kok egentlig nytårsaften?

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mette Dalgaard

Mette Dalgaard er køkkenchef på Gemyse i Tivoli

Normalt laver vi Tournedos Rossini derhjemme, hvis jeg har fri. Det er ligesom blevet en tradition. Så er der gerne noget fisk til forret og caviar til dronningen, ellers er det meget, hvad der lige sker på dagen. I år bliver det, hvad fiskemanden finder på og Tornedos Rossini. Samt lidt caviar.

Min bedste nytårsaften var med min kæreste et år i Sverige, hvor vi stod på ski hele dagen og skiftedes til at gå i køkkenet om aftenen og lave en ret af gangen.

Det var helt stille og roligt og mega fedt at sidde på toppen af bjerget og drikke champagne kl. 16 om eftermiddagen. Og ikke skulle skynde sig overhovedet. Helt perfekt.

Læs også: Så skal der festes: Her er de 10 hotteste natklubber i København

Et år kørte jeg nytårs-service på Geist, og det er så fedt at være på arbejde den aften, stemningen er fantastisk, folk er glade og alt går rigtig hurtigt.

Men hver gang jeg skulle bruge en tallerken, skulle jeg bøje mig ned. Det resulterede i, at jeg på et tidspunkt – midt i det hele – , får nogle helt syge plukkeveer, så restaurantchefen Jakob måtte  redde dage med is, sodavand og nødder for at få mig på benene igen.

Heldigvis holdt det hele, og vi havde en fest.

2019 bliver året, hvor min egen kogebog udkommer. Den tager udgangs punkt i Gemyse og grøntsager. Det glæder jeg mig rigtig meget til. Og så tror jeg, jeg vil bygge en falafelvogn, gå ti flere koncerter og mere til yoga

Mette Sia Martinussen

Mette Sia Martinussen, kreativ køkkenchef

Nytårsaften for mig, er en aften for eftertanke, men der kan sagtens gå fest i den med nære venner. Til  begge stemninger nyder jeg at spise østers og jo mere natural jo bedre -sådan er det jo med mange ting i livet.

Min bedste nytårsaften var da jeg mødte min vidunderlige kæreste – og 3 uger senere var det nytår. Vi holdt det i min lejlighed – på et gammelt ombygget tørloft på Østerbro med udsigt over byens tage. Jeg var i gang det meste af dagen i køkkenet med pighvar ,due, tør ost og naturligvis østers.

Det er 14 år siden, og jeg husker det som en vidunderlig aften. Detaljer i maden husker jeg ikke, men sådan er det for mig.

Maden og vinen er stemningsbærende,  men kun sammen med alt det andet der forgår, mellem mennesker, duftene i rummet, musikken osv. gør at aftenen går op i en hører enhed og bliver mindeværdig og en følelse man bære med sig i lang tid efter.

Læs også: Vildt sted: Kendt topkok åbner kæmpe restaurant med stort bryggeri

2019 bliver et super spændende år. Jeg har også købt en lille ny butik på ´STRANDVEJEN34´.  Der kommer jeg til at inviterer på middage gennem hele året. Første middag er ‘Babettes gæstebud’, en af de vigtigste middag af alle – i litteraturen.

Jeg har arbejdet meget med Babettes Gæstebud i forbindelse med madteater-forstillingen i samarbejde med Østerbro teater(republique ) og på STRANDVEJEN 34 bliver det med fokus på den klassiske menu.

Gennem hele året inviterer jeg gæster til at skabe enestående middag sammen med mig, skuespillere, kunstnere, kokke, forfatteren,  forskere, – gode venner – mennesker jeg drømmer om at møde.

Nogle middage er på STRANDVEJEN 34 siddende omkring bordet, andre starter et andet sted og ender på Strandvejen.

Jakob Mielcke

Jakob Mielcke, køkkenchef på Mielcke & Hurtigkarl
Jeg har ikke nogen normal tradition, når vi holder nytårsaften. Det tætteste jeg kan komme er, at den for det meste er tilbragt uden for byen. Nogle gange på ski, andre gange på jagt. For det meste med gode venner, men faktisk sjældent de samme.

I år fejrer vi den hjemme, med vores børn og nogle venner med og uden børn. Jeg laver altid mad selv. Om vi er 50 eller kun 10. Og jeg laver aldrig det samme.

Menuen er selvfølgelig hemmelig, og endnu ikke færdig tænkt. Men den bliver på 6 retter, og der er altid østers og champagne.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

En nytårsaften jeg kan huske, var dengang vi var 50 mennesker, og jeg besluttede at lave sushi….. det var dumt og krævende. Gæsterne virkede dog meget glade.

2019 kommer til at handle om mange spændende ting. En hemmelig blå dør, hvad skal der mon ske bag den? Og så det tilbagevendende spørgsmål – hvilken retning går mit køkken i næste år..? Dit bud er lige så godt som mit, men der jo også stadig et par dage til at finde ud af det i.

Dak Wichangoen

Dak Wichangoen, køkkenchef på Kiin Kiin
Jeg har de sidst mange år arbejdet nytårsaften og det skal jeg også i år.

Nytårsaften for to år siden var helt fantastisk. Jeg fejrede for første gang i mange år aftenen bagefter. Det var en skøn aften med service på restauranten, og så var vi ude til tidlig morgen. Og jeg kunne bare mærke, at 2017 virkelig var mit år. Og det må man så sandelig sige, at det var.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Ja hvad kommer 2019 mon til at bringe.  Forhåbentlig lykke. Jeg har det sgu meget godt, lige her hvor jeg er både med arbejde, kærlighed og i livet helt generelt. Så må det bare gerne forsætte, som det gør nu.

Bo Jacobsen

Bo Jacobsen, ejer og køkkenchef på Restaurationen
Vi er et selskab af 10, som gennem de sidste 12-14 år har holdt nytår sammen. Ingen stress. Bare god mad vin og hygge. Forventningerne til nytårsaften er altid skruet alt for højt op, og derfor ofte en spand vand. Så det er meget bedre at koncentrere sig om at lave en god aften og så over-indfri forventningerne 100%

Hver nytårsaften med holdet har været møg-hyggeligt, så det er mine bedste nytårs aftner. Fordi vi har det super sjovt og når lige knapt at blive færdige ved bordet til kl. midnat. Det er top vin og lystig snak ved bordet.

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restaurant

I rigtig mange år holdt min kone Lisbeth og jeg nytårsaften, for masser af mennesker hvert år.

Det år vi så ikke inviterede (I den tro at så var der nok nogen andre, der tog over), var der sgu ikke nogen, der inviterede os. Så tog vi en pause, indtil den konstellation der kører nu, opstod.

Med en overkapacitet af restauranter i Kbh. på 20%, bliver 2019 et fladt år, hvor de omhyggelige og etablerede, kommer til at klare sig.

Restaurationen har et stærkt brand, og vi vil hårdt kommunikere det vi står for ud til vore gæster:

Nul madspild, bæredygtighed, lokale råvarer.

Nul kemi i maden, nul maskiner, håndværk og ikke mindst et evigt fokus på KVALITET i stedet for smartness, det nye (som jo aldrig er en skid nyt) og en eller anden trend, som alligevel vil være væk om to uger.

Modsat alle de som forsigtigt pipper om noget af det samme, har vi drevet vort køkken efter disse principper i samfulde de 27 år, vi har drevet Restaurationen.

Så vi er virkelig ”First Moovers”, på trods af at vi er gamle i gårde. (Både Lisbeth og jeg har 40 på ryggen i faget).

Altid nyt på Facebook. Lækre billeder på vores Instagram.

Endelig: Danmarks bedste bryghus åbner egen ambitiøs ølbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mmmm øl. PR Foto
Mmmm øl. PR Foto

Hvem laver landets bedste øl?

Det er selvfølgelig en individuel sag, men når man sådan kigger i officielle konkurrenceresultater peger svaret i den grad i retning af Amager.

Amager Bryghus blev i december sidste år kåret til Årets Danske Bryggeri af Danske Ølentusiaster.

Titlen kom i kølvandet på Den Danske Ølpris, som også gik til Amager Bryghus sidste år.

Læs også: Stor triumf: Danmarks bedste bryghus ligger på Amager

Nu går de så noget ved det – de åbner deres helt egen bar.

Den kommer til at hedde Amager Bryghus Taproom og er sat til at åbne 29. marts.

Åbner et par slingrende skridt fra Nørreport

Om placeringen er strategisk, så deres gæster kan drikke lidt mere, vides ikke, men adressen for den nye ølbar er Nørre Voldgade 27, bare et par slingrende skridt fra Københavns vigtigste kollektive knudepunkt – Nørreport Station.

Bag Amager Bryghus står de to passionerede ølbryggere Morten Lundsbak og Jacob Storm.

Bryghuset har gennem en årrække været blandt verdens bedste bryggerier og eksporterer op mod 70 procent af øllet til ølkunder i hele verden.

Læs også: Mor ska’ ha’ en øl: Nu er der torsdagsbar for nybagte forældre

15 forskellige fadølshaner

I Amager Bryghus Taproom bliver der indrettet på en hyggelig rustik facon og plads til 70 drikkende gæster.

De kan så vælge imellem 15 fadølshaner – hvoraf omkring 10 er reserveret Danmarks bedste bryghus selv, eller hoppe ombord i et spændende flaskekort, og skulle man – Gud forbyde det – få nok af øl, så er her faktisk også vin.

Hovedfokus er selvfølgelig på kvalitet og ikke kvantitet – og her bliver mulighed for at komme vidt omkring i øllets fantastiske verden.

Hvad: Amager Bryghus Taproom
Hvor: Nørre Voldgade 27
Hvornår: Planlagt åbning 29. marts 2019

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om øl…

Pilsner og perleplader: Perfekt event til tørstige krea-voksne

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hvis du har børn, kender du måske scenariet:

Ungen vil lave perleplader, og selv om du selvfølgelig bakker fuldt op om podens kreative udfoldelser, så kræver det alle de mindfullness-øvelser, du har lært på weekend-retreaten i Sverige ikke at udbryde et ”for helvede Vega My, det der bliver aldrig til en mandala, når du bliver ved med at bruge blå perler, hvor der TYDEligvis skal være grønne!”

Få afløb for din egen perlepladekreativitet

Okay, eksemplet ovenfor er måske tænkt, men ikke desto mindre findes der voksne, som elsker at lave perleplader og godt kunne tænke sig at kombinere det med en kold øl og gode venners selskab.

Undertegnede passer i hvert fald fint på beskrivelsen.

Heldigvis står de krøllede, kærlige og kreative hjerner fra kulturhuset Absalon klar med et event, som kombinerer lige præcis de to ting.

Således er der pilsner, perleplader og popcorn på programmet onsdag den 20. februar fra kl. 20 til 23.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

HAMA og humle til folket

Absalon sørger for perler og plader, og det er ganske gratis at designe farverige, små kunstværker af plastikstykkerne fra nolstagi-producenten HAMA.

I baren køber du flydende fristelser fra fadølshanerne, og forhåbentlig kan den perlende øl være med til at sætte fut i fantasien. Der vanker nemlig hæder og ære til aftenens dygtigste perleplade-poeter.

Som altid hos Absalon er der fællesspisning fra kl. 18, og det koster kun 50 kr. at sætte sig med til bords.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh

Hvad: Pilsner og perleplader
Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V
Hvornår: Onsdag den 20. februar 2019 kl. 20-23
Hvor meget: Gratis perler og plader. Øl købes i baren.
Hvordan: Læs mere om eventet via dette link.

Redningsplan: Ildsjæl samler over 190.000 kr. ind til Fantask på et døgn

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag kom det frem, at en af Københavns mest legendariske butikker er lukningstruet.

Fantask er verdens ældste tegneseriebutik, og den digitale verden har helt sikkert haft en voldsom påvirkning på butikkens kundebesøg og indtægter.

Det er ægte nørdestof at træde ind i specialbutikken i Skt. Peders Stræde midt i København, men dem bør der stadig være rigtig mange af.

Nethandlen har dog taget en stor del af tegneserie-markedet.

Butikken har i første omgang i blandt andet i Ekstra Bladet og på Facebook meldt ud, at de lukker i juni medmindre, der dukker en løsning op på den trængte økonomi.

Har startet fundraiser kampagne

Noget tyder dog på, at der er stor vilje til at bevare den legendariske butik.

Indehaveren af legetøjsbutikken Nordre Frihavnsgade Benjamin Lund Preisler Herbst har i hvert fald startet en fundraiser kampagne, hvor man kan donere et lille eller større beløb til bevarelse af Fantask.

På under et døgn er der indsamlet lørdag aften knap 190.000 kr., hvor målet i første omgang hedder 200.000.

Benjamin håber dog, at det indsamlede beløb overstiger langt over de 200.000, så Fantask kan få en økonomisk håndsrækning.

“Fantask SKAL overleve, men det kommer til at koste nogen penge. For en ting er, at de får dækket det hul de har nu, men så skulle de jo også gerne have en god start, på de næste 50 år. Derfor er beløbet på de 200.000, kun en start. Jeg så gerne at beløbet, endte på det dobbelte,” skriver han på Fundraiser-siden.

Støtter selv personligt og med forretning

Benjamin støtter selv med 20.000 kr. både personligt og fra sin egen butik på Østerbro.

“Derfor starter jeg med at smide 10.000 kr selv, og 10.000 kr fra mit firma.

Men husk, selv om du er på SU, så betyder HVER en krone noget. Så slagt sparegrisen, sælg de tegneserier du ikke læser mere (så du i fremtiden kan købe nogen i overstående), vær lige så god til at dele opslaget som Flash på speed, og gør hele verden den tjeneste, at bibeholde denne klenodie af et eventyr,” lyder det fra Benjamin.

Ildsjælen med egen specialbutik mener, at Fantask har spillet en gigantisk rolle for alle “nørderne” i København og resten af landet.

“Jeg er selv ejer af Superhelten Legetøj, en butik som ikke havde været noget uden Fantask. Jeg vil nærmest gå så langt, og sige at nørdekulturen i Danmark, ikke havde været halvt så stor, hvis det ikke havde været for dem,” skriver Benjamin.

Efter 47 år kan de blive tvunget til at lukke

For dem der ønsker at støtte op omkring Fantask i kampen for at holde forretningen kørende, så er det også betryggende, at det er en indehaver af en kendt specialbutik, som står for selve indsamlingen.

Omkring selve beslutningen om at lukke, meldte Fantask følgende ud fredag.

“Det er med sorg, vi må meddele, at det efter 47 år kan ende med, at Fantask bliver nødt til at lukke. 

Vi har længe kørt med et underskud, og det ser desværre ud som om, vi til trods for adskillelige tiltag, ikke kan vende denne nedadgående spiral selv.

Vi har måttet sande, at konkurrencen fra andre butikker og det store internet, samt en del kunder, der lader til at være vokset fra os, alt i alt betyder, at den mængde vi sælger, ikke længere står mål med, hvad det koster os at ligge her i Skt. Peders Stræde.” 

Der skal laves ændringer for at overleve

Det er dog ikke kun lyserøde roser omkring Fantask. For de er også nødt til at kigge indad på forretningsmodellen og følge med tiden.

På sociale medier deles historien om Fantask i stigende grad, og her skriver den kendte serie iværksætter Martin Thorborg bl.a.

“Det er super prisværdigt, men kommer næppe til at hjælpe mere end tis i et par kolde bukser.

Det de har brug for, er nok at kigge på forretningen og lave de ændringer der skal til, for at fastholde deres publikum. Men flot gestus!”

Man kan selv støtte Fantask med at forblive som specialbutik på fundraiser-siden her