Hvad laver en kok egentlig nytårsaften?

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mette Dalgaard

Mette Dalgaard er køkkenchef på Gemyse i Tivoli

Normalt laver vi Tournedos Rossini derhjemme, hvis jeg har fri. Det er ligesom blevet en tradition. Så er der gerne noget fisk til forret og caviar til dronningen, ellers er det meget, hvad der lige sker på dagen. I år bliver det, hvad fiskemanden finder på og Tornedos Rossini. Samt lidt caviar.

Min bedste nytårsaften var med min kæreste et år i Sverige, hvor vi stod på ski hele dagen og skiftedes til at gå i køkkenet om aftenen og lave en ret af gangen.

Det var helt stille og roligt og mega fedt at sidde på toppen af bjerget og drikke champagne kl. 16 om eftermiddagen. Og ikke skulle skynde sig overhovedet. Helt perfekt.

Læs også: Så skal der festes: Her er de 10 hotteste natklubber i København

Et år kørte jeg nytårs-service på Geist, og det er så fedt at være på arbejde den aften, stemningen er fantastisk, folk er glade og alt går rigtig hurtigt.

Men hver gang jeg skulle bruge en tallerken, skulle jeg bøje mig ned. Det resulterede i, at jeg på et tidspunkt – midt i det hele – , får nogle helt syge plukkeveer, så restaurantchefen Jakob måtte  redde dage med is, sodavand og nødder for at få mig på benene igen.

Heldigvis holdt det hele, og vi havde en fest.

2019 bliver året, hvor min egen kogebog udkommer. Den tager udgangs punkt i Gemyse og grøntsager. Det glæder jeg mig rigtig meget til. Og så tror jeg, jeg vil bygge en falafelvogn, gå ti flere koncerter og mere til yoga

Mette Sia Martinussen

Mette Sia Martinussen, kreativ køkkenchef

Nytårsaften for mig, er en aften for eftertanke, men der kan sagtens gå fest i den med nære venner. Til  begge stemninger nyder jeg at spise østers og jo mere natural jo bedre -sådan er det jo med mange ting i livet.

Min bedste nytårsaften var da jeg mødte min vidunderlige kæreste – og 3 uger senere var det nytår. Vi holdt det i min lejlighed – på et gammelt ombygget tørloft på Østerbro med udsigt over byens tage. Jeg var i gang det meste af dagen i køkkenet med pighvar ,due, tør ost og naturligvis østers.

Det er 14 år siden, og jeg husker det som en vidunderlig aften. Detaljer i maden husker jeg ikke, men sådan er det for mig.

Maden og vinen er stemningsbærende,  men kun sammen med alt det andet der forgår, mellem mennesker, duftene i rummet, musikken osv. gør at aftenen går op i en hører enhed og bliver mindeværdig og en følelse man bære med sig i lang tid efter.

Læs også: Vildt sted: Kendt topkok åbner kæmpe restaurant med stort bryggeri

2019 bliver et super spændende år. Jeg har også købt en lille ny butik på ´STRANDVEJEN34´.  Der kommer jeg til at inviterer på middage gennem hele året. Første middag er ‘Babettes gæstebud’, en af de vigtigste middag af alle – i litteraturen.

Jeg har arbejdet meget med Babettes Gæstebud i forbindelse med madteater-forstillingen i samarbejde med Østerbro teater(republique ) og på STRANDVEJEN 34 bliver det med fokus på den klassiske menu.

Gennem hele året inviterer jeg gæster til at skabe enestående middag sammen med mig, skuespillere, kunstnere, kokke, forfatteren,  forskere, – gode venner – mennesker jeg drømmer om at møde.

Nogle middage er på STRANDVEJEN 34 siddende omkring bordet, andre starter et andet sted og ender på Strandvejen.

Jakob Mielcke

Jakob Mielcke, køkkenchef på Mielcke & Hurtigkarl
Jeg har ikke nogen normal tradition, når vi holder nytårsaften. Det tætteste jeg kan komme er, at den for det meste er tilbragt uden for byen. Nogle gange på ski, andre gange på jagt. For det meste med gode venner, men faktisk sjældent de samme.

I år fejrer vi den hjemme, med vores børn og nogle venner med og uden børn. Jeg laver altid mad selv. Om vi er 50 eller kun 10. Og jeg laver aldrig det samme.

Menuen er selvfølgelig hemmelig, og endnu ikke færdig tænkt. Men den bliver på 6 retter, og der er altid østers og champagne.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

En nytårsaften jeg kan huske, var dengang vi var 50 mennesker, og jeg besluttede at lave sushi….. det var dumt og krævende. Gæsterne virkede dog meget glade.

2019 kommer til at handle om mange spændende ting. En hemmelig blå dør, hvad skal der mon ske bag den? Og så det tilbagevendende spørgsmål – hvilken retning går mit køkken i næste år..? Dit bud er lige så godt som mit, men der jo også stadig et par dage til at finde ud af det i.

Dak Wichangoen

Dak Wichangoen, køkkenchef på Kiin Kiin
Jeg har de sidst mange år arbejdet nytårsaften og det skal jeg også i år.

Nytårsaften for to år siden var helt fantastisk. Jeg fejrede for første gang i mange år aftenen bagefter. Det var en skøn aften med service på restauranten, og så var vi ude til tidlig morgen. Og jeg kunne bare mærke, at 2017 virkelig var mit år. Og det må man så sandelig sige, at det var.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Ja hvad kommer 2019 mon til at bringe.  Forhåbentlig lykke. Jeg har det sgu meget godt, lige her hvor jeg er både med arbejde, kærlighed og i livet helt generelt. Så må det bare gerne forsætte, som det gør nu.

Bo Jacobsen

Bo Jacobsen, ejer og køkkenchef på Restaurationen
Vi er et selskab af 10, som gennem de sidste 12-14 år har holdt nytår sammen. Ingen stress. Bare god mad vin og hygge. Forventningerne til nytårsaften er altid skruet alt for højt op, og derfor ofte en spand vand. Så det er meget bedre at koncentrere sig om at lave en god aften og så over-indfri forventningerne 100%

Hver nytårsaften med holdet har været møg-hyggeligt, så det er mine bedste nytårs aftner. Fordi vi har det super sjovt og når lige knapt at blive færdige ved bordet til kl. midnat. Det er top vin og lystig snak ved bordet.

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restaurant

I rigtig mange år holdt min kone Lisbeth og jeg nytårsaften, for masser af mennesker hvert år.

Det år vi så ikke inviterede (I den tro at så var der nok nogen andre, der tog over), var der sgu ikke nogen, der inviterede os. Så tog vi en pause, indtil den konstellation der kører nu, opstod.

Med en overkapacitet af restauranter i Kbh. på 20%, bliver 2019 et fladt år, hvor de omhyggelige og etablerede, kommer til at klare sig.

Restaurationen har et stærkt brand, og vi vil hårdt kommunikere det vi står for ud til vore gæster:

Nul madspild, bæredygtighed, lokale råvarer.

Nul kemi i maden, nul maskiner, håndværk og ikke mindst et evigt fokus på KVALITET i stedet for smartness, det nye (som jo aldrig er en skid nyt) og en eller anden trend, som alligevel vil være væk om to uger.

Modsat alle de som forsigtigt pipper om noget af det samme, har vi drevet vort køkken efter disse principper i samfulde de 27 år, vi har drevet Restaurationen.

Så vi er virkelig ”First Moovers”, på trods af at vi er gamle i gårde. (Både Lisbeth og jeg har 40 på ryggen i faget).

Altid nyt på Facebook. Lækre billeder på vores Instagram.

Spar op til 85 procent: Kom til kæmpe smykkelagersalg i København

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

Trænger du til lidt bling, men har du ikke lyst til at bruge hundredevis af kroner på nye halskæder og øreringe?

Så er der godt nyt.

Nørrebrohallen lægger endnu en gang gulv til et stort lagersalg, og denne gang er det den danske smykkeproducent Pilgrim, der er klar til at sælge ud af produkter fra tidligere kollektioner.

Det skriver Lagersalg.com.

Det sker 31. maj til og med 2. juni 2019.

Pilgrims sortiment består af bl.a. øreringe, armbånd, halskæder, solbriller og ure, og på lagersalget kan du spare helt op til 85 procent.

Læs også: Ny butik i København: Design din egen Magnum-is med krymmel, knas og glitter

Fyldes op med varer alle dage

Der fyldes løbende op med varer både fredag, lørdag og søndag, så du kan sagtens gøre et kup, selv om du først kigger forbi på lagersalgets sidste åbningsdag.

Pilgrim tager imod betaling med såvel Dankort som MobilePay og kontanter.

Hvad: Pilgrim-lagersalg
Hvor: Nørrebrohallen, Nørrebrogade 208, København N
Hvornår: 31. maj til 2. juni 2019. Fredag kl. 9-19, lørdag kl. 9-18 og søndag kl. 10-14.

Læs også: Designertøj til spotpris: Samsøe & Samsøe holder stort lagersalg på Østerbro

Sødt og syndigt: 3 ting du skal smage i København lige nu

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR, American Pie Company
Foto: PR, American Pie Company

Her på MigOgKbh er vi utroligt madglade, og vi elsker at spise os gennem København.

Byen bliver nemlig konstant beriget med nye, spændende spisesteder og er samtidig fyldt med gode, gamle klassikere, som vi sætter pris på at vende tilbage til.

Vi ved, at vi har madglæden til fælles med mange, og derfor deler vi gerne ud af tips til gode spots, du bør besøge, og særlige retter, som vi synes, du skal smage.

Lige nu hvor solen skinner, og foråret får byen til at blomstre, er der især tre søde sager, som får vores mundvand til at løbe.

Foto: PR, Conditori La Glace

1. Forårskage

Intet forår uden denne klassiker.

Forårskagen har været en del af sortimentet på La Glace i mange år, og den lyserøde drøm med hjerter på passer perfekt til årstiden, for den smager af både fuglesang og forårsforelskelse.

Efter vores mening er den et must hvert forår, så hvis du endnu ikke har spist et stykke i år, er det ved at være på tide, for lige om lidt siger kalenderen 1. juni.

Forårskagen består af hindbærfromage, chokoladetrøffel, hindbærpuré og mandelbund.

Et stykke koster 62 kr., og prisen for en hel kage til 14 personer er 868 kr.

Hvad: Forårskage
Hvor: La Glace, Skoubogade 3, København K
Hvornår: Mandag-fredag kl. 8.30-18, lørdag kl. 9-18 og søndag kl. 10-18

 

Foto: PR, American Pie Company

2. Piescream

Hvad får man, når man blander pie og ice cream? Piescream selvfølgelig!

Hos The American Pie Company skiftes der løbende ud i sortimentet, så udvalget af pie passer til årstiden. Og lige nu kan din tærte få selskab af cremet flødeis, så den bliver til piescream.

Piescream består af store stykker tærte, som blandes med is, toppes med flødeskum og pyntes med krymmel eller sauce. Et sødt og syndigt koncept, som vi er vilde med.

Du kan vælge mellem tre varianter af piescream: Saltkaramel og æble, chokolade og fudge-brownie samt krymmel og bær.

Piescream koster 58 kr. og fås både hos The American Pie Company på Vesterbro og i Indre By.

Hvad: Piescream
Hvor: The American Pie Company, Skindergade 25 i København K og Vesterbrogade 46 i København V
Hvornår: Mandag-fredag kl. 10-18, lørdag kl. 11-18 og første søndag i hver måned kl. 11-16

 

Foto: PR, Magnum

3. Magnum efter eget design

Hvis du altid har drømt om at designe din egen is og spise den bagefter, så skal du lægge vejen forbi Købmagergade 42 i Indre By senest fredag den 31. maj.

Her er Magnum nemlig poppet op med en butik, hvor du kan lege ismager for en stund.

I butikken står Magnums fingernemme folk klar til at sammensætte is efter dit design. Du skal blot fortælle, om du vil have overtræk af hvid, lys eller mørk chokolade.

Dernæst skal du vælge, hvilke toppings der skal drysses ud over isen for at give dit værk det helt rigtige udtryk samt de smage og konsistenser, du allerbedst kan lide.

Prisen for din personlige Magnum-is er 40 kr.

Hvad: Magnum Pleasure Store
Hvor: Købmagergade 42, København K
Hvornår: 3. til 31. maj 2019. Tirsdag til søndag kl. 12-18. Mandag lukket.

Ny rapport afslører: København har verdens dyreste kaffe – men billig træning

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Den tyske bank Deutsche Bank udgiver hvert år en rapport, der hedder Mapping the World’s Prices.

Her gennemgår de, hvad det koster at bo og leve i en given by – herunder København.

Vi har nogle af verdens bedste kaffe og dygtigste barristaer i København, og kvalitet koster som bekendt lidt mere.

Læs også: Du kan selv smage: København har officielt Danmarks dygtigste barista

Der er masser af steder, der serverer kaffe til en 20’er, men den generelle holdning er nok, at den sorte drik er lige pebret nok.

Det kommer Mapping the World’s Prices 2019 også frem til.

De har faktisk København som værende verdens dyreste by at købe en cappuccino i. De opgiver en pris på 42,13 kr.

På de efterfølgende pladser følger Dubai, Hong Kong, Oslo, Paris hvor en cappuccino koster mellem 40,13 kr. og 36,78 kr.

Milano i Italien er billigst på cappuccino med en pris på 11 kr.

Læs også: Italiensk kaffe-oase på Østerbro udfordrer med italienske priser

Bronzemedaljer til København

Til gengæld ligger København nr. 3, når det kommer til Quality-of-Life.

Zurich i Schweiz vinder foran Wellington i New Zealand. Zurich ligger dog også allersidst mht. omkostninger ved at bo.

Lagos i Nigeria ligger samlet på 56’ende og sidstepladsen i målingen af de udvalgte byer, hvilket dog stadigvæk ikke er det samme, som at sige, der er dårligt at bo.

Men de ligger også sidst i pendlertid. Her ligger København på en flot 5. plads.

Hong Kong er den dyreste by at bo i. En gennemsnitlig 2 værelseslejlighed koster her 24.644 kr. om måneden. København er 13’ende dyreste by at bo i, 12.098 kr.

Billigste by er Egyptens Cairo – her koster en to-værelses 1900 kr. pr. måned.

Læs også: København dominerer listen: Her er Danmarks dyreste lejligheder

Snak med banken før du kommer på weekend

Banken har også målt en gennemsnitligt pris på en weekend-get-away.

Den er defineret som to nætter på et 5-stjernet hotel, to frokoster på en pub, to middage på restaurant, billeje i to dage, to store øl, fire liter sodavand/vand og shopping, hvor man køber et par jeans og et par sneakers.

Her er København næstdyreste by i verden, kun overgået af Milano i Italien. 14.177 kr. koster en weekend i Kbh, hvis du tager samme tur i Istanbul skal du af med 4.754 kr.

Oslo er dyrest, hvis man skal købe 2 liter Coca-Cola. De koster 31 kr. (prisen er faktisk faldet 34 procent de seneste 5 år) med København på en andenplads med 20 kr.

Istanbul koster 2 liter Coca-Cola 5 kr.

Køber man månedskort til offentlig transport ligger Købehavn på en ok billig 23. plads.

Læs også:Guide: Her får du den gode stegt flæsk med persillesovs i København

Slap af en pris på biler

En mellemklassebil koster ifølge bankens rapport ca. 267.000 kr. i København, og vi bilder os jo selv ind, at vi har verdens dyreste biler, men men men, så prøv at tage til Singapore.

Her får du lov til at slippe 510.500 kr. for samme bil.

I Lagos, Nigeria koster bilen ca. 69.000 kr.

Træn billigt

Men hov, konkurrencen på trænings-centre giver faktisk København en flot 45’ende plads ud af 56 mulige. Hey, vi er i den billige ende her med vores 250 pr. måned.

Hong Kong koster 835 kr.

Prisen er dog målt i et såkaldt ex-pat område, altså et område hvor mange udstationerede arbejder.

Det samme er prisen på en tur til frisøren – og her ligger København dyrest på 1. pladsen med ca. 318 kr. for en herreklipning. Bliver du klippet i Dhaka i Bangladesh slipper du med 25 kr.

Vi er den 11 dyreste by at spise en italiensk middag i, New York er klart dyrest.

Se hele rapporten og mange andre tal lige her.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns 12 bedste italienske restauranter