Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spis i dag

Hvad laver en kok egentlig nytårsaften?

Af Rasmus Kramer Schou
Mette Dalgaard

Mette Dalgaard er køkkenchef på Gemyse i Tivoli

Normalt laver vi Tournedos Rossini derhjemme, hvis jeg har fri. Det er ligesom blevet en tradition. Så er der gerne noget fisk til forret og caviar til dronningen, ellers er det meget, hvad der lige sker på dagen. I år bliver det, hvad fiskemanden finder på og Tornedos Rossini. Samt lidt caviar.

Min bedste nytårsaften var med min kæreste et år i Sverige, hvor vi stod på ski hele dagen og skiftedes til at gå i køkkenet om aftenen og lave en ret af gangen.

Det var helt stille og roligt og mega fedt at sidde på toppen af bjerget og drikke champagne kl. 16 om eftermiddagen. Og ikke skulle skynde sig overhovedet. Helt perfekt.

Læs også: Så skal der festes: Her er de 10 hotteste natklubber i København

Et år kørte jeg nytårs-service på Geist, og det er så fedt at være på arbejde den aften, stemningen er fantastisk, folk er glade og alt går rigtig hurtigt.

Men hver gang jeg skulle bruge en tallerken, skulle jeg bøje mig ned. Det resulterede i, at jeg på et tidspunkt – midt i det hele – , får nogle helt syge plukkeveer, så restaurantchefen Jakob måtte  redde dage med is, sodavand og nødder for at få mig på benene igen.

Heldigvis holdt det hele, og vi havde en fest.

2019 bliver året, hvor min egen kogebog udkommer. Den tager udgangs punkt i Gemyse og grøntsager. Det glæder jeg mig rigtig meget til. Og så tror jeg, jeg vil bygge en falafelvogn, gå ti flere koncerter og mere til yoga

Mette Sia Martinussen

Mette Sia Martinussen, kreativ køkkenchef

Nytårsaften for mig, er en aften for eftertanke, men der kan sagtens gå fest i den med nære venner. Til  begge stemninger nyder jeg at spise østers og jo mere natural jo bedre -sådan er det jo med mange ting i livet.

Min bedste nytårsaften var da jeg mødte min vidunderlige kæreste – og 3 uger senere var det nytår. Vi holdt det i min lejlighed – på et gammelt ombygget tørloft på Østerbro med udsigt over byens tage. Jeg var i gang det meste af dagen i køkkenet med pighvar ,due, tør ost og naturligvis østers.

Det er 14 år siden, og jeg husker det som en vidunderlig aften. Detaljer i maden husker jeg ikke, men sådan er det for mig.

Maden og vinen er stemningsbærende,  men kun sammen med alt det andet der forgår, mellem mennesker, duftene i rummet, musikken osv. gør at aftenen går op i en hører enhed og bliver mindeværdig og en følelse man bære med sig i lang tid efter.

Læs også: Vildt sted: Kendt topkok åbner kæmpe restaurant med stort bryggeri

2019 bliver et super spændende år. Jeg har også købt en lille ny butik på ´STRANDVEJEN34´.  Der kommer jeg til at inviterer på middage gennem hele året. Første middag er ‘Babettes gæstebud’, en af de vigtigste middag af alle – i litteraturen.

Jeg har arbejdet meget med Babettes Gæstebud i forbindelse med madteater-forstillingen i samarbejde med Østerbro teater(republique ) og på STRANDVEJEN 34 bliver det med fokus på den klassiske menu.

Gennem hele året inviterer jeg gæster til at skabe enestående middag sammen med mig, skuespillere, kunstnere, kokke, forfatteren,  forskere, – gode venner – mennesker jeg drømmer om at møde.

Nogle middage er på STRANDVEJEN 34 siddende omkring bordet, andre starter et andet sted og ender på Strandvejen.

Jakob Mielcke

Jakob Mielcke, køkkenchef på Mielcke & Hurtigkarl
Jeg har ikke nogen normal tradition, når vi holder nytårsaften. Det tætteste jeg kan komme er, at den for det meste er tilbragt uden for byen. Nogle gange på ski, andre gange på jagt. For det meste med gode venner, men faktisk sjældent de samme.

I år fejrer vi den hjemme, med vores børn og nogle venner med og uden børn. Jeg laver altid mad selv. Om vi er 50 eller kun 10. Og jeg laver aldrig det samme.

Menuen er selvfølgelig hemmelig, og endnu ikke færdig tænkt. Men den bliver på 6 retter, og der er altid østers og champagne.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

En nytårsaften jeg kan huske, var dengang vi var 50 mennesker, og jeg besluttede at lave sushi….. det var dumt og krævende. Gæsterne virkede dog meget glade.

2019 kommer til at handle om mange spændende ting. En hemmelig blå dør, hvad skal der mon ske bag den? Og så det tilbagevendende spørgsmål – hvilken retning går mit køkken i næste år..? Dit bud er lige så godt som mit, men der jo også stadig et par dage til at finde ud af det i.

Dak Wichangoen

Dak Wichangoen, køkkenchef på Kiin Kiin
Jeg har de sidst mange år arbejdet nytårsaften og det skal jeg også i år.

Nytårsaften for to år siden var helt fantastisk. Jeg fejrede for første gang i mange år aftenen bagefter. Det var en skøn aften med service på restauranten, og så var vi ude til tidlig morgen. Og jeg kunne bare mærke, at 2017 virkelig var mit år. Og det må man så sandelig sige, at det var.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Ja hvad kommer 2019 mon til at bringe.  Forhåbentlig lykke. Jeg har det sgu meget godt, lige her hvor jeg er både med arbejde, kærlighed og i livet helt generelt. Så må det bare gerne forsætte, som det gør nu.

Bo Jacobsen

Bo Jacobsen, ejer og køkkenchef på Restaurationen
Vi er et selskab af 10, som gennem de sidste 12-14 år har holdt nytår sammen. Ingen stress. Bare god mad vin og hygge. Forventningerne til nytårsaften er altid skruet alt for højt op, og derfor ofte en spand vand. Så det er meget bedre at koncentrere sig om at lave en god aften og så over-indfri forventningerne 100%

Hver nytårsaften med holdet har været møg-hyggeligt, så det er mine bedste nytårs aftner. Fordi vi har det super sjovt og når lige knapt at blive færdige ved bordet til kl. midnat. Det er top vin og lystig snak ved bordet.

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restaurant

I rigtig mange år holdt min kone Lisbeth og jeg nytårsaften, for masser af mennesker hvert år.

Det år vi så ikke inviterede (I den tro at så var der nok nogen andre, der tog over), var der sgu ikke nogen, der inviterede os. Så tog vi en pause, indtil den konstellation der kører nu, opstod.

Med en overkapacitet af restauranter i Kbh. på 20%, bliver 2019 et fladt år, hvor de omhyggelige og etablerede, kommer til at klare sig.

Restaurationen har et stærkt brand, og vi vil hårdt kommunikere det vi står for ud til vore gæster:

Nul madspild, bæredygtighed, lokale råvarer.

Nul kemi i maden, nul maskiner, håndværk og ikke mindst et evigt fokus på KVALITET i stedet for smartness, det nye (som jo aldrig er en skid nyt) og en eller anden trend, som alligevel vil være væk om to uger.

Modsat alle de som forsigtigt pipper om noget af det samme, har vi drevet vort køkken efter disse principper i samfulde de 27 år, vi har drevet Restaurationen.

Så vi er virkelig ”First Moovers”, på trods af at vi er gamle i gårde. (Både Lisbeth og jeg har 40 på ryggen i faget).

Altid nyt på Facebook. Lækre billeder på vores Instagram.

Del artikel

Andre læser også